Wpisy z tagiem: pierogi

wtorek, 01 marca 2011

Pracochlonne, ale warte zachodu pierozki wloskie zwane tortelli. Nadziane zdrowym szpinakiem i serkiem ricotta. Smakowaly mi super. Przepis znalazlam u Asi z Kwestii smaku, jedyne co mi sie nie spodobalo to przepis na ciasto wiec zrobilam zwyczajne ciasto na pierogi polskie (z przepisu Dorotki). I calosc troche ulepszylam - zapiekajac pierozki w sosie z przyrumieniona cebulka :) polecam z calego serca ...

Skladniki na nadzienie:

  • 400 g szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 80 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta galki muszkatolowej
  • sol

Szpinak umyc, wlozyc do duzego garnka ze stali nierdzewnej, na srednim ogniu caly czas mieszajac podgrzewac az zwiednie. Ricotte wlozyc do miski i rozetrzec widelcem. Szpinak wyjac z garnka i odcisnac, drobno posiekac i polaczyc z ricotta. Dodac parmezan, galke i jajka. Nadzienie dokladnie wymieszac i doprawic sola.

Skladniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka goracej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka oleju

Wszystkie skladniki umiescic w misce robota i wyrobic (na najwolniejszych obrotach) - mozna oczywiscie metoda reczna.

Ciasto rozwalkowac, minimalnie podsypujac maka, na grubosc 2 mm. Wycinac krazki. Nakladac po 1 lyzeczce nadzienia i sklejac.

Gotowac okolo 10 minut w duzej ilosci wrzacej, osolonej wody.

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 20 g masla
  • 4 lyzki tartego parmezanu
  • 1 duza cebula pokrojona w kosteczke

Cebulke przysmazyc na masle. Pierozki ulozyc w formie do zapiekania. Polac smietana, posypac tartym parmezanem i wylozyc cebulke. Zapiekac okolo 20 minut do zlotego koloru. Podawac - gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi