Wpisy z tagiem: Australijskie smaki

piątek, 18 marca 2011

Te ciasteczka pochodza z czasow I Wojny Swiatowej. Legenda mowi, ze ciasteczka robione byly przez zony zolnierzy Australijskich i Nowozelandzkich, ktorzy walczyli na wojnie w Europie. Mialy one byc tak stworzone, zeby przetrwaly dluga podroz z Austarii do Europy. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Ciasteczka sa pyszne, chrupiace i przechowywane w zamknietym naczyniu, zachowuja dlugo swiezosc. Polecam, bo sa naprawde smaczne. Przepis zaczerpniety ze strony www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na 32 ciasteczka:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka wiorek kokosowych
  • 2 szklanki platkow oswianych (ja zmieszalam polowe gorskich i polowe blyskawicznych)
  • 125 g masla
  • 2 lyzki golden syrupu lub plynnego miodu
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 3 lyzki wrzacej wody

Nastawic piekarnik do temperatury 180°C.

W misce wymieszac make, cukier, wiorki kokosowe i platki owsiane. Zrobic w srodku dolek. W malym rondelku rozpuscic maslo i miod. Sode oczyszczona wymieszac z wrzaca woda. Wlac mieszanke maslana i rozpuszczona sode do dolka. Wymieszac wszystko dobrze. Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladac na blaszce do ciasteczek lub jesli ktos nie ma takiej specjalnej, wylozyc blaszki papierem do pieczenia. Kazda kuleczke rozplaszczyc odrobinke. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 15 minut. Ciasteczka powinny miec zloto - brazowy kolor. Po upieczeniu ciasteczek wystudzic na kratce. Podawac ze szklanka mleka. Gotowe :)

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi