Wpisy z tagiem: ziarna

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Ochota na cos niesamowitego i do tego zdrowego? Mojej wlasnej kreacji - chleb razowy! Na zasadzie prob i bledow cel osiagniety. Chlebus jest przepyszny. Zawiera ziarna i gruboziarnista make razowa. Pasuje zarowno do szyneczki jak i dzemu :) Z racji tego, ze ja kazdego dnia sie nim zachwycam, polecam go bardzo!

Skladniki na 2 bochenki:

  • 275 g maki pszennej razowej gruboziarnistej
  • 400 g maki pszennej zwyklej lub chlebowej
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2/3 szklanki platkow owsianych razowych
  • 500 g letniej wody
  • 30 g masla

Make pszenna zwykla pszesiac, dodac make razowa. Dodac ziarna, sol i cukier. Wymieszac. Do malego rondelka wlac wode i podgrzac do temperatury letniej. Rozpuscic w niej drozdze. Wlac do maki. Na koncu dodac maslo. Wyrobic ciasto, ktore bedzie odchodzilo od brzegow miski. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice oproszona maka. Raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na dwie czesci.

Dwie foremki o wymiarach 11 cm x 22 cm wysmarowac maslem. Wlozyc bochenki do foremek. Zostawic przykryte reczniczkiem do napuszenia. Przed pieczeniem popryskac woda i posypac ziarnami. Naciac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 25 minut. Po 20 minutach wyjac z foremek i piec okolo 5 do 10 minut bez foremek. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi