Wpisy z tagiem: banany

środa, 10 czerwca 2015

Z powodu zwolnienia lekarskiego, w koncu mam czas na kilka wpisow :) Zaczynam tym pysznym, super wilgotnym cisatem czekoladowym. Moj szef powiedzial, jedno z najlepszych ciast mojego dziela. Przepis pochodzi z ksiazki "Cake Making" Ruth Clemens, troche przeze mnie zmodyfikowany...

Skladniki:

  • 200 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci (conajmniej 49% kakao)
  • 140 g masla
  • 225 g brazowowego cukru (light jakby byl pod reka)
  • 85 g maki pszennej
  • 3 duze jajka
  • 3 duze dojrzale banany (okolo 300g)

Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem).

Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!

niedziela, 27 marca 2011

Czyz to nie wstyd miec takie przedojrzale banany w lodowce :) ale jak to sie mowi wszystko mozna wykorzystac. I tak wpisalam dzisiaj w internecie przepisy z dojrzalymi bananmi - znalazlam na stronie Nigelli Lawson - napisala, ze nalezy uzyc dojrzalych albo przedojrzalych bananow, super co nie? Muffinki sa bardzo czekoladowe i o intensywnym smaku bananow! Warto je wyprobowac ;)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 3 bardzo dojrzale lub przedojrzale banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g brazowego cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 lyzki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

Banany zmiazdzyc widelcem i wlozyc do miski. Mikserem z koncowka do ubijania bialek miksowac banany, cienkim strumieniem wlewac olej i nie przestawac miksowac. Dodac jajka i cukier i zmiksowac na jednolita mase.

W drugim naczyniu przesiac make i kakao. Dodac sode oczyszczona. Wymieszac. Wlac mase bananowa do maki i szybko wymieszac. Wylozyc ciasto do papilotek. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 15 do 20 minut.

Muffinki wylozyc na kratke i ozdobic roztopiona czekolada. Gotowe :)

poniedziałek, 21 marca 2011

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

piątek, 18 marca 2011

Hmnnn... robiac te muffinki tak sie cieszylam zeby je sprobowac :) Jak bylam mala zawsze jadlam lizaki o smaku truskawkowo - bananowym. Muffinki sa bardzo delikatne w smaku, mieciutkie i przepyszne, lepsze niz smak lizakow z dziecinstwa. Przepis ze strony joyofbaking.com... polecam :)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masla (okolo 115 g)
  • 3/4 szklanki brazowego cukru (160 g)
  • 2 duze jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duze dojrzale banany (okolo 1 szklanki)
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczke
  • 2 i 1/4 maki pszennej (okolo 295 g)
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W malym rondelku rozpuscic maslo i odstawic na bok.

W jednym naczyniu zmiksowac brazowy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii i zmiazdzone widelcem banany. Dodac rozpuszczone maslo i zmiksowac.

W drugim naczyniu zmieszac: przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Dodac pokrojone na kosteczke truskawki i delikatnie wymieszac z maka. Truskawki maja byc pokryte z kazdej strony maka. To sprawi, ze truskawki nie znajda sie na dnie muffinek, tylko beda rozprowadzone ladnie.

Dodac mokre skladniki do skladnikow suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Nalozyc ciasto do papilotek i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec przez okolo 20 do 25 minut. Studzic na kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

sobota, 12 marca 2011

Czyz to nie jest bombowe polaczenie? W kazdym badz razie smakuje lepiej jak wyglada ;) Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem cynamonu! Do szklanki mleka lub kakao - poezja! Moim przyjaciolom bardzo smakowaly - wiecej - powiedzieli, ze to byly najlepsze muffinki jakie zrobilam dla nich! Przepis znaleziony na stronie allrecipes.com dodany przez Nany Leeds, troche przeze mnie zmodyfikowany. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczke mangos
  • 2 duze dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 1 szklanka wiorek kokosowych

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu zmieszac pierwsze 5 skladnikow i wiorki kokosowe. W drugim naczyniu zmiksowac jajka, olej i sok z cytryny. Wlac mokre skladniki do sklandikow suchych. Wymieszac do polaczenia sie skladnikow, na koncu dodac banany i mangos. Wymieszac. Ciasto rozdzielic rownomiernie do papilotek. Wlozyc do piekarnika.

Piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika. Zostawic w formie na okolo 5 minut i potem studzic na kratce. Gotowe :)

środa, 02 marca 2011

Latwy w przygotowaniu i jakze aromatyczny sernik bananowy. Troche nietypowy, nie tradycyjna ale i tez bardzo smaczny :) Mi bardzo przypadl do gustu. Uwielbiam banany - i mialam ich tyle dojrzalych w domu, ze postanowilam je wykorzystac, a ze dawno juz nie jadlam serniczka - tak oto powstal i ten :) Przepis na mase znalazlam u Dorotus76, a jako podloze zrobilam czekoladowe. Polecam wyprobowac...

Skladniki na spod:

  • 120 g ciasteczek w czekoladzie
  • 40 g masla

Maslo rozpuscic i odstawic do ochlodzenia. Ciasteczka wlozyc do blendera lub foodprocessora i zmielic na piasek. Zmieszac z maslem i wylozyc nimi spod tortownicy o srednicy 23 cm. Spod bedzie bardzo cieniutki. Wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na mase serowa:

  • 500 g serka twarozkowego smietankowego
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilli
  • 3 jajka
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki dojrzalych bananow (u mnie 4 srednie)

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C.

Wszystkie skladniki wlozyc do blendera i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika i piec okolo 1 godziny (mozna w czasie pieczenia przykryc folia od gory). Gotowy sernik jest sciety od gory i sprezysty posrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Po ostudzeniu schlodzic w lodowce najlepiej przez cala noc. Podawac. U mnie polane odrobina lukru - dla dekoracji :) Gotowe ...

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

niedziela, 02 stycznia 2011

Tak maslanych i wilgotnych muffinek bananowych jeszcze nie jadlam! Sa pyszne, rozplywaja sie w ustach jak mnmsy ;) a dodatek bialej czekolady i orzechow pekan nadaje im niepowtarzalnego smaku! Polaczenia jak dla mnie super. Przepis z ksiazki "Muffins" wydanej przez wydawnictwo "PARRAGON".

Skladniki na 16 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 1 i 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 bardzo dojrzale banany
  • 125 g miekkiego masla
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • 4 lyzki drobno posiekanych orzechow pekan

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady bialej
  • posiekane orzechy pekan

Piekarnik nastawic na 190°C. Przygotowac forme do muffinek i wylozyc ja papilotkami.

Make pszenna, proszek do pieczenia i sode oczyszczona przesiac do duzej miski. Banany rozplaszczyc widelcem. Maslo, cukier i aromat waniliowy zmiksowac na puszysta mase. Dodac jajka miksujac po kazdym. Dodac rozgniecione banany i kwasna smietane. Wsypac orzechy i wymieszac. Przelozyc ciasto do papilotek.

Piec okolo 20 minut do lekkiego zbrazowienia. Wystudzic na kratce.

Czekolade stopic nad para. Polac muffinki i posypac posiekanymi orzechami pekan. Gotowe ;)

sobota, 04 grudnia 2010

Slodki chlebek i na dodatek z bananami? Czemu nie ;) chlebek ten jest znanym i bardzo lubianym przez Amerykanow. Mieciutki i tak pachnacy bananami - pycha. Juz go robilam z czekolada z rodzynkami i bakaliami. Za kazdym razem znikal ze stolu. W razie gdy nie zostanie zjedzony w dzien pieczenia nalezy go przechowywac w lodowce. Przepis z Moich Wypiekow ...

Skladniki na dwa male okragle chelbki o srednicy 18 cm:

  • 4 dojrzale banany
  • 100 g roztopionego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

W przepisie tym nie trzeba uzywac miksera. W duzym naczyniu wymieszac roztopione maslo z rozgniecionymi bananami. Wmieszac cukier, roztrzepane jajko, wanilie. Na koncu dodac make wymieszana z soda i szczypta soli. Wymieszac.

Foremki wymsarowac maslem i posypac bulka tarta lub kasza manna. Ciasto podzielic miedzy foremki.

Piec przez okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe ;)

 

piątek, 26 listopada 2010

Weszlam na forum Cin Cin - kategoria muffinki - i je znalazlam :) dzieki Bajaderce i moim zapasom bakali w domu zrobilam i wyszly duze, miekkie i przepyszne muffinki! To byl strzal w dziesiate bo akurat mialam ochote na banany i kokos, a ze rodzynki tez byly w skladzie to je dorzucilam i nie zaluje ;) Warto sprobowac. Zapach wylaniajacy sie z piekarnika podczas pieczenia jest nie do opisania! Smak oczywiscie jeszcze lepszy ...

Skladniki na 15 Muffinek:

  • 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
  • po 1/4 szklanki cukru zwyklego i brazowego
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiorkow kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 pokrojone w kostke banany
  • 1 duze jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 lyzki roztopionego masla

Piekarnik nagrzac do 190°C. Wszystkie suche skladniki wymieszac, dodac rodzynki i pokrojone w kosteczke banany.. Jajko rozbeltac z mlekiem i roztopionym maslem, dodac do suchych skladnikow. Wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Podzielic miedzy papilotkami. Piec na rumiany kolor. Okolo 25 minut. Studzic na kratce. Muffinki mozna polac lukrem. (100 g cukru pudru zmieszac z 2 lyzkami wody lub mleka). Gotowe ;)

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi