Wpisy z tagiem: jogurt

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 21 lutego 2011

Wilgotne, smaczne muffinki jogurtowo - orzechowe z jezynami. Latwe w przygotowaniu o lekkim posmaku orzechow laskowych i kwaskowate od jezyn! Maja fajna chrupiaca skorke. Muffinki przygotowalam z przerobionego przepisu na muffinki sliwkowe :) Zamiast maki troche zmielonych orzechow do tego jezyny. Zamiast smietany - jogurt i juz cos nowego i smacznego :) polecam wyszly super ...

Skladniki na okolo 14 muffinek:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka swiezych jezyn

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac jezyny.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

sobota, 12 lutego 2011

Babeczka powstala przypadkowo, z nieuwagi nad dodawanymi skladnikami :) Troche za duzo jogurtu i oleju mi sie wlalo do miski. Ale postanowilam dodac troche zmielonych orzechow laskowych, zeby ciasto nie bylo za rzadkie no i tak oto powstalo cos nowego o niecodziennym smaku :) A co chcialam zrobic, juz Wam mowie - babke jogurtowa znaleziona na blogu Dorotki. No coz zamiar byl dobry ale efekt jeszcze lepszy :) polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 230 ml oleju
  • 450 g maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 5 jajek
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego

Ponadto na polewe:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g miekkiego masla
  • orzechy laskowe do ozdoby

Jajka ubic mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (kilka minut). Dodac jogurt, olej, make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Zmiksowac. Dodac zmielone orzechy laskowe i wymieszac.

Ciasto wlac do wysmarowanej maslem i wysypanej kasza manna formy do babki, najlepiej z kominkiem.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowa.

Wyjac i ostudzic na kratce.

Czekolade rozpuscic nad kapiela wodna. Dodac maslo i wymieszac. Polac babke. Posypac zmielonymi orzechami laskowymi. Dekorowac jak sie kazdemu podoba. Gotowe :)

środa, 01 grudnia 2010

Zeby pozbyc sie nadmiaru jogurtu z lodowki postanowilam zrobic buleczki na jogurcie! Powiem Wam tylko jedno, ze sa pyszne. Maja taki lekko kwaskowaty smak. Ciasto sie przygotowuje w wiekszosci wieczorem a rano tylk sie chwile czeka i do piekarnika. Na sniadanie jak znalazl! Przepis znaleziony na blogu Atinki, a pochodzacy z Piekarni Tatter :) polecam bo sa naprawde smaczne ...

Skladniki na 15 malych buleczek:

  • 60 ml wody
  • 60 g masla
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C.

W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny.

Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka  i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc.

Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi