Wpisy z tagiem: Platki migdalow

piątek, 11 marca 2011

Kolejna propozycja niemieckiego i szybkiego do wykonania ciasta. Bardzo miekkie i pyszne z chrupiacymi platkami migdalow i o niebianskim smaku maselka :) Do tego Crème fraîche i konfitura ze sliwek mmmm.... pycha :) Przepis z czasopisma LECKER. Polecam ...

Skladniki na blaszke o wymiarach 32 cm x 38 cm:

  • 200 g smietany kremowki
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 210 g maki pszennej

Skladniki na wierzch:

  • 125 g masla
  • 6 lyzek mleka
  • 200 g platkow migdalowych
  • 100 g cukru

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Smietane kremowke wlac do duzej miski i ubic na sztywno. Dodawac partiami cukier i cukier wnailiowy ze szczypta soli i ubijac. Wbic jajka caly czas miksujac. Przesiac make z proszkiem do pieczenia. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wylac do prygotowanej formy i wyrownac. Wstawic do piekarnika i piec okolo 15 minut.

W tym czasie w malym rondelku rozpuscic maslo. Dodac mleko, cukier i platki migdalowe. Po 15 minutach wyjac ciasto z piekarnika rozlozyc rownomiernie mieszanke migdalowa. Wstawic ponownie do piekarnika i piec okolo 15 minut. Platki migdalowe powinny zlapac ladny rumiany kolor. Wyjac z piekarnika. Wystudzic na kratce. Kroic po calkowitym wystudzeniu. Podawac z Crème fraîche i konfitura sliwkowa, lub jesli ktos nie lubi takie same ciacho np. ze szklanka zimnego kakao smakuje tez wysmienicie. Gotowe ;)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi