Wpisy z tagiem: Wykorzystanie resztek ciasta

czwartek, 24 marca 2011

Bedac nastolatka zawsze zajadalam "orzechowki" takie kulki zrobione no wlasnie zawsze sie zastanawialam z czego one byly zrobione. Wszyscy moi znajomi z liceum je kupowali, smiejac sie, ze zrobione sa z resztek zebranych w poblizszej cukierni :) Nigdy bym nie uwierzyla, ze mieli racje. Od dzisiaj, od kiedy sprobowalam Bajaderek musze przyznac, ze mieli racje ;) przepis z mniam mniam podany przez Mariemadeline, ale tez zaprezentowany przez Dorotke na Moich wypiekach...

Skladniki na 30 pralinek:

  • 450 g pokruszonych ciastek, okruszkow biszkoptowych, muffinek (bez mas kremowych, zelatyny, bez owocow, moga byc z bakaliami)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g marmolady lub gestych powidel
  • 65 g masla
  • 1/2 szklanki rodzynek (wczesniej namoczonych w rumie)
  • 1/4 mieszanki orzechow
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdalowy (ja dodalam amaretto)
  • 2 lyzki nutelli
  • 2 lyzki ciemnego kakao

Ponadto:

  • posiekane orzechy lub wiorki kokosowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia (np. 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej ze 125 g masla)
Ciastka, cista drobno pokruszyc, czesc mozna zostawic w wiekszych kawalkach: wszystko wsypac do naczynia, miski. Jesli bajaderki sa robione tylko z resztek ciasta warto dodac do nich troche suchych herbatnikow.
Zagotowac razem mleko, cukier, maslo i kakao. Lekko przestudzic i wymieszac z pokruszonymi ciastkami, dzemem, kremem orzechowym. olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodac rodzynki badz inne bakalie. Wszystkie ugniesc na jednolite mase.
Z przygotowanej masy formowac kulki. Obtoczyc w polewie czekoladowej. Jesli ktos chce moze obtoczyc dodatkow w wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Ja polowe posypalam wiorkami kokosowymi a druga polowe zostawilam tylko w polewie czekoladowej. Wstawic do lodowki jesli nie beda zjedzone natychmiast. Gotowe :)


| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi