Wpisy z tagiem: Domowa nutella

sobota, 05 marca 2011

Ok juz probowalam robic domowe nutelle, ktore byly wysmienite - ale jak przeczytalam u Dorotki, ze ta bije wszystkie smakiem postanowilam zrobic i ja :) Powiem Wam, ze ma racje bo jest boska w smaku. Moj food processor niestety sie zepsol i u mnie nie jest taka kremowa jak powinna byc - ale w smaku nic jej nie brakuje :) Polecam wszystkim, ktorzy kochaja nutelle ...

Skladniki na okolo 280 ml kremu:

  • 80 g orzechow laskowych, podpieczonych i obranych ze skorek
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 3 lyzki golden syrupu lub plynnego  miodu

Orzechy laskowe podrumienic (podprazyc) na patelni lub w piekarniku (w 180°C), mieszajac od czasu do czasu. Obrac ze skorek - najlepiej schodza po podprazeniu, jesli zawiniemy je w papierowy recznik i potrzemy. Orzechy ze skorkami nadalyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzic.

Ostudzone wlozyc do malaksera (foodprocessora). Zmiksowac na plynna mase (mniej wiecej 8 minut ciaglego miksowania). Orzechy najpierw beda zmielone jak do wypiekow, potem powstanie z nich maslo, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miare gladki i tlusty plyn. (Ja je zmielilam w blenderze, i powiem Wam szczerze, ze sie nie zmielily tak jak napisala autorka - dlatego tez moj krem nie jest taki gladki).

W rondelku z podwojnym dnem umiescic mleko skondensowane, syrup lub miod i polamana czekolade. Podgrzewac na malym ogniu caly czas mieszajac do momentu kiedy czekolada sie rozpusci i wszystkie skladniki sie polacza. Gotowa mieszanke jeszcze ciepla wlac do malaksera (ja wlalam do blendera) razem z przygotowana masa orzechowa i zmiksowac. Przelac do sloiczka i odstawic w temperaturze pokojowej do stezenia. Podawac z bialym chlebkiem lub wyjadac lyzeczka ze sloiczka :) Gotowe ...

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi