Wpisy z tagiem: torty

poniedziałek, 13 maja 2013

 

Jestem uzalezniona od batonikow Kinder Pingui :) i od momenu kiedy uslyszalam, ze istnieje torcik o tej nazwie postanowilam go natychmiast zrobic! Torcik marzenie i smakuje w 99% jak oryginalne batoniki! Polecam wybrobowac! Przepis mam od kolezanki, ale szczrze mowiac nie mam pojecia zrodla przepisu...

Skladniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 3 lyzki maki
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 1 lyzka oleju
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Skladniki na krem smietankowy:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 lyzeczki zelatyny

Skladniki na polewe czekoladowa:

  • 200 g czekolady (mozna dac polowe gorzkiej i polowe mlecznej
  • 50 g masla
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzeczka oleju

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec dodajac cukier. Dodac zoltka, zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszac. Na koniec wlac olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy (o srednicy 26 cm), wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 20 minut w 180°. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Przekroic na pol.

Na krem: ubic smietane na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone. Zelatyne rozpuscic w odrobince goracej wody. Dodac 2/3 lyzki kremu smietankowego i wymieszac rozga. Wmieszac w reszte kremu. Krem podzielic na pol.

Na polewe czekoladowa: wszystkie skladniki umiescic w szklanej misce i rozpuscic nad kapiela wodna. Troche przestudzic.

Polowe kremu wylozyc na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Polac polewa czekoladowa. Wlozyc na kilka minut do lodowki (lub zamrazarki) zeby polewa szybciej zastygla. Wylozyc druga polowe kremu i polac calosc reszta polewy czekoladowej. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Torcik powinno sie kroic nozem zanurzonym uprzednio w goracej wodzie. Gotowe :)


niedziela, 01 maja 2011

 

Serdecznie witam Wszystkich moich Czytelnikow! W koncu sie przeprowadzilam spowrotem do Niemiec i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :) Z tego powodu chcialabym Wam zaproponowac najlepszy tort na swiecie! Robie go zawsze na specjalne okazje tak jak na moja ostatnia kolacje na Costa Rice. Tort zrobiony z bezy orzechowej z przepysznym kremem z serkiem mascarpone, smietana kremowka i kawaleczkami czekolady. Do tego ziarenka wanilli i krokant z orzechow laskowych! Mniam najlepsze na swiecie! A przepis od Dorotki, za ktory bardzo dziekuje!!! Polecam ...

Skladniki na blaty bezowe:

  • 6 bialek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechow laskowych (bez skorki)
  • 1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g czekolady gorzkiej

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Stopniowo, powoli. dodawac cukier, caly czas ubijajac. Dodac lyzeczke skrobi, nastepnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic. 

Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).

Krem z Mascarpone z wiorkami czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g smietany kremowki
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g startej na duzych oczkach gorzkiej czekolady

Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.

Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)

czwartek, 24 marca 2011

Tort o bardzo bogatym smaku, a lepiej powiedziane o kilku smakach zloczonych w jedno ;). Pochodzi z Austrii, a dokladnie ze starej czesci miasta Wiednia. Nie tak znany jak Tort Sachera, ale jest chodzi o smak to niczego mu nie brakuje. Mi bardzo smakowal zwlaszcza na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryzly i ladnie komponowaly. Przepis znalazlam na niemieckiej stronie Küchen Götter, polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g biszkoptow kocie jezyczki
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g zmielonych orzechow laskowych

Ponadto:

  • 50 ml Sherry, likieru wisniowego, lub w wersji bezalkoholowej - soku wisniowego
  • 300 g konfitury morelowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g masla
  • 50 g bialej czekolady
  • 100 g platkow migdalowych

Czekolade zetrzec na tarce. Biszkopty wlozyc do malaksera i zmiksowac na piasek. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic z odrobinka soli na sztywno. W drugiej misce ubic zoltka, cukier, cukier waniliowy i sol na puszysta mase. Dodac pokruszone biszkopty i starta czekolade. Dodawac partiami ubite bialka i mieszac delikatnie. Mase wlac do przygotowanej formy. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 do 40 minut. Gotowe ciasto po upieczeniu zostawic przez 10 minut w formie, pozniej przeniesc na kratke i wystudzic calkowicie.

Przekroic dwa razy. Pierwszy blat ulozyc na talerzu, pokropic polowa Sherry. Posmarowac polowa konfitury. Nalozyc drugi blat i powtorzyc czynnosc.

Na polewe czekolade roztopic w kapieli wodnej i ostudzic. Dodac cukier puder i jajko i zmiksowac na gladka mase. Maslo roztopic i przestudzic. Dodac do masy czekoladowej i zmiksowac. Gotowa mase wylac na torta tak zeby byl caly pokryty. Wstawic na 20 minut do lodowki.

Biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Przelac do woreczka plastikowego lub szprycy z koncowka z mala dziurka. Ozdobic wierzch torta. Platki migdalowe przyrumienic na patelni i ozdobic boki. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Kroic nozem do chleba. Gotowe :)

piątek, 04 lutego 2011

Wysmienite ciasto a lepiej powiedziane deser na cieple dni. Jest przepyszne, kawowe, czekoladowe i kremowe. Zawsze myslalam, ze tiramisu bedzie tym najlepszym deserem kawowym, ale tu odnalazlam mocna konkurencje :) Deser jest odrobinke czasochlonny, ale oplaca sie go zrobic. Zniknie ze stolu w mgnieniu oka. Polecam wszystkim kawoszom ale i tez tym, ktorym smakuja kawowe ciasta, desery i lody :) Przepis na krem znaleziony na stronie about-recipes reszta moja wyobraznia...

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:

  • 340 g czeklady posiekanej
  • 2 lyzki kawy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki wody
  • 7 jajek, osobno bialka i zoltka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g wafelkow w czekoladzie, z nadzieniem orzechowym lub kakaowym
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 1 lyzka kawy instant
  • 3 lyzki likieru kawowego
  • ziarna kawy w czekoladzie
  • biszkopty kocie jezyczki

Do rondelka z podwojnym dnem wsypac posiekana czekolade, kawe, cukier, wode i sol. Podgrzewac caly czas mieszajac do rozpuszczenia sie wszystkich skladnikow. Odstawic do ostygniecia. Dodac zoltka jaj i ekstrakt z wanilii. Zmikoswac. Ubic bialka jaj na sztywno. Wlac mase czekoladowa i delikatnie wymieszac. Wafelki wlozyc do food processora i zmielic na proszek. Jesli nie macie food processora mozecie je tez wlozyc do woreczka i rolowac walkiem do ciasta lub pokruszyc rekoma.

Tortownice wylozyc folia aluminiowa, tylko samo dno. Na brzegu ulozyc biszkopty. Wsypac polowe pokruszonych wafelkow. Wylozyc polowe masy czekoladowej. Posypac pozostalymi okruszkami, zostawiajac tylko odrobinke na dekoracje. Wlozyc do zamrazarki na godzine. Po tym czasie wyjac z zamrazarki i wylozyc pozostala czesc masy czekoladowej. Wlozyc znow do zamrazarki na dwie godziny. Okolo 10 minut przed zakonczeniem czasu ubic kremowke na sztywno. Dodac kawe i likier kawowy i raz jeszcze ubic. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego i dekorowac wierzch ciasta. Dekorowac ziarenkami kawy i reszta pokruszonych wafelkow. Do podania przechowywac w lodowce. Gotowe :)

wtorek, 18 stycznia 2011

Najpopularniejszy niemiecki tort, znany na caly swiat. Jest dosc pracowchlonny, ale uwierzcie mi oplaca sie go robic, bo smakuje wysmienicie. Zlozony z czekoladowego biszkopta, osadzonego na kruchym spodzie aromatyzowanej kremowki, czeresni no i Kirschwasser (brandy tworzonego z czeresni rosnacych w Czarnym Lesie).

Na poczatek troche historii ;) otoz kto i gdzie stworzyl ten przepis. Jest wiele powiesci i pomowien na temat: kto jest pierwszym cukiernikiem, gdzie wogole powstal tort i dlaczego. Napisze Wam kilka z nich :)

"Ludzie zamieszkujacy region niemiec zwany Schwarzwaldem, sa przekonani, ze ten wlasnie zostal tam wykreowany. Powodem sa czeresnie rosnace wlasnie w tym regionie ale i Kirschwasser - brandy czeresniowe, takze produkowane w Schwarzwaldzie. Kombinacja czeresni, kremowki i brandy czeresniowego byla juz dawno znana, wbrew pozorom nie jako tort ale jako desert. Podgotowane czeresnie byly podawane z kremowka i dla doroslych z Kirschwasser. Potem ktos stworzyl biszkopta czekoladowe i ot powstal tort - krol w bieli, czerwieni i czerni.

Cukiernik Josef Keller byl pierwszym, ktory oglosil w 1915 roku, w dawnej Prominentencafe Agner w Bad Godesberg wynalezienie tortu z Czarnego Lasu. To jednak nie jest w 100 % pewne i potwierdzone dowodami.

Drugim cukiernikiem byl niejaki Erwin Hildenbrand, ktory w 1920 roku pracowal i stworzyl w Schwarzwaldzie tego wlasnie torta. Sa dowody i podpisane przez niego zdjecia z 1936 roku, jak przygotowywac tort".

No coz historia historia. Wiecej na ten temat mozecie przeczytac na stronie "www.kirschtorte.de", z ktorej tez zaczerpnelam troche historii.

Skladniki na kruchy spod:

  • 125 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 75 g masla
  • okolo 2 lyzek lodowatej wody

Wszystkie skladniki szybko wyrobic. Wcisnac w tortownice o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 15 minut. Wyjac i dobrze wystudzic.

Skladniki na czekoladowy biszkopt (nalezy przygotowac 1 z 8 jajek lub 2 z 4 jajek):

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g maki pszennej
  • 25 g maki ziemniaczanej
  • pol lyzeczki proszku do pieczenia
  • 20 g dobrej jakosci kakao

Skladniki na nadzienie:

  • 1 l smietany kremowki
  • 50 g cukru
  • 3 blaty zelatyny
  • 500 g czeresni
  • 250 ml soku z czeresni
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 300 ml Kirschwasser (brandy z czeresni)

Dodatkowo:

  • czeresnie do ozdoby
  • czekolada
  • kilka lyzeczk dobrej jakosci dzemu czeresniowego

Na biszkopt jajka wbic do miski i ubijac je miserem recznym nastawionym na najszybsza predkosc przez 1 minute. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i w przeciagu nastepnej minuty dodac partiami do ubijanych jajek, nie przestawac ubijac. Ubijac dodatkowe 2 minuty. Make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiac do masy jajecznej i zmiksowac bardzo krotko na najslabszych obrotach, tylko do polaczenia sie skladnikow. Natychmiast przelac do tortownicy wczesniej wysmarowanej maslem i posypanej kasza manna. Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic. W taki sam sposob przygotowac nastepny biszkopt. Nie bedziecie mogli uwierzyc jak rowne biszkopty Wam wyjda ;) nalezy jednak bardzo trzymac sie czasu ubijania.

Przygotowac nadzienie. Sok czeresniowy zagotowac, dodac rozpuszczona w dwoch lyzkach wody make ziemniaczana i caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zdjac z palnika. Wmieszac wydrylowane czeresnie. Zostawic do ostudzenia. Przed nalozeniem na blaty zmieszac z 50 ml Kirschwasser.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Jak zacznie sie robic galaretowata, wycisnac i przelozyc do rondelka z podwojnym dnem. Rozpuscic ja na bardzo malym ogniu. Wlac 100 ml Kirschwasser i odstawic na kilka minut. Ubic kremowke z cukrem na sztywno. Kiedy masa zelatynowa zacznie robic sie galaretowata wlewac ja powoli do ubitej kremowki i delikatnie wymieszac.

Najlepsza czesc pracy skladanie tortu :)

Oba biszkopty przekroic na dwie czesci.

Na talerzu ulozyc kruchy spod. Posmarowac go kilkoma lyzkami dzemu czeresniowego. Nalozyc pierwszy blat biszkopta, pokropic go Kirschwasser. Wylozyc 1/3 masy czeresniowej. Na to okolo 1 cm kremowki. Nalozyc kolejny blat i powtorzyc czynnosc. Ostatni nalozony blat tylko pokropic Kirschwasser. Wysmarowac caly tort kremowka, zostawiajac odrobinke do ozdobienia. Boki obsypac starta czekolada. Na gorze zrobic kilka kleksow z pozostalej kremowki, nakladajac na kazdy czeresnie. Tort wlozyc do lodowki i dobrze schlodzic. Tort bedzie dosc wysoki, ale taki ma tez byc. Gotowe :)


 

 

poniedziałek, 22 listopada 2010


Witam Wszystkich! Wracam na blog po kilku dniach przerwy. Przepraszam, ze nie mialam ani chwili czasu na postowanie ale mam nawet usprawiedliwienie ;) przyczyna mojej nieobecnosci byl ten oto tort weselny! Wszystko zrobione wlasnorecznie: masa cukrowa, kalie, roze, liscie, trzy pieterka, trzy rozne rodzaje tortow i efekt koncowy nawet mi sie podobal! To moj pierwszy tort weselny, ktoremu poswiecilam kilka dni ;) Ale chyba bylo warto bo usmiech na twarzach Panny mlodej i Pana mlodego byl po prostu bezcenny! Jesli ktos bylby zainteresowany  przepisem na mase cukrowa lub potrzebuje porady jak robic kwiaty z masy cukrowej. Prosze pisac!

poniedziałek, 08 listopada 2010


Dzis zaproponuje Wam cos nietypowego i dosc prostego do wykonania! Torcik laczy wiele smakow a jak smakuje? - brak mi slow, naprawde przepyszny! Z przepisu Jamiego Olivera, angielskiego kucharza, ktorego pewnie kazdy zna ;) Przepis odrobinke przeze mnie zmodyfikowany. Bardzo polecam!!!

Skladniki:

  • 115 g masla o temperaturze pokojowej
  • 125 g orzechow laskowych
  • 125 g cukru
  • 4 duze jaja
  • otarta skorka z jednej pomaranczy
  • 30 g maki pszennej
  • 125 g serka Ricotta
  • 2 lyzki maku
  • szczypta soli
  • 3 lyzki z czubkiem konfitury z moreli (u mnie truskawkowa- nie mialam innej)
  • 50 g czekolady gorzkiej (dobrej jakosci)

Skladniki na krem z Ricotty:

  • 125 g serka Ricotta
  • 250 ml smietany kremowki
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia. Wstawic do lodowki. Orzechy wysypac na blaszke i wstawic do nagrzanego piekarnika. Podpiec na zloty kolor okolo 5 minut. Ostudzic. Wlozyc do foodprocesora i dokladnie zmielic. Nalezy uwazac zeby nie za dlugo je mielic zeby sie nie wydzielil olej z orzechow. Jesli ktos nie posiada w domu foodprocesora mozemy tez zmielic orzechy w inny sposob. Wziac sciereczke kuchenna, wysypac na nia orzechy i zlozyc jak koperte. Nastepnie udezyc kilka razy walkiem do ciasta i potem walkowac kilka razy i gotowe!

Maslo utrzec z cukrem na biala, puszysta mase. Dodawac pojedynczo zoltka jajek, miksujac po kazdym dodaniu. Dodac skorke z pomaranczy i raz jeszcze zmiksowac. Dodac przesiana make, Ricotte, orzechy i mak. Bardzo delikatnie wymieszac.

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Malymi partiami dodawac do masy orzechowej, tak aby masa pozostala puszysta. Przelozyc delikatnie mase do tortownicy.

Piec okolo 25-30 minut w 190°C. Ciasto powinno otrzymac lekko brazowy kolor. Mozna sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Jesli patyczek wlozony w srodek ciasta wyjdzie czysty znaczy to, ze ciasto juz jest upieczone :) ! Wyciagnac z piekarnika i odstawic do ostygniecia.

W miedzyczasie do malego garnka wlac 4 lyzki wody i dodac konfiture. Na bardzo malym ogniu, stale mieszajac, podgrzewac do momentu zagotowania.

Ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc posmarowac konfitura.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier i ziarenka wanilii. Wymieszac delikatnie z serkiem Ricotta. Pierwszy blat ciasta posmarowac 2/3 kremu. Nalozyc drugi blat i rozsmarowac pozostala iloscia kremu. Posypac starta czekolada i gotowe !!!

Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

 



sobota, 06 listopada 2010

Dzis zaprezentuje Wam przepyszny torcik, ktory smakuje zwlaszcza dzieciom ale nie tylko! Orzechowy, nie za slodki, prosty w przygotowaniu i ten krem, nie do opisania. Ale sprobujcie sami naprawde warty zachodu! Przepis od Palachinki troche przeze mnie zmodyfikowany!

Skladniki na spody:

  • 6 bialek
  • 6 lyzek cukru
  • 100 zmielonych orzechow wloskich
  • 1 lyzka maki pszennej
  • szczypta soli

Bialka ubic z sola na sztywno. Dodawac cukier lyza po lyzce nadal ubijajac. Wmieszac delikatnie orzechy i make. Na papierze do pieczenia narysowac 3 okregi o srednicy 20 cm. Mase podzielic na trzy czesci. Kazda czesc wylozyc na jeden okrag. Wyrownac i wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec okolo 15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzic.

Krem Nesquik:

  • 6 zoltek
  • 340 ml mleka
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 3 lyzki cukru
  • 85 g masla
  • 50 g cukru
  • 100 g kakao Nesquik + 2 lyzki ciemnego kakao

Zoltka wymieszac z mlekiem, maka, 3 lyzkami cukru. Przelac do malego garnka jesli ktos posiada z podwojnym dnem (wtedy masa sie nie przypala). Gotowac na bardzo malym ogniu, stale mieszajac bo masa lubi sie przypalac, az do zgestnienia. Ostudzic.

Maslo ubic z 50 g cukru, dodac Nesquik i ciemne kakao. Wszystko razem ubic mikserem. Miksujac dodawac po lyzce schlodzonej masy jajecznej. Tak powstaly krem wstawic na 30 minut do lodowki.

Ponadto:

  • 370 ml kremowki
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masla

W kapieli wodnej stopic czekolade dodajac maslo. Podzielic na trzy czesci. Rozsmarowac na blatach. Wstawic do lodowki.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier puder.

Na kazdy blat najpierw nalozyc 1/3 kremu Nesquik, nastepnie kremowke. Tak postapic z kolejnymi blatami. Gore posypac Nesquikiem. Schlodzic przez minimum 3 godziny w lodowce. Kroic najlepiej nozem z pilka.

Smacznego!

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi