Wpisy z tagiem: creme fraiche

czwartek, 06 stycznia 2011

Kolejne polaczenie slodkosci z kwaskowoscia ;) pyszne lekkie ciasto przygotowane na bazie Crème fraîche do tego kwasne wisnie i slodko - kwasny wierzch z kokosu, cukru i Crème fraîche! Ciasto pycha na slodko jak i na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryza. Niebo w gebie powiem Wam tylko tyle! Przepis znaleziony w gazetce "LECKER" wydawanej przez KOCHEN UND GENIESSEN. Polecam z calego serca!

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
  • 450 g Crème fraîche
  • 150 g miekkiego masla
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 160 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu

Dodatkowo na dekoracje:

  • kokos
  • wisnie

Tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C.

Wisnie wyjac na sitko i odsaczyc. Ubic maslo i 160 g cukru na puszysta mase, dodac sol i zmiksowac. Wbijac jajka jedno po drugim. za kazdym razem ubijac. Dodac 150 g Crème fraîche. Make i proszek do pieczenia przesiac do masy maslanej. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wlac do tortownicy i wyrownac. Wisnie zmieszac z pol szklanki kokosu i rownomiernie poukladac na ciescie. Piec okolo 30 minut do momentu az kokos ladnie sie przyrumieni.

Pozostaly cukier, kokos i Crème fraîche wymieszac na jednolita mase. Mase wylozyc na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Wyjac z piekarnika i ostudzic. Na dekoracje obtoczyc kilka wisni w kokosie i wysypac na wierzch. Gotowe ;)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi