Wpisy z tagiem: krem maslany

wtorek, 09 sierpnia 2011

Tort - Tradycja z Frankfurtu nad Menem, wygladem przypominajacy Korone, ktora to przypomina o koronacjach dokonywanych we Frankfurcie! To na tyle z historia, teraz przejdzmy do rzeczy. Tort jest bardzo latwy w przygotowaniu i oczywiscie super dla tych wszystkich, ktorzy lubia torty z kremami maslanymi. Do tego kwasna konfitura z czerwonych porzeczek i chrupiacy krokant z orzechow laskowych! I znow bomba kaloryczna :) a co tam!!! Przepis z ksiazeczki doloczonej do formy do pieczenia Wienca z Frankfurtu (mozna uzyc formy do babki)...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g masla o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • skorka otarta z polowy cytryny
  • 6 jajek
  • 180 g maki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka rumu

Skladniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu smietankowego, dobrej jakosci
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g masla

Dodatkowo:

  • krokant z orzechow laskowych
  • 8 lub wiecej kandyzowanych wisni
  • sredni sloiczek konfitury z czerwonych porzeczek

Maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukier i cukier waniliowy. Dodac skorke z cytryny i zmiksowac. Dodawac jajka jedno po drugim, za kazdym razem dokladnie miksujac. W innym naczyniu wymieszac make pszenna, skrobie ziemniaczana i proszek do pieczenia. Przesiac do masy maslano - jajecznej i zmiksowac. Wlac rum i raz jeszcze zmiksowac do polaczenia sie w jednolita mase.

Gotowe ciasto wlac do wczesniej wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta formy. Wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez okolo 50 minut. Koniecznie zrobic probe wykalaczka lub patyczkiem do szaszlykow. Po upieczeniu wyjac z piekarnika i natychmiast wylozyc na kratke i ostudzic. 

W miedzyczasie ugotowac mleko z cukrami. W 5 lyzkach mleka wymieszac proszek budyniu. Wlac na gotujace sie mleko. Raz zagotowac i przelac do miseczki. Nakryc natychmiast folia spozywcza i odstawic do ostygniecia. Maslo zmiksowac na puch, dodawac stopniowo ostudzony budyn i miksowac po kazdym dodaniu.

Ostudzone ciasto przekroic na trzy czesci. Ulozyc na talerzu dolna czesc. Posmarowac konfitura, nalozyc okolo 1/3 ilosci kremu. Nalozyc druga czesc, pokropic odrobinka rumu, posmarowac nastepna 1/3 ilosci kremu. Nalozyc gore tortu. Posmarowac calosc kremem, pozostawiajac odrobinke na rozetki. Obsypac calosc krokantem. Wycisnac rozetki, ulozyc kandyzowane wisnie na rozetkach. Wlozyc na okolo 1 godzine do lowodki zeby wszystko sie przegrylo smakiem. Kroic i podawac najlepiej ze swiezymi owocami! S'il vous plaît i gotowe :) Zycze smacznego!!!





| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi