Wpisy z tagiem: Czekolada deserowa

niedziela, 13 marca 2011

Bardzo odswiezajaca i kruchutka tarta. Wypelniona kremem z mascarpone, pokryta truskawkami, polana galaretka i jakby tego bylo malo - czekolada biala i deserowa - polaczenie wszystkich smakow sprawia, ze tarta jest dosc ciekawym afrodyzjakiem ;) Przepis na spod od Jamiego Olivera - krem i reszta to moja zachcianka! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Wstawic raz jeszcze bez papieru i piec kolejne 7 minut. Wyjac i ostudzic.

Skladniki na krem i nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 lyzki wina Marsala
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa lub czerwony tortenguss
  • czekolada biala i deserowa

Serek zmiksowac na gladko z winem Marsala. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodajac pod koniec cukier puder. Wymieszac delikatnie z serkiem. Wylac krem na przygotowany spod. Truskawki umyc i pokroic. Rozlozyc rownomiernie na kremie. Przygotowac galaretke. Kiedy zacznie tezec wylac na truskawki. Ozdobic obiema czekoladami. Wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki. Podawac - gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi