Wpisy z tagiem: pieczarki

piątek, 29 lipca 2016

Zdrowa i latwa w przygotowaniu zupa z dodatkiem mleczka kokosowego. Smak kwaskowo- slodki - bardzo interesujacy. Palce lizac ;)

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 duza cebula
  • kawaleczek imbiru (wielkosci orzecha wloskiego)
  • 3 duze marchewki
  • 500 g brokula
  • 200 g pieczarek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego (bez cukru)
  • 400 ml bulionu wyrzywnego lub drobiowego
  • swiezo zmielony pieprz, sol
  • sok z limonki
  • peczek kolendry lub pietruszki

Cebule i imbir obrac i pokroic w drobna kosteczke. Marchewke w cienkie paseczki, pieczarki kto jak lubi. Brokul podzielic na male rozki. Piersc z kurczaka umyc i wysuszyc, pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Podsmazyc okolo 2 minut piersc z kurczaka, wyjac do malej miseczki i przykryc folia aluminiowa. Cebule, imbir i paste curry wlozyc do garnka i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Dodac marchewke i poddusic przez pare minut. Wlac mleczko kokosowe i bulion. Wszytko pogotwac przez okolo 5 minut. Dodac brokula i pieczarki i gotowac przez kolejne 5 minut. Przyprawic sola, pieprzem i sokiem z limonki. Dodac piersc z kurczaka. Po okolo 2 minutach zupka jest gotowa. Kolendre lub pietruszke posiekac i posypac juz nalana do talerzy zupke. Gotowe ;)

środa, 08 czerwca 2016

Pomijajac ziemniaki, dosc lekkie i zdrowe danie. Jak zawsze latwe w przygotowaniu i boskie w smaku. Polecam bardzo :)

Skladniki na mieso:

  • 500 g piersi z indyka
  • po 3 galazki swiezego rozmarynu i tymianku
  • 1/3 cup bulionu warzywnego
  • 1/4 bialego wina
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 4 lyzki masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska
  • 5 pieczarek, pokrojonych w plasterki

Skladniki na ziemniaczki:

  • 4 ziemniaki, sredniej wielkosci
  • 2 lyzki ziol wloskich (bazylia, oregano, tymianek itp...)
  • 2 lyzki soli morskiej
  • 1 lyzka przyprawy Cajun (opcjonalnie)
  • 1/2 cup swiezo startego parmezanu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 4 zabki czosnku

Najpierw przygotujcie ziemniaczki. Umyc i ususzyc, pokroic wzdluz na 8 czesci. Wlozyc do duzej miski i pokropic oliwa z oliwek. Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z ziemniaczkami. Posypac startym parmezanem. Ziola wymieszac z sola w malej miseczce. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Ziemniaczki posypac ziolami i wylozyc na blaszce. Piec okolo 35 minut.

W miedzyczasie przeplukac piers z indyka i wysuszyc. Podzielic na 4 czesci, posolic i popieprzyc z obydwu stron. 

Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Piersc z indyka podpiec okolo 1 minuty z kazdej strony. Wyjac z patelni. Wrzucic pieczarki i podsmazyc przez jedna, dwie minuty. Dodac biale wino i po chwili maslo. Mieszac do momentu rozpuszczenia sie masla i wlac bulion warzywny. Poddusic przez chwile. Dodac rozmaryn i tymianek i dusic przez kilka minut. Dodac piers z indynka. Po kilku minutach wszystko powinno byc gotowe. Podawac z goracymi, chrupiacymi ziemniaczkami. Smacznego :)



wtorek, 16 sierpnia 2011

Uwielbiam ta potrawe :) zapiekane swieze pieczareczki podduszone na bialym winie, z pyszna szyneczka, zdrowymi oliwkami i swiezym sosem maslano - cytrynowym. Pycha :) Tym razem byly podane z kurczaczkiem z rozmarynem i serkiem ziolowym, na ktorego to przepis w nastepnym wpisie!!! Przepis na pieczarki z Ksiazki "Es weihnachtet sehr" Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g swiezych pieczarek
  • 100 g surowej szynki
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 g miekkiego masla
  • sol, swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzki slodkiej smietanki
  • 50 ml bialego wina, dobrej jakosci
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego

Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. 

Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!

poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak ja uwielbiam makarony! Na slodko, slono, z sosem, bez lub zapiekane. Pod kazdym wzgledem :) Mniam, mniam az mi slinka cieknie jak sobie pomysle o dzisiejszym obiadku. Mialam ochote na makaron z tunczykiem ale mialam jeszcze swieze pieczarki i szynke, ktora musiala byc zjedzona :) no i tak powstal moj dzisiejszy przepis. Co do Tunczyka, to bedzie tez bardzo czesto goscil na tym blogu, bo tez go kocham i do tego taki zdrowy :) Przepis bardzo prosty i szybki z mojej wlasnej glowy ! Polecam bardzo smaczna potrawa!

Skladniki dla 4 osob:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g tunczyka z puszki
  • 100 g pieczarek z puszki lub swiezych
  • 100 g szynki
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory bez skorki z puszki okolo 400 g
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, bazylia i oregano, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera gouda

Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia.

W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy!

Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem.

Zapiekac okolo 35 minut w 200°C.

Zycze smacznego :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi