Wpisy z tagiem: curry

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Najlepsze dania sa te, ktore sie przygotowuje ze skladnikow, ktore sie znajdzie w kuchni ;) Tak oto powstalo to pyszne danie - szybkie w przygotowaniu i mega zdrowe.

Jestem fanka tajlandzkich potraw z curry, imbirem i mleczkiem kokosowym - oczywiscie nie moglam sie bez tego obyc!!! Do dziela!

Skladniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 duze slodkie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 zabki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 lyzki ojelu sezamowego lub z orzeszkow ziemnych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 cm swiezego imbiru
  • 3 lyzki czerwonej pasty curry
  • 2 malutkie papryczki chili (czerwone)
  • ryz basmati
  • kawaleczki piersi z kurczaka (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa oczyscic i pokroic na male kawaleczki. Cebulki szalotki i czosnek posiekac. Papryczki chili posiekac. Imbir obrac i zetrzec na tarce (drobne oczka).

W duzym garknu zagotowac bulion warzywny dodajac papryczki chili. Po 3 minutach dodac dynie, slodkie ziemniaki i marchewke. Poddusic przez pare minut, warzywa powinny byc dosc miekkie, ale nie za miekkie.

W woku podgrzac olej, wrzucic czosnek i szalotki i poddusic przez pare minut. Dodac paste curry i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Wlac mleczko kokosowe i mieszajac doprowadzic do zagotowania. Przelac do warzyw. Dodac imbir i wszystko razem dusic przez pare minut.

Podawac z ryzem! Ja mialam jeszcze w lodowce kawaleczki piersi z kurczaka ;) bez przyprawiania mozna je nakluc na patyczek bambusowy i wrzucic do garnka, i ugotowac z warzywami ... ladnie wygladaja jako dekoracja! I pasuja smakowo do potrawy! Gotowe :)

piątek, 06 maja 2011

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi