Wpisy z tagiem: oliwki

wtorek, 16 sierpnia 2011

Uwielbiam ta potrawe :) zapiekane swieze pieczareczki podduszone na bialym winie, z pyszna szyneczka, zdrowymi oliwkami i swiezym sosem maslano - cytrynowym. Pycha :) Tym razem byly podane z kurczaczkiem z rozmarynem i serkiem ziolowym, na ktorego to przepis w nastepnym wpisie!!! Przepis na pieczarki z Ksiazki "Es weihnachtet sehr" Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g swiezych pieczarek
  • 100 g surowej szynki
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 g miekkiego masla
  • sol, swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzki slodkiej smietanki
  • 50 ml bialego wina, dobrej jakosci
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego

Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. 

Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj mam urodzinki ;) i wyprawiam impreze i urodzinowa i pozegnalna! Gotuje i pieke caly dzien. Z tej okazji przygotowalam ten oto chlebek z chutney! Chlebek jest ciezki, wilgotny i jest przepyszny. Do tego jako dip - chutney z oliwek i przystawka gotowa :) Przepis zaczerpniety ze strony Brigitte, polecam bardzo ...

Skladniki na 2 srednie chlebki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 125 g zielonych oliwek bez pestek
  • 125 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzka suchego tymianku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 375 g maki pszennej razowej
  • 200 g surowych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 375 ml letniej wody

Skladniki na chutney z oliwek:

  • 200 g mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 7 lodyzek tymianku
  • 450 g zielonych oliwek bez pestek (ja dodalam rowniez czarne oliwki)
  • 250 g brazowego trzcinowego cukru
  • 250 ml octu - sherry lub z bialego wina
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska

Oliwki posiekac na drobno i wlozyc do malej miseczki. Dodac suszony tymianek i oliwe z oliwek. Wymieszac i odstawic na bok. Maki pszeciac do miski. Dodac drozdze, sol i cukier. Wymieszac. W srodku zrobic dolek. Ziemniaki obrac i oplukac. Zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Dodac razem z oliwkami do miski z makami. Powoli dolewac cieplej wody i wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czystym reczniczkiem i odstawic na okolo 1,5 godziny.

Piekarnik nastawic na 250°C. Ciasto raz jeszcze dobrze wyrobic i podzielic na 2 rowne czesci. Uformowac dwa bochenki. Obsypac maka i ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc reczniczkiem i odstawic na kolejne 45 minut do podrosniecia. Na dno piekarnika wysypac szklanke z kostkami lodu. Wlozyc podrosniete chlebki. Temperature znizyc do 200°C. Chlebki piec przez okolo 40 - 45 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mloda cebulke ze szczypiorkiem umyc i pokroic w cienkie pierscienie. Tymianek umyc. Oliwki, cukier, ocet, mloda cebulke i listki tymianku wlozyc do garnka. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac przez okolo 15 minut. Po tym czasie przelozyc do malaksera i zmiksowac na srednio. Kawaleczki oliwek maja byc widoczne. Doprawic raz jeszcze do smaku. Odstawic do ostudzenia. Podawac z chlebkiem z oliwek i jakims wytrawnym serem. Gotowe :)

I jeszcze Oliven - chutney ...

poniedziałek, 15 listopada 2010

O tym wlasnie pisalam w ostatnim wpisie! Najlepszy obiad, jaki mozecie sobie wyobrazic i wszystko zrobione domowym sposobem. Jesli nie macie dostepu do koziego sera, mozecie go zrobic sami z koziego lub krowiego mleka. Trudne ??? - a gdzie tam :) wszystko jest do zrobienia! Czytajac wpis, przekonacie, sie ze mam racje! Do tego biale, swieze i chrupiace pieczywo ... Moglabym jesc codziennie. Przepis od znajomego Greka. Bardzo polecam ...

Skladniki na ser kozi/krowi:

  • 4 litry mleka swiezego koziego lub krowiego
  • 4 duze cytryny
  • 8 lyzeczek soli

Do duzego garnka wlac mleko. Przez sitko dolac wycisniety sok z cytryn. Zagotowac i gotowac okolo 10  minut do momentu az mleko sie zetnie. Nie mieszac!!! Zdjac z palnika i wmieszac sol. Odczekac okolo 1 godziny zeby sie troche ostudzilo. Na duze sitko wyscielic reczniczek lniany i przelac calosc do reczniczka. Odczekac az serwatka odsiaknie. Skrecic reczniczek, tak aby powstala kula sera w srodku. Zawiazac mocno i wstawic do serwatki. Po calkowitym ostygnieciu wlozyc calosc do lodowki i po dwoch dniach ser gotowy.

Skladniki na ser zapiekany:

  • ser kozi/krowi
  • oliwki
  • 1 cebula
  • okolo 8 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duzy pomidor
  • bazylia, oregano, czerwona zmielona papryka, sol i pieprz

Wyciagnac ser z lodowki. Rozwiazac reczniczek i wyciagnac ser na deske do krojenia. Pokroic ser w 4 plastry. Cebule obrac i pokroic w cieniutkie pierscienie. Pomidora umyc i pokroic w sredniej grubosci plastry.

Naczynie zaroodporne posmarowac oliwa z oliwek. Na dnie naczynia rozlozyc polowe cebuli. Przyprawic sola i reszta przypraw. Na to polozyc plastry sera. Na kazdym plastrze sera ulozyc plastry pomidora, nastepnie reszte cebuli i oliwki. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i reszta przypraw. Polac pozostala oliwa z oliwek.


Piekarnik nagrzac do 200°C. Piec okolo 20 minut. Przykryc folia aluminowa i piec kolejne 5 minut. Gotowe ;)

Podawac z bialym pieczywem. U mnie z francuskimi bagietkami z sezamem. Podczas jedzenia nalezy maczac biale pieczywo w wytworzonym sosie hmmnnnn...... PYCHA :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi