Wpisy z tagiem: Dunskie smaki

sobota, 05 marca 2011

Bardzo szybki chlebek lub bagietka - a jaki pyszny :) Smakuje naprawde super. Bedziecie sie dziwic, ze tak smakuje czytajac przepis. A penie zastanawiacie sie dlaczego - juz Wam mowie. Otoz ten wlasnie chlebek nie potrzebuje ani jednej minutki na wyrastanie. Jedyne co sie robi to zagniata dosc dlugo ciasto, zeby gluten dobrze sie wyrobil. Formuje sie chlebki lub bagietki i do pieca :) Przepis od mistrzyni szybkich chlebow - Marion ... Polecam wszystkim tym, ktorzy nie maja czasu na wyrastanie chleba i sa bardzo glodni :)

Skladniki na jeden bochenek chleba lub dwie bagietki:

  • 150 ml mleka
  • 20 g masla
  • 20 g drozdzy instant
  • 150 ml wody
  • 500 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Mleko wlac do malego rondelka i tylko troche podgrzac. Dodac maslo i odczekac az sie rozpusci. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Make pszenna przesiac do miski i wymieszac z cukrem i sola. Zaczac zagniatac ciasto powoli dodajac mleko z maslem i wode z drozdzami. Ciasto zagniatac dosc dlugo okolo 15 minut. Ciasto ma byc bardzo elastyczne ale jednoczesnie gladkie.

Piekarnik nastawic na 200°C.

Ciasto podzielic na dwie czesci i uformowac bagietki. Naciac kilka razy. Na spod nagrzanego piekarnika wyrzucic okolo 20 kostek lodu. Wlozyc bagietki i piec okolo 20 minut. Sprawdzic czy sa juz upieczone stukajac od spodu - jesli uslyszycie gluchy odglos - sa gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :) wysmienicie smakuja na sniadanko na slodko lub slono. Ja je zjadlam z domowa nutella. Przepis juz w nastepnym wpisie :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi