Wpisy z tagiem: Ser gouda

wtorek, 16 sierpnia 2011

Uwielbiam ta potrawe :) zapiekane swieze pieczareczki podduszone na bialym winie, z pyszna szyneczka, zdrowymi oliwkami i swiezym sosem maslano - cytrynowym. Pycha :) Tym razem byly podane z kurczaczkiem z rozmarynem i serkiem ziolowym, na ktorego to przepis w nastepnym wpisie!!! Przepis na pieczarki z Ksiazki "Es weihnachtet sehr" Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g swiezych pieczarek
  • 100 g surowej szynki
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 g miekkiego masla
  • sol, swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzki slodkiej smietanki
  • 50 ml bialego wina, dobrej jakosci
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego

Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. 

Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!

środa, 09 marca 2011

Kolejne z przepysznych i jakze szybkich w przygotowaniu dan! Zapiekany brokul z ziemniaczkami w sosie beszamelowym z dodatkiem przysmazanej cebulki i bekonu. Do tego odrobinka sera parmezanu i goudy :) Mi tam smakowalo i to bardzo! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 brokul (okolo 400 g)
  • 3 srednie ziemniaki
  • 1 srednia cebula
  • 50 g bekonu
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa

Sos beszamelowy:

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • okolo 250 ml mleka
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • sol, pieprz

Ponadto:

  • 50 g sera gouda

Brokul umyc i odciac rozyczki. Ziemniaki obrac i pokroic na kosteczke. Cebule obrac ze skorki i tez posiekac w kosteczke. Bekon pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku zagotowac wode. Wrzucic brokul i gotowac okolo 5 minut. Wyjac na cedzak i oblac zimna woda. Do tej samej wody wrzucic ziemniaki i podobnie jak brokul gotowac okolo 5 minut. W miedzyczasie podsmazyc cebulke i bekon. Warzywa przelozyc do formy do zapiekania. Cebulke i bekon rozlozyc rownomiernie na warzywach. Posypac swiezo zmielonym pieprzem, galka muszkatolowa i sola.

W rondelku rozpuscic maslo. Wsypac make i powoli dolewac mleko. Mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac przez kilka minut, zeby pozbyc sie smaku maki. Zdjac z palnika i wmieszac starty parmezan. Przyprawic sola i pieprzem. Polac po warzywach. Posypac startym serem gouda.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Wlozyc forme z warzywami i zapiekac okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika jak potrawa uzyska ladny zloty kolor. Podawac na goraco :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi