Wpisy z tagiem: brzoskwinie

piątek, 11 lutego 2011

Cudem kupilam serek Ricotta, i w koncu postanowilam ja wykorzystac ;) Znaleziona na niemieckim forum küchengötter. Autor robi male tarty, ale z braku foremek na male tarty zrobilam jedna duza. Jest lekka, tylko troche slodka ale jaka aromatyczna. Puszysty krem z ricotty, zatopione w nim brzoskwinie z poleczeniem amaretto i ciasteczek amarettini dodaje jej niesamowitego smaku, takiego kojarzacego sie z Wlochami. Warto wyprobowac :)

Skladniki na 8 malych tartaletek lub jedna duza tarte o srednicy 28 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 80 g zimnego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki wyrobic bardzo szybko do polaczenia sie skladnikow. Owinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na nadzienie:

  • kilka swiezych brzoskwin lub z puszki (okolo 400 g)
  • 20 g miekkiego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 ciasteczek Amarettini
  • 250 g Ricotty
  • 2 lyzeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • sok z polowy cytryny
  • 20 ml Amaretto

Forme na tarte wysmarowac 20 g miekkiego masla. Brzoskwinie, jesli uzywacie swiezych umyc, pozbyc sie pestki i pokroic na 8 czesci. Jesli natomiast uzywacie z puszki nalezy je wylac na sitko i dobrze odsaczyc z soku. Pokroic kazda polowke na 4 czesci. Ciasteczka Amarettini pokruszyc na male kawaleczki.

W misce miksera zmiksowac Ricotte, jajko, cukier, budyn waniliowy, amaretto i sok z cytryny.

Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem.

Wylac krem na przygotowany spod. Wcisnac brzoskwinie i posypac pokruszonymi ciasteczkami.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (jesli macie piekarnik z termoobiegiem nastawcie tylko do 160°C). Wyjac i wystudzic w formie. Mozna podawac na lekko cieplo albo na zimno. Gotowe :)


niedziela, 23 stycznia 2011

Juz wiele razy przeze mnie robiony i nie tylko z brzoskwiniami :) Serniczek jest taki jakis nietypowy ale smaczny. Zimny prosto z lodowki do kawy mrozonej, u mnie jak znalazl na te upaly :) Przepis od Arabeski!

Skladniki na 2 male serniczki lub jeden duzy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g masla
  • 1 szklanka kwasnej smietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 cukry waniliowe

Na spod:

  • 250 g ciastek maslanych lub dowolnych
  • 100 g masla

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwin
  • tortengus lub dowolna galaretka

Przygotowac spod. Ciastka wlozyc do malaksera lub food procesora i zmielic. Jesli ktos nie ma tych dwoch maszynek mozna tez ciastka wlozyc do worka i rozkruszyc je rekoma lub walkiem do ciasta. 100 g masla rozpuscic i wymieszac z ciastkami. Jesli uzywacie dwoch malych tortownic nalezy podzielic mieszanke na pol. Wbic mieszanke w dno tortownicy. Wlozyc na okolo 30 minut do lodowki.

Mleko zagotowac. Jajka roztrzepac ze smietana, najlepiej mikserem, aby powstala jednolita masa. Tak powstala mieszanke wlac na wrzace mleko. Podgrzewac az zetnie sie to na twarog od czasu do czasu mieszajac. Odcedzic na drobnym sitku i wystudzic.

250 g masla utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase. Dodac w trzech partiach ostudzony twarog i cukier waniliowy. Trzy polowki brzoskwin zmiksowac w blenderze. Dodac do masy serowej. Zmiksowac.Wylozyc mase na przygotowany schlodzony spod. Reszte brzoskwin pokroic na mniejsze kawalki i ulozyc na masie serowej.

Przygotowac ulubiona galaretke lub Tortengus i wylac lekko przestudzony na brzoskwinie. Wlozyc do lodowki do schodzenia. Kroic nozem zamoczonym w wodzie. Gotowe :)

niedziela, 09 stycznia 2011

Trufelki zrobione z "odpadkow" ;) Szybkie i bardzo ale to bardzo smaczne kuleczki. Warto sprobowac jesli posiadacie resztki biszkoptu czekoladowego!

Skladniki na 6 trufelkow:

  • okolo 300 g resztek biszkoptu czekoladowego
  • 100 g gotowej masy kajmakowej (dulce de leche)
  • posiekane orzeszki ziemne
  • kawaleczki brzoskwin

Resztki biszkoptu wlozyc do miski, dodac dulce de leche i wyrobic dosc twardawa mase. Podzielic ja na 6 czesci. Formowac kuleczki wkladajac w srodek kazdej kawaleczek brzoskiwni. Obtaczac w posiekanych orzeszkach ziemnych. Odstawic do lodowki zeby stwardnialy. Gotowe ;)

środa, 01 grudnia 2010

Otwarta puszka brzoskwin i ochota na szybki desert? Mam cos dla Was ;) pyszne mieciutkie i bardzo soczyste muffinki z brzoskwiniami. Do tego chrupiaca skorka z posmakiem cynamonu. Czego trzeba wiecej do szczescia? W sumie niczego tylko nagrzany piekarnik i do dziela ;) Przepis znaleziony na forum Cin Cin podany przez sd_silver. Poezja dla podniebienia...

Skladniki na 15 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 g cukru waniliowegp
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1 szklanka pokrojnych w kosteczke brzoskwin
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Ponadto:

  • 6 lyzeczek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 lyzeczka cynamonu

W jednej misce polaczyc suche skladniki oprocz brzoskwin. W drugiej miske mokre. Obie mieszanki dobrze wymieszac. Wlac mokre skladniki do suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac brzoskwinie i wmieszac w ciasto.

Ciasto nakladac do papilotek do 2/3 wysokosci. Na posypke wymieszac cukier z cukrem waniliowym i cynamonen. Posypac wierz kazdej muffinki.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gotowe ;)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi