Wpisy z tagiem: pieczarki
piątek, 29 lipca 2016
Skladniki dla 4 osob:
Cebule i imbir obrac i pokroic w drobna kosteczke. Marchewke w cienkie paseczki, pieczarki kto jak lubi. Brokul podzielic na male rozki. Piersc z kurczaka umyc i wysuszyc, pokroic w cienkie paseczki. W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Podsmazyc okolo 2 minut piersc z kurczaka, wyjac do malej miseczki i przykryc folia aluminiowa. Cebule, imbir i paste curry wlozyc do garnka i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Dodac marchewke i poddusic przez pare minut. Wlac mleczko kokosowe i bulion. Wszytko pogotwac przez okolo 5 minut. Dodac brokula i pieczarki i gotowac przez kolejne 5 minut. Przyprawic sola, pieprzem i sokiem z limonki. Dodac piersc z kurczaka. Po okolo 2 minutach zupka jest gotowa. Kolendre lub pietruszke posiekac i posypac juz nalana do talerzy zupke. Gotowe ;)
środa, 08 czerwca 2016
Skladniki na mieso:
Skladniki na ziemniaczki:
Najpierw przygotujcie ziemniaczki. Umyc i ususzyc, pokroic wzdluz na 8 czesci. Wlozyc do duzej miski i pokropic oliwa z oliwek. Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z ziemniaczkami. Posypac startym parmezanem. Ziola wymieszac z sola w malej miseczce. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Ziemniaczki posypac ziolami i wylozyc na blaszce. Piec okolo 35 minut. W miedzyczasie przeplukac piers z indyka i wysuszyc. Podzielic na 4 czesci, posolic i popieprzyc z obydwu stron. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Piersc z indyka podpiec okolo 1 minuty z kazdej strony. Wyjac z patelni. Wrzucic pieczarki i podsmazyc przez jedna, dwie minuty. Dodac biale wino i po chwili maslo. Mieszac do momentu rozpuszczenia sie masla i wlac bulion warzywny. Poddusic przez chwile. Dodac rozmaryn i tymianek i dusic przez kilka minut. Dodac piers z indynka. Po kilku minutach wszystko powinno byc gotowe. Podawac z goracymi, chrupiacymi ziemniaczkami. Smacznego :)
wtorek, 16 sierpnia 2011
Skladniki dla 4 osob:
Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!
poniedziałek, 08 listopada 2010
Skladniki dla 4 osob:
Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia. W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy! Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem. Zapiekac okolo 35 minut w 200°C. Zycze smacznego :) |
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|