Wpisy z tagiem: rodzynki

środa, 16 marca 2011

Zdrowe i pyszne chrupiace ciasteczka pelnoziarniste. Mozna je robic na wiele sposobow dodajac np. orzechy, czekolade, owoce suszone lub kto co lubi. U mnie z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, rodzynkami i kawaleczkami czekolady. Wiecie co? Nie moglam poprzestac na jednym :) Sa takie smaczne uff... tylko polecic do zrobienia. Przepis znaleziony na stronie www.kingarthurflour.com

Skladniki na 30 ciasteczek sredniej wielkosci:

 

  • 1/2 szklanki masla (okolo 115 g)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki brazowego cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 1 duze jajko
  • 3/4 szklanki maki pelnoziarnistej
  • 3/4 szklanki platkow owsianych, blyskawicznych
  • 2 lyzki soku pomaranczowego* (niekoniecznie)
  • 2 szklanki mieszanki orzeszkow, rodzynek, posiekanej czekolady, kto co lubi

 

*jesli chcecie zrobic ciasteczka tylko pelnoziarniste, bez dodatkow - nie dodawajcie soku pomaranczowego.

Maslo ubic z cukrami, sola, soda oczyszczona, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii przez kilka minut. Dodac jajko i zmiksowac. Zeskrobac ciasto z bokow miski i raz jeszcze zmiksowac na gladka mase. Dodac make i platki owsiane. Jesli dodajecie orzeszki lub inne dodatki wlac najpierw sok i zmiksowac, dopiero pozniej dodac dodatki. Miske przykryc folia spozywcza i odstawic do lodowki na kilka godzin lub najlepiej przez cala noc.

Po lezakowaniu ciasta rozgrzac piekarnik do temperatury 200°C.

Z ciasta formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladac w odleglosci 4 cm od siebie na blaszcze do ciasteczek. Jesli ktos takiej nie posiada, nalezy wyscielic blaszke papierem do pieczenia.

Wlozyc blaszki do piekarnika i piec przez okolo 13 - 15 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic przez okolo 5 minut na blaszce, potem przelozyc na kratke i ostudzic calkowicie. Ciasteczka przechowywac w szczelnie zamknietym pudelku, do 2 tygodni. Gotowe :)


środa, 09 marca 2011

Zdrowe muffinki z otrebami z owsa, bez cukru tylko z dodatkiem miodu i rodzynek. Szczerze mowiac cos innego no i pozywnego, z chrupiaca skorka, ale jak dla mnie takie troche za suche ;) W przeciwienstwie do mnie moim znajomym smakowaly i to bardzo dobrze - zjedli wszystkie :) Przepis zaczerpniety z ksiazki "New Cool Book" - Better Homes and Gardens.

Skladniki na 12 muffinek:

 

  • 1 i 1/2 szklanki otrebow z owsa
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki nektaru jablkowego
  • 1/2 szklanki mleka bez tluszczu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suchych wisni lub zurawiny

 

Piekarnik nastawic na 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac otreby z owsa, make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Zrobic w srodku zaglebienie i odstawic na bok.

W drugim naczyniu zmiksowac jajko, nektar jablkowy, mleko, miod i olej. Wlac do mokrych skladnikow. Wymieszac szybko, dodajac na koncu rodzynki lub inne suszone owoce. Ciasto przelozyc do papilotek i wstawic natychmiast do piekarnika.

Piec okolo 16 do 18 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla pewnosci wlozyc wykalaczke i sprawdzic czy wyjdzie czysta ;) Wyciagnac z piekarnika i po 5 minutach przelozyc muffinki z formy na kratke. Gotowe ...

wtorek, 07 grudnia 2010

Unoszacy sie zapach przypraw korzennych i rumu podczas pieczenia to tylko mala zacheta do upieczenia tych muffinek. Gdyby nie te kawaleczki orzechow, rodzynki i owoce kandyzowane niemal rozplynely by sie w ustach ;) sa przepyszne troche zblizone w smaku do naszych pierniczkow z posmakiem rumu! Przepis znaleziony w gazecie "Sabores". Polecam ;)

Skladniki na 18 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • pol szklanki brazowego cukru
  • pol szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 g roztopionego masla
  • pol szklanki miodu
  • pol szklanki mleka
  • 1 lyczeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • pol szklanki owocow kandyzowanych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki orzechow wloskich
  • pol szklanki rumu

Ponadto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g masla
  • kolorowe cukiereczki do ozdoby

Na poczatek nalezy namoczyc rodzynki i owoce kandyzowane w rumie. Naljepiej jeden dzien przed pieczeniem muffinek.

Do duzej miski przesiac make. Dodac proszek do pieczenia, sode i oba rodzaje cukru. Dodac posiekane orzechy laskowe i czekolade. Wymieszac. W drugiej misce polaczyc mokre skladniki (roztopione maslo, mleko, miod, jajka). Polaczyc zawartosc obu naczyn, na koncu dodajac namoczone owoce kandyzowane i rodzynki. Wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Napelniac do 2/3 wysokosci papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Studzic na kratce.

Na polewe czekolade rozpuscic w kapieli wodnej dodajac pod koniec maslo. Dekorowac kolorowymi cukiereczkami. Gotowe ;)

środa, 17 listopada 2010

W Niemczech bardzo znany i przez wszystkich kochany :) Miekki, lekki i taki maslany - Butter Hefezopf to odpowiednik naszej polskiej Chalki. Niestety nie moglam zrobic fotki przekrojonego chlebka, a powodem byli moi znajomi, ktorych zaprosilam na kawke i mi nawet okruszkow nie zostawili! W sumie to dobry znak bo chyba im smakowal! Jak dla mnie byl jedyny w swoim rodzaju. I obiecam, ze nastepnym razem zrobie fotke kromeczek i wstawie na blog! Przepis Friedy ze strony www.chefkoch.de odrobinke przeze mnie zmieniony. Pycha !!!

Skladniki na 3 chalki (750 g kazda):

  • 1kg maki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 lyzka soli
  • 30 g drozdzy instant
  • 500 ml letniego mleka
  • 200 g miekkiego masla
  • 3 jajka
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • 3 krople olejku migdalowego (niekoniecznie)
  • 200 g rodzynek

Ponadto:

  • 1 jajko ze szczypta soli i cukru
  • platki migdalowe

Do duzej misy miksera przesiac cala make. Mleko podgrzac do letniej temperatury, dodac cukier i drozdze. Wszystko dobrze wymieszac do momentu rozpuszczenia drozdzy. Dodac otarta skorke z cytryny i jajka. Dobrze zmiksowac. W mace zrobic dolek i wlac mieszanine. Dodac maslo i sol. Kiedy skladniki zaczna sie laczyc wsypac rodzynki i wszystko dobrze zagniesc. Jesli nie uzywacie miksera okolo 15 minut. Nalezy pamietac ze z tym ciastem drozdzowym trzeba sie obchodzic jak z jajkiem. Im wiecej milosci sie wlozy tym lepiej wam wyjdzie :). Przykryc wilgotna sciereczka, zeby ciasto nie wyschlo. Odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie oproszyc stolnice odrobina maki. Wyjac ciasto z miski i raz jeszcze zagniesc. Podzielic na trzy czesci. Kazda z czesci nalezy znow podzielic na trzy czesci, uformowac trzy waleczki i zaplesc w warkocz. Konce podwinac pod spod.

Trzy foremki, keksowki o wymiarach 23 cm x 13 cm wysmarowac maslem i dno wyscielic papierem do pieczenia. Warkocze wlozyc do foremek, przykryc czystym bawelnianym recznikiem. Po okolo 20 minutach chaleczki powinny sie wystarczajaco napuszyc (ie nalezy zostawiac chalek na dluzej, poniewaz w piekarniku nam jeszcze ladnie wyrosna). Nagrzac piekarnik do 200°C. Jedno jajko wymieszac z odrobina cukru i odrobinka soli (zapobiegnie to zbyt szybkiemu spiekaniu sie jajka podczas pieczenia) posmarowac chalki i posypac platkami migdalowymi.


Piec okolo 15 minut w temperaturze 200°C po tym czasie zmniejszyc temperature to 180°C i piec kolejne 10 lub 15 minut. Wyjac z piekarnika. Po okolo 5 minutach wyjac z foremek i ostudzic na kratce. Smakuje wysmienicie do kawy, herbaty lub szklanki mleka. Ale powiem Wam szczerze, ze sam bez niczego jest najlepszy :)

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi