Wpisy z tagiem: Ciasta kruche i tarty

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Juz dawno nie bylo czegos z czekolada ;) wiec w koncu postanowilam cos upiec. Tarta mocno czekoladowa z chrupiaca kruszonka. Troche nietypowa ale za to jak smakuje! Uwaga cos mi sie wydaje ze ta Tarta to taka w sam raz dla czekoholikow ;) Przepis zaczerpniety z gazetki "Freizeitwoche" Polecam ...

Skladniki:

  • 175 g masla
  • 350 g maki pszennej
  • 3 zoltka
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 275 g cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakosci
  • 150 g smietany
  • 150 g Crème Fraíche
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego

Na przygotowanie ciasta potrzebujemy bardzo zimne maslo. 75 g zimnego masla pokrojonego w kosteczke wrzucic do food processora, przesiac 150 g maki, wbic 1 zoltko, dodac szczypte soli, cukier waniliowy i 75 g cukru. Wyrobic gladkie ciasto. Wklepac je do formy na tarte o srednicy 30 cm. Ponakluwac widelcem i wstawic do lodowki na co najmniej 45 minut.

W miedzyczasie 200 g maki, 100 g cukru, szczypte soli, 2 zoltka, 100 g masla i ekstrakt z wanilii wsypac wszystko do duzej miski i wyrobic delikatnie kruszonke. Wstawic gotowa do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. 

Czekolade posiekac i rozpuscic nad kapiela wodna. Zdjac z palnika i ostudzic odrobinke. Smietane, Crème Fraíche, 100 g cukru i mleko zmiksowac mikserem. Wbic jajka i wsypac proszek budyniu czekoladowego. Zmiksowac na gladka mase. Cieniutkim strumieniem wlewac rozpuszczona czekolade i miksowac. Gotowa miksture czekoladowa wlac na spod i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 15 - 20 minut do momentu sciecia sie masy. Posypac kruszonka i piec przez kolejne 20 do 25 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Wstawic do lodowki na jakis czas. Podawac ;)

wtorek, 15 marca 2011

Kiedy zobaczylam zdjecie tej tarty na blogu Moja Quchnia musialam ja zrobic. Autorka napisala, ze jej ciasto wyszlo troche za twarde wiec ja dolozylam odrobinke masla i wyszlo super. Krem do tarty jest wysmienity i swietnie komponuje z kwaskowatymi kiwi :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na ciasto:

  • 130 g maki pszennej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 75 g masla
  • lyzka wody

Piekarnik nastawic do temperatury 200°C. Forme do tarty o srednicy 20 cm wysmarowac maslem.

Wszystkie skladniki wlozyc do malaksera i wyrobic ciasto. Wylepic nim forme. Piec okolo 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic.

Skladniki na krem:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 zoltka
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
Ponadto:
  • 2 - 3 owoce kiwi
  • tortenguss, lub galaretka

200 ml smietany kremowki zagotowac i odstawic do ostygniecia. Utrzec zoltka z cukrami i lekko ubic z wystudzona smietanka. Raz jeszcze podgrzac wszystko, uwazajac zeby sie nie zagotowalo. Krem pod wplywem ogrzania powinien zgestniec. Zdjac z palnika i wystudzic. Najlepiej przykryc folia spozywcza (wtedy nie bedzie sie tworzyc skorka na powierzchni). Po ostudzeniu wlozyc do lodowki. Pozostala kremowke ubic i wymieszac z zimnym kremem.

Gotowy krem wylac na upieczony spod. Ulozyc pokrojone owoce kiwi. Przygotowac tortenguss lub dowolna galaretke. Wylac na owoce i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

niedziela, 13 marca 2011

Bardzo odswiezajaca i kruchutka tarta. Wypelniona kremem z mascarpone, pokryta truskawkami, polana galaretka i jakby tego bylo malo - czekolada biala i deserowa - polaczenie wszystkich smakow sprawia, ze tarta jest dosc ciekawym afrodyzjakiem ;) Przepis na spod od Jamiego Olivera - krem i reszta to moja zachcianka! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Wstawic raz jeszcze bez papieru i piec kolejne 7 minut. Wyjac i ostudzic.

Skladniki na krem i nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 lyzki wina Marsala
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa lub czerwony tortenguss
  • czekolada biala i deserowa

Serek zmiksowac na gladko z winem Marsala. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodajac pod koniec cukier puder. Wymieszac delikatnie z serkiem. Wylac krem na przygotowany spod. Truskawki umyc i pokroic. Rozlozyc rownomiernie na kremie. Przygotowac galaretke. Kiedy zacznie tezec wylac na truskawki. Ozdobic obiema czekoladami. Wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki. Podawac - gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi