Wpisy z tagiem: jogurt naturalny

wtorek, 05 kwietnia 2011

Kolejne pyszne muffinki. Tym razem jogurtowe z truskawkami - puszyste i wilgotne. Smakuja wysmienicie, z odrobinka polewy czekoladowej lub poprostu posypane cukrem pudrem. Moim znajomym i mi tez bardzo smakowaly :) przepis znaleziony na blogu Kuchenna szkola przetrwania. Polecam ...

Skladniki na 12 muffinek:

  • 200 g truskawek
  • 100 masla
  • 280 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa, cukier puder
  • truskawki do dekoracji
Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, soda i szczypta soli. Dodac pokrojone truskawki. Jajka roztrzepac, dodac cukier i cukier waniliowy, roztopione maslo i jogurt. Polaczyc obie masy, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne. Foremki napelnic masa do 3/4 wysokosci.
Piec okolo 25 minut. Wyjac i ostudzic na kratce. Polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Udekorowac malymi truskaweczkami. Gotowe :)

wtorek, 15 marca 2011

Mam tu znajomych z Kanady i mnie zapytali czy moglabym im zrobic ciasto cytrynowe z makiem, bo to bardzo popularne w ich kraju i oni je uwielbiaja? Ja na to, ze nie ma problemu. Zrobilam i zjedli wszystko - powiedzieli, ze bylo wysmienite. Niestety nie zdazylam zrobic ani zdjec ani nawet sama sprobowac. Musze je koniecznie powtorzyc. Dzis na sniadanko zrobilam im muffinki. I tez byli zachwyceni. Prawde mowiac mieli racje - mi tez one bardzo smakowaly - takie cytrynowe no i mak - uwielbiam :) Przepis znaleziony na Good Food.

Skladniki na 14 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 175 g drobnego cukru
  • skorka starta z 2 cytryn
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki suchego maku
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 175 g masla, stopionego i ostudzonego

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki (make, cukier, starta skorke z cytryn, proszek do pieczenia i mak). W drugim naczyniu zmiksowac jogurt i jajka, dodac maslo i wymieszac. Mokre skladniki wlac do suchych i szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Ciasto nalozyc do kazdej papilotki (do 2/3 wysokosci). Wlozyc do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 20 minut do rumianego koloru. Wyjac z piekarnika. Okolo 5 minut zostawic w formie, potem ostudzic na kratce. Gotowe :)

piątek, 25 lutego 2011

Mniam mniam ;) ale to bylo pyszne! Dzieki Dorotce z Moich wypiekow, wykorzystalam truskawki z lodowki i otrzymalam w zamian wysmienity serniczek deserowy. Troche mnie zdziwilo, ze sie nazywa sernik mimo, ze nie ma sera w skladzie :) U mnie na zdjeciach jeszcze nie tak zwarty jak powinien byc, a powodem bylo to, ze nie moglam sie doczekac jego sprobowania :) Polecam ...

Skladniki na spod:

  • 150 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g orzechow wloskich
  • 40 g masla

Wszystkie skladniki umiescic w foodprocesorze i zmiksowac na mokry piasek. Tortownice o srednicy 21 cm (u mnie 25 cm) wylozyc papierem do pieczenia, mase ciastkowa wcisnac w spod, wyrownac.

Skladniki na mase:

  • 500 g swiezych truskawek
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka smietany kremowki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 lyzki cukru (mozna dodac wiecej lub mniej, wszystko zalezy od slodkosci truskawek)
  • 3 lyzki zelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie. Wszystkie skladniki umiescic w blenderze i zmiksowac na gladka mase. Wylac na spod ciasteczkowy i wlozyc do lodowki do stezenia. Przed podaniem udekorowac. Kroic nozem zamoczonym w cieplej wodzie. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi