Wpisy z tagiem: Zielona salata

poniedziałek, 21 marca 2011

Kolejny pyszny obiadek - piers z kurczaka panierowana w bulce tartej z parmezanem. Do tego mlode ziemniaczki i chyba najlepsza salatka jaka w zyciu jadlam - tzn. salatka jak to salatka ale ten sos chrzanowy hmnn... palce lizac. Propozycje na obiad podala Asia z Kwestii smaku. Jedyne co u mnie zmienilam nie majac dostepu do rukoli i innych warzyw to skladniki salatki. I mlode ziemniaczki podsmazylam z pozostala panierka. Polecam bo naprawde warto!

Skladniki dla 2 osob:

  • piers z kurczaka (okolo 400 g), przepolowiona i lekko ubita
  • 3 lyzki parmezanu
  • 3 lyzki bulki tartej
  • 1 jajko
  • sol i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 zielona salata
  • kilka oliwek
  • pomidor
  • swiezy szczypiorek
  • 1 lyzka chrzanu ze sloiczka
  • 2 lyzki smietany
  • sol i pieprz
  • mlode ziemniaczki

Ziemniaczko umyc i ugotowac w lekko osolonej wodzie. Jajko zmieszac z sola i pieprzem. Bulke tarta zmieszac z parmezanem. Kazda czesc ubitej piersi z kurczaka maczac w jajku i potem w panierce. Smazyc na patelni, na rozgrzanym tluszczu. Jesli komus zostanie panierka, moze obtoczyc w niej kilka ugotowanych ziemniaczkow i lekko podsmazyc.

Skladniki salatki wymieszac i polac sosem (chrzan zmieszany ze smietana). Doprawic sola i pieprzem. Podawac - gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi