Wpisy z tagiem: biala czekolada

wtorek, 10 maja 2016

Swieze w smaku, mieciutkie i takie letnie ;) Z milosci do malin, z zachcianka na biala czekolade. Latwe i szybkie do zrobienia ... Pyszne ...

Skladniki na 12 Muffinek:

  • 300 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 125 g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 50 g masla
  • 100 g swiezych malin
  • 110 bialej czekolady

Nagrzac piekarnik do 180°C.

Maliny pokroic na polowki, czekolade posiekac, ale nie za drobno.

Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia, dodac cukier i wymieszac.

Maslo rozpuscic w malym garnuszku, lub w kuchence mikrofalowej. W drugiej misce zmieszac jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone maslo.

Mokre skladniki wlac do suchyc i szybko wymieszac. Dodac maliny i czekolade i ostroznie polaczyc skladniki, uzywajc najlepiej metalowej lyzki.

Ciasto wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut.

Polecam jesc je jeszcze cieple ;) Gotowe!


środa, 09 marca 2011

Mozecie w to uwierzyc, ze kiedys nie przepadalam za sernikami, mimo ze moja mama robi super serniczki - no ale przy jej innych smakolykach wolalam te inne i nie serniki ;) W kazdym badz razie od kiedy zaczelam probowac pieczenie serniki mi posmakowaly. I tak kolejny przepis tym razem z biala czekolada - smakuje wysmienicie. I dobrze schlodzony - najlepszy. Przepis ze strony BBC Food podanym przez Bena O`Donoghue ...

Skladniki na spod (na tortownice o srednicy 24 cm):

  • 200 g ciasteczek maslanych lub digestive
  • 60 g masla

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka smietankowego na serniki
  • 4 duze jajka
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 225 g bialej czekolady dobrej jakosci
  • 225 g crème fraîche

Ponadto:

  • biala czekolada do dekoracji
  • maslo do wysmarowania formy

Maslo rozpuscic i wymieszac z pokruszonymi ciasteczkami. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Wylozyc mase ciasteczkowa w dno tortownicy. Wlozyc do lodowki na czas przygotowania masy serowej.

Serek smietankowy zmiksowac na gladka mase. Dodawac jajka jedno po drugim. Za kazdym dodanym jajkiem dobrze zmiksowac. Dodac ziarenka wanilii.

Czekolade polamac na mniejsze kawalki. Rozpuscic nad kapiela wodna. Dodac do crème fraîche i wymieszac na jednolita mase.

Miksture czekoladowa dodac do masy serowej i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec okolo 45 minut do 1 godziny. Srodek powinien byc sciety. Wylaczyc piekarnik i przy otwartych drzwiczkach wystudzic. Po calkowitym wystudzeniu wlozyc do lodowki na kilka godzin a najlepiej na cala noc. Przed podaniem udekorowac biala czekolada. Gotowe :)

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Mmmmm... pycha :) pierwszy raz jadlam cos tak kawowego, i nei bylo to tiramisu! Mieciutkie, kawowe i z polewa z bialej czekolady. Do tego cappucciono zrobione z kawy pierwszej klasy, takze z tutjeszych okolic, do tego dobre towarzystwo do kwaki popoludiowej i dzien uratowany ;) Przepis znaleziony w ksiazce "Muffins" wydanej przez wydawnictwo PARRAGON. Polecam ...

Skladniki na 16 kawalkow:

  • 250 g miekkiego masla
  • 250 g maki pszennej
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki ciemnego kakao
  • 250 g brazowego cukru
  • 5 jajek
  • 3 lyzki kawy instant, rozpuszczonej w 3 lyzkach wrzacej wody

Skladniki na polewe:

  • 125 g bialej czekolady, posiekanej
  • 50 g miekkiego masla
  • 3 lyzki mleka
  • 175 g cukru pudru

Nastawic piekarnik na 180°C. Blaszke o wymiarach 30 cm x 22 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia i kakao. Dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. Wlac do formy.

Piec okolo 30 minut. Sprawdzic patyczkiem lub wykalaczka czy juz jest upieczone.Wyjac z piekarnika zostawic okolo 10 minut w formie, po czym wyjac i ostudzic na kratce.

Posiekana czekolade wlozyc do miski, dodac mleko i maslo i caly czas mieszajac rozpuscic nad kapiela wodna. Kiedy czekolada sie rozpusci przesiac do niej cukier puder i wymieszac szybko do poleczenia sie skladnikow. Wylac na ostudzone ciasto. Kroic na prostokaty lub kwadraty. Podawac z ulubionym cappuccino. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi