
Zdrowe muffinki z otrebami z owsa, bez cukru tylko z dodatkiem miodu i rodzynek. Szczerze mowiac cos innego no i pozywnego, z chrupiaca skorka, ale jak dla mnie takie troche za suche ;) W przeciwienstwie do mnie moim znajomym smakowaly i to bardzo dobrze - zjedli wszystkie :) Przepis zaczerpniety z ksiazki "New Cool Book" - Better Homes and Gardens.
Skladniki na 12 muffinek:
- 1 i 1/2 szklanki otrebow z owsa
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki nektaru jablkowego
- 1/2 szklanki mleka bez tluszczu
- 1/4 szklanki miodu
- 2 lyzki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek lub suchych wisni lub zurawiny
Piekarnik nastawic na 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.
W jednym naczyniu wymieszac otreby z owsa, make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Zrobic w srodku zaglebienie i odstawic na bok.
W drugim naczyniu zmiksowac jajko, nektar jablkowy, mleko, miod i olej. Wlac do mokrych skladnikow. Wymieszac szybko, dodajac na koncu rodzynki lub inne suszone owoce. Ciasto przelozyc do papilotek i wstawic natychmiast do piekarnika.
Piec okolo 16 do 18 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla pewnosci wlozyc wykalaczke i sprawdzic czy wyjdzie czysta ;) Wyciagnac z piekarnika i po 5 minutach przelozyc muffinki z formy na kratke. Gotowe ...

