Wpisy z tagiem: orzechy wloskie

środa, 20 kwietnia 2011

Moj pierwszy w zyciu mazurek ;) i musial byc z makiem! Z racji tego, ze sie przeprowadzam i nie bede potrzebowac duzo skladnikow, ktore mam jeszcze w domu postanowilam chociaz wykorzystac mak przywieziony z Niemiec. Szukajac ciasta z makiem natrafilam na ten wlasnie przepis alidab podany na forum z pierwszego tloczenia. Powiem Wam, ze jest boski! Chyba polubilam mazurki :) polecam go wszystkim, ktorzy kochaja mak i mielone orzechy... I zycze Wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 200 g maki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 zoltka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Make posiekac z maslem, dodac reszte skladnikow i zagniesc szybko ciasto. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Forme o wymiarach 21 cm x 21 cm wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Skladniki na mase makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla

Zagotowac mleko z cukrem, dodac mak i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc (okolo 5 minut). Zdjac z ognia. Jeszcze do cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla, troszeczke olejku migdalowego i dokladnie wymieszac. Ciepla mase wylozyc na upieczony kruchy spod.

Skladniki na mase orzechowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g zmielonych orzechow (ja zmieszalam laskowe i wloskie)
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla
  • 2 - 3 lyzki spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii)

Zagotowac mleko z cukrem, dodac orzechy i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc. Zdjac z ognia, do jeszcze cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla i ekstrakt z wanilii. Ciepla mase wylozyc na mase makowa. Wstawic do lodowki do stezenia.

Mazurka mozna dekorowac na przyklad biala i mleczna czekolada, tak jak u mnie. Gotowe :)

poniedziałek, 21 marca 2011

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

wtorek, 08 lutego 2011

Tarta z karmelizowanymi orzechami wloskimi, chrupiaca, krucha, miodowa, slodka i bardzo orzechowa! Jak dla mnie smakuje wysmieniecie! Prosta do przygotowania, ladnie sie prezentuje i dlugo pozostaje swieza. Na drugi dzien jeszcze bardziej aromatyczna :) Przepis znaleziony na foolforfood.de polecam wszystkim tym, ktorzy kochaja orzechy i karmel...

Skladniki na spod (foremka na tarte o srednicy 28 cm):

  • 220 g maki pszennej
  • 110 g zimnego masla
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zoltko
  • szczypta soli

Maslo pokroic na male kawaleczki. Dodac do przesianej maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30  minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. Forme do tarty wysmarowac odrobina masla i wysypac bulka tarta. Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac specjalne kulki lub ryz, fasole lub groch. Piec okolo 10 minut. Wyjac z piekarnika i zdjac papier z kulkami, ryzem, fasola lub grochem.

Skladniki na nadzienie:

  • 100 g masla
  • 140 g miodu
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 lyzki ciemnego rumu
  • 300 g orzechow wloskich
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 zoltek

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale uwaga nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie i wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie w formie. Zdjac obrecz formy i podawac. Gotowe :)

środa, 05 stycznia 2011

Moje pierwsze Brownie jakie zrobilam w zyciu ;) smakowalo mi i to bardzo! O lekkim posmaku kawy ale nie dominujacym. Mokre z kawaleczkami orzechow wloskich i pyszna polewa czekoladowa. Proste w wykonaniu no i godne zachodu ;) Przepis z ksiazki "Muffins" wydanej przez wydawnictwo "PARRAGON".

Skladniki na 15 duzych kawalkow:

  • 120 g masla
  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 350 g cukru Muskovado (u mnie pol na pol zwykly i demerara)
  • 4 jajka
  • 4 lyzki mocnej kawy, ostudzonej
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechow wloskich, posiekanych na male kawaleczki

Ponadto:

  • maslo do natluszczenia formy
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kwasnej smietany

Nagrzac piekarnik do 180°C. Przygotowac forme o wymiarach 27 cm x 40 cm wysmarowac ja maslem.

Czekolade i maslo pokroic na male kawaleczki i rozpuscic nad para. Odstawic do ostudzenia.

Cukier zmiksowac z jajkami. Dodac kawe i ostudzona czekolade. Zmiksowac. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Dodac sol. Wymieszac. Dodac orzechy i lekko wymieszac wszystko. Wylac do formy. Piec okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz sie upieklo. Wystudzic.

Na polewe. Czekolade stopic nad kapiela wodna. Lekko przestudzic i wmieszac kwasna smietane. Polac brownie. Wstawic do lodowki do momentu podania. Kroic ostrym nozem. Gotowe ;)

wtorek, 21 grudnia 2010

Mieciutkie, wilgotne muffinki korzenne z dodatkiem jablek i orzechow wloskich. Sa wysmienite, pachnace przyprawa do piernikow. Chrupiaca skorka sprawia, ze smakuja inaczej niz wszystkie. Warto sprobowac ;) Przepis z blogu Moje Wypieki, odrobinke przeze mnie zmienionym! I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 17 muffinek:

  • 1i 1/2 szklanki makie pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechow wloskich
  • 1/2 szklanki cukru brazowego
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • pol szklanki mleka
  • pol szklanki jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masla
  • 1 jajko
  • 3 sredniej wielkosci jablka, obrane i pokrojone w kostke

Dodatkowo:

  • garsc posiekanych drobno orzechow wloskich
  • kilka lyzek cukru

W jednym naczyniu wymieszac skladniki suche, w drugim mokre. Polaczyc zawartosc obu naczyn, wymieszac do polaczenia sie skladnikow, dodac jablka. Wymieszac. Ciasto nakladac do 2/3 wysokosci papilotek. Wierzchy posypac orzechami i cukrem.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzic na kratce. Gotowe ;)

wtorek, 07 grudnia 2010

Unoszacy sie zapach przypraw korzennych i rumu podczas pieczenia to tylko mala zacheta do upieczenia tych muffinek. Gdyby nie te kawaleczki orzechow, rodzynki i owoce kandyzowane niemal rozplynely by sie w ustach ;) sa przepyszne troche zblizone w smaku do naszych pierniczkow z posmakiem rumu! Przepis znaleziony w gazecie "Sabores". Polecam ;)

Skladniki na 18 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • pol szklanki brazowego cukru
  • pol szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 g roztopionego masla
  • pol szklanki miodu
  • pol szklanki mleka
  • 1 lyczeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • pol szklanki owocow kandyzowanych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki orzechow wloskich
  • pol szklanki rumu

Ponadto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g masla
  • kolorowe cukiereczki do ozdoby

Na poczatek nalezy namoczyc rodzynki i owoce kandyzowane w rumie. Naljepiej jeden dzien przed pieczeniem muffinek.

Do duzej miski przesiac make. Dodac proszek do pieczenia, sode i oba rodzaje cukru. Dodac posiekane orzechy laskowe i czekolade. Wymieszac. W drugiej misce polaczyc mokre skladniki (roztopione maslo, mleko, miod, jajka). Polaczyc zawartosc obu naczyn, na koncu dodajac namoczone owoce kandyzowane i rodzynki. Wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Napelniac do 2/3 wysokosci papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Studzic na kratce.

Na polewe czekolade rozpuscic w kapieli wodnej dodajac pod koniec maslo. Dekorowac kolorowymi cukiereczkami. Gotowe ;)

sobota, 06 listopada 2010

Dzis zaprezentuje Wam przepyszny torcik, ktory smakuje zwlaszcza dzieciom ale nie tylko! Orzechowy, nie za slodki, prosty w przygotowaniu i ten krem, nie do opisania. Ale sprobujcie sami naprawde warty zachodu! Przepis od Palachinki troche przeze mnie zmodyfikowany!

Skladniki na spody:

  • 6 bialek
  • 6 lyzek cukru
  • 100 zmielonych orzechow wloskich
  • 1 lyzka maki pszennej
  • szczypta soli

Bialka ubic z sola na sztywno. Dodawac cukier lyza po lyzce nadal ubijajac. Wmieszac delikatnie orzechy i make. Na papierze do pieczenia narysowac 3 okregi o srednicy 20 cm. Mase podzielic na trzy czesci. Kazda czesc wylozyc na jeden okrag. Wyrownac i wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec okolo 15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzic.

Krem Nesquik:

  • 6 zoltek
  • 340 ml mleka
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 3 lyzki cukru
  • 85 g masla
  • 50 g cukru
  • 100 g kakao Nesquik + 2 lyzki ciemnego kakao

Zoltka wymieszac z mlekiem, maka, 3 lyzkami cukru. Przelac do malego garnka jesli ktos posiada z podwojnym dnem (wtedy masa sie nie przypala). Gotowac na bardzo malym ogniu, stale mieszajac bo masa lubi sie przypalac, az do zgestnienia. Ostudzic.

Maslo ubic z 50 g cukru, dodac Nesquik i ciemne kakao. Wszystko razem ubic mikserem. Miksujac dodawac po lyzce schlodzonej masy jajecznej. Tak powstaly krem wstawic na 30 minut do lodowki.

Ponadto:

  • 370 ml kremowki
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masla

W kapieli wodnej stopic czekolade dodajac maslo. Podzielic na trzy czesci. Rozsmarowac na blatach. Wstawic do lodowki.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier puder.

Na kazdy blat najpierw nalozyc 1/3 kremu Nesquik, nastepnie kremowke. Tak postapic z kolejnymi blatami. Gore posypac Nesquikiem. Schlodzic przez minimum 3 godziny w lodowce. Kroic najlepiej nozem z pilka.

Smacznego!

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi