Wpisy z tagiem: ciasta czekoladowe

niedziela, 30 października 2011



Ojej znow mnie tu wieki nie bylo! Ostatnimi czasy nie mam czasu - moj zwiazek zakonoczony, nowe zycie zaczete, duzo pracy uff... ;) ale juz niedlugo powinno sie wszystko skonczyc i bede miala wiecej czasu dla bloga i dla mojej pasji!!! Dzis prezentuje ciasto dla Bogow i wielbicieli czekolady i kokosu. Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki i malymi zmianami w proporcjach i wykonaniu kremu! Polecam wszystkim bo ciacho jest naprawde boskie, wilgotne mocno czekoladowe z posmakiem kokosu i ten krem ach trzeba go wyprobowac!

Skladniki na ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady (70% - ja dalam Lindt, polamanej na kawalki)
  • 85 g ciemnego kakao
  • 200 ml wrzacej wody
  • 145 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masla
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Skladniki na krem:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
  • 4 lyzki Likieru Kokosowego Malibu

Skladniki na polewe:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic.

Make, sode, proszek i sol przesiac.

Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy.

Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie.

Zimne ciasto przekroic wzdluz. 

Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. 

Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi