Wpisy z tagiem: mozzarella di bufala

czwartek, 11 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym i parmezanem, z dodatkiem oregano i bazylia. Cos pysznego... Nie tylko jako dodatek do grilowanego miesa. Smakuje przepysznie jako danie glowne na letnie popoludnia. Przepis od Jamiego Olivera (u mnie bez bulki tartej a za to z prawdziwym buffalo mozzarella!) Boskie danie ...

Skladniki:

  • 2 duze bakłażany
  • 1 duza cebula, posiekana na kosteczke
  • 2 zabki czosnku, posiekanego w kosteczke
  • 1 lyzka suchego oregano
  • 800 g (2 puszki) pomidorow (najlepsze w kawaleczkach)
  • 2 lyzki octu winnego
  • oliwa z oliwek, sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz
  • garsc swiezej bazyli
  • okolo 300g startego parmezanu
  • 150 g sera buffalo mozzarella

Baklazany umyc i pokroic na plastry (okolo 1 cm grubosci). Wlaczyc grill lub nagrzac patelnie grillowa. W wyzszej patelni lub garnku rozgrzac kolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Wrzucic cebule, czosnek i oregano, i dusic przez okolo 10 minut, do momentu az cebula bedzie miekka i czosnek lekko brazowy. Wlac pomidory z puszki i dusic wszystko razem okolo 15 minut, do momentu otrzymania gestego sosu. Dodac 2 lyzki octu winnego i swieza bazylie. Doprawic sola i pieprzem.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Plastry baklazana ulozyc na grillu lub patelni i grillowac do momentu pokajawienia sie brazowych paseczkow. Potrzebna bedzie forma do zapiekania (u mnie o rozmiarach 29 x 18 cm).

Na dno formy wylac odrobine sosu pomidorowego, posypac parmezanem, ulozyc plasterki baklazana. Zalac sosem, posypac parmezanem i nalozyc plasterki baklazana i tak do dalej; ostatnia warstwa powinien byc sos pomidorowy posypany parmezanem! Aby dodac wszystkiemu perfekcyjnego zakonczenia... ser mozzarella rwiemy na kawaleczki i ukladamy na wierzchu! Wkladamy forme do piekarnika i zapiekamy przez okolo 30 minut. Gotowe ;) smacznego!!!


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi