Wpisy z tagiem: maka orkiszowa

wtorek, 06 grudnia 2016

Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!! Jezeli ktos by nie mial stempli do ciasteczek to nic nie szkodzi, mozna zrobic bez.

Skladniki na okolo 40 ciastek:

  • 60 g platkow owsianych delikatnych
  • 240 g miekkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 zoltka
  • 200 g maki orkiszowej, wieloziarnistej
  • 160 g maki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g nutelli

Plastik owsiane posiekac nozem. Masio utrzec z cukrem, miodem i zoltkami na puszystka mase. Przesiac maki i dodac z platkami owsianymi, cynamonem i kardamonem. Wszystko zagniesc. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Ciasto wyjac z lodowki i porcjami rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Rozwalkowane ciasto powinno miec grubosc okolo 4 mm, tak zeby mozna bylo latwo stemplowac ciasteczka. Wycinac ciasta, stemplowac co drugie ciasto. Ukladac na blaszkach wylozonych papierem do pieczenia. 

Piec okolo 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

Ciasteczka wyjac z piekarnika, i smarowac nutella po jednej stronie, przekladac. Mozna dekorowac cukrem pudrem lub czekolada. Ciasteczka mozna tez przekladac ulubiona marmelada. Gotowe ;)

sobota, 13 sierpnia 2011

Chleb orkiszowy to zdecydowanie najlepszy chleb pod sloncem! Zdrowy, zwarty i wilgotny ach o malo bym zapomniala i przepyszny! Bardzo dlugo utrzymuje swiezosc i jest bogaty w witaminy. Przepis autorstwa Anne Sheasby zaprezentowany przez Dorotke. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 800 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 paczuszka suchych drozdzy (7g)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka miodu
  • 600 ml cieplej wod
  • nasiona sezamu do posypania

Make i sol wymieszac, wsypac drozdze, wymieszac. W srodku zrobic dolek, dodac oliwe, miod i wode. Dobrze wyrobic (ja wyrabialam okolo 15 minut), az ciasto zacznie odchodzic od brzegow miski. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale nie nalezy dosypywac maki.

Dwie formeki o wymiarach 21 x 10 cm wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta lub otrebami. Ciasto podzielic na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Przykryc i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Ciasto ma podwoic swoja objetosc.

W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki przed wlozeniem do piekarnika posmarowac mlekiem i obsypac ziarnami sezamu. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 45 - 50 minut. Chlebki maja byc brazowe i postukane od spodu maja oddawac gluchy odglos. Wyjac z foremek i wystudzic  na kratce. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi