Wpisy z tagiem: swieta bozego narodzenia

sobota, 25 grudnia 2010

Kolejne niemieckie ciasteczka ;) tym razem troche nietypowo robione bo wyciskane przez maszynke do miesa. Tak wlasnie ;) sa bardzo chrupiace i nie miekkna jak inne ciasteczka po upieczeniu, a to chyba przez to, ze ciasto jest twarde. No coz jak dla mnie smakuja super. Przepis z Ksiegi Dr. Oetkera "Backen". Propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki:

  • 250 g masla
  • 250 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 zoltka
  • otarta skorka z jednej cytryny
  • 500 g maki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 lyzki mleka

Ponadto:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g masla

Miekkie maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukry. Dodac zoltka miksujac po kazdym. Make pszesiac z proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy po lyzce, caly czas miksujac. Krotko przed dodaniem calej maki dolac mleko. Wyrobic dosyc twarde ciasto. Tak gotowe ciasto przekozyc do maszynki do miesa ze specjalnymi koncowkami. Wyciskac ciasteczka o takiej dlugosci i formie jak sobie zyczycie. Ciasto mozna rwac i formowac na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez okolo 10 minut. Wyciagnac z piekarnika i wystudzic. Czekolade rozpuscic nad para, dodac maslo, wymieszac. Dekorowac ciasteczka. Gotowe ;)

Zdecydowanie najlepsze niemieckie ciasteczka swiateczne jakie jadlam! Mieszkajac w Niemczech poczestowano mnie raz i zaraz sie w nich zakochalam. Chyba nie ma jednego domu niemieckiego, w ktorym by tych ciasteczek brakowalo w Swieta ;) Sa pyszne tak mocno waniliowe i chrupiace hmnn... super niesamowity smak! Przepis zaczerpniety z ksiegi Dr. Oetkera "Backen". Jesli ktos lubi wanilie to te ciasteczka beda w sam raz ;)

Skladniki:

  • 250 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g bardzo drobnego cukru do wypiekow
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka wyluskane z jednej laski wanilii
  • 3 zoltka
  • 200 g bardzo zimnego masla
  • 125 g zmielonych migdalow (wczesniej obranych ze skorki)

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Make przesiac na stolnice i wymieszac z proszkiem do pieczenia. W srodku zrobic dolek. Wsypac do niego cukry i wbic zoltka jajek. Wyrobic gesta mase. Zimne maslo pokroic na male kawaleczki i polozyc na ciescie. Posypac zmielonymi migdalami i bardzo szybko wyrobic ciasto. Rolowac w ruloniki o srednicy 1 cm. Podzielic na czesci o dlugosci 2 cm. Nastepnie kazda czesc formowac w rozki, pozostawiajac konce ciensze niz srodek. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

Piec okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac z piekarnika i jeszcze gorace posypac cukrem pudrem. To bedzie sprawialo ze rozki beda super chrupiace. Gotowe ;)

piątek, 24 grudnia 2010

Jako prezent na mikolaja dostalam maszynke do ciasteczek ;) i postanowilam wyprobowac jeden przepis z ksiazeczki zaloczonej do maszynki. Ciasteczka pomaranczowe, chrupiace i maslane mm... mniam ;) na dodatek bardzo proste w wykonaniu... polecam dla ciasteczkowych pozeraczy!

Skladniki:

  • 1 szklanka masla
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki jasnego brazowego cukru
  • 1 lyzka soku pomaranczowego
  • 1 jajko
  • 1 lyzka skorki otartej z pomaranczy
  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej

Miekkie maslo zmiksowac na puch, partiami dodawac oba cukry caly czas miksujac. Dodac sok z pomaranczy i wszystko zmiksowac do momentu powstania jednolitej masy. Dodac jajko i otarta skorke z pomaranczy. Przesiac make i sode oczyszczona, zmieszac z sola i dodac do masy. Zmiksowac. Gotowe ciasto przelozyc do maszynki. Wyciskac ciasteczka na blaszke, zmieniajac po kilku ciasteczkach nakladki. Tak otrzymamy mix wzorow ciasteczek.

Piec okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu ciasteczka latwo odchodza od blaszki. Przetrzymywac w szczelnie zamknietym pojemniku. Gotowe ;)

Pierniczki zrobione juz przed 3 tygodniami dzis pierwszy raz probowane. Co moge powiedziec? Tylko jedno rozplywaja sie w ustach. Smak Swiat, zapach przypraw wylaniajacy sie z torebeczki i pudelka. Po prostu mniam ;) Przepis Kaeru podanym na forum MniamMniam, znalezionym na blogu Dorotki. I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty".

Skladniki:

  • 1000 g maki pszennej
  • 8 zoltek
  • 3 bialka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 lyzki kakao
  • 200 ml gestej, kwasnej smietany
  • 3 lyzeczki sody
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 1 lyzeczka gozdzikow
  • 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • 250 g masla
  • 400 g miodu

Ciasto przygotowac dzien przed pieczeniem. Kako wymieszac z maka w duzej misce, odstawic. miod zagotowac z przyprawami, odstawic, wlozyc maslo, poczekac az sie rozpusci, a potem wystygnie. W smietanie rozpuscic sode, odstawic - smietana zwiekszy swa onjetosc (powinna miec temperature pokojowa). Bialka ubic na piane, dodac cukier, ubijajac, dodawac zoltka. Ubite jaja wlewac do maki i delikatnie wymieszac, wlac miod i dalej mieszac. Na koniec dodac smietane z soda. Ciasto bedzie dosc rzadkie. Odstawic je przykryte w chlodne miejsce, w ciagu 24 godziny zgestnieje.

W dniu pieczenia. CIasto podsypywac maka, rozwalkowac na grubosc 3 mm i wykrawac pierniczki.

Blache wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie. Przed pieczeniem posmarowac rozbeltanym bialkiem, beda sie ladnie blyszczaly.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 7 minut. Studzic na kratce.

Cinnamon rolls to chyba najbardziej znane i lubiane przez Amerykanow ale i nie tylko buleczki cynamonowe. Sa bardzo mieciutkie, maslane i z przepysznym nadzieniem cynamonowym. Ktoz by mogl sie im oprzec? No wlasnie bo ja chyba nie ;) Przepis z mojej nowej ksiazki kucharskiej, ktora dostalam w prezencie od Tonego i Helene "New Cook Book" wydanej przez Better Homes and Gardens. Polecam zarowno ksiazke jak i buleczki ;)

Skladniki na 14 buleczek:

  • 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 8 g drozdzy instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 drobnego cukru
  • 1/2 szklanki masla
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka

Dodatkowo na nadzienie:

  • 3/4 szklanki brazowego cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki masla

Do miski miksera przesiac dwie szklanki maki i drozdze. Wymieszac i odstawic na bok. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac mleko, sol i cukier. Podgrzewac do momentu az osiagnie letnia temperature. Dodac ta miksture do maki. Wbic jajka i wszystko zmiksowac robotem na jednolita mase okolo 3 minut. Dodac pozostala ilosc maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia, do podwojenia objetosci.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Wszystkie skladniki wymieszac.

Gotowe ciasto wyrobic raz jeszcze ale krotko. Podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade. Podzielic na 7 czesci. Dwie tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc gotowe slimaczki, tak aby powstal kwiat. Przykryc i odstawic do napuszenia na okolo 30 minut. Nagrzac piekarnik do 180°C. Piec okolo 20 do 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mozna dekorowac lukrem. 100 g cukru pudru wymiszac z dwiema lyzkami wody. Polac po slimaczkach. Gotowe ;)

Jesli ktos lubi moze do nadzienia dodac rodzynki lub orzeczy!

wtorek, 21 grudnia 2010

Mieciutkie, wilgotne muffinki korzenne z dodatkiem jablek i orzechow wloskich. Sa wysmienite, pachnace przyprawa do piernikow. Chrupiaca skorka sprawia, ze smakuja inaczej niz wszystkie. Warto sprobowac ;) Przepis z blogu Moje Wypieki, odrobinke przeze mnie zmienionym! I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 17 muffinek:

  • 1i 1/2 szklanki makie pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechow wloskich
  • 1/2 szklanki cukru brazowego
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • pol szklanki mleka
  • pol szklanki jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masla
  • 1 jajko
  • 3 sredniej wielkosci jablka, obrane i pokrojone w kostke

Dodatkowo:

  • garsc posiekanych drobno orzechow wloskich
  • kilka lyzek cukru

W jednym naczyniu wymieszac skladniki suche, w drugim mokre. Polaczyc zawartosc obu naczyn, wymieszac do polaczenia sie skladnikow, dodac jablka. Wymieszac. Ciasto nakladac do 2/3 wysokosci papilotek. Wierzchy posypac orzechami i cukrem.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzic na kratce. Gotowe ;)

Przepyszne niemieckie ciasteczka czekolaowe nadziewane kremem czekoladowym z amaretto. Pachnace Swietami, wysmienite, latwe w przygotowaniu, czegoz wiecej mozna chciec? No wlasnie chyba niczego ;) Przepis ze strony www.livingathome.de. Propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 18 podwojnych ciasteczek:

  • 220 g masla
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 300 g maki pszennej
  • 10 g ciemnego kakao

Nadzienie:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masla
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta przyprawy do piernikow
  • 3 lyzki amaretto

Przygotowac nadzienie. Czekolade polamac na male kawaleczki i rozpuscic w kapieli wodnej. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem pudrem. Dodac czekolade, przyprawe do piernikow i amaretto. Wszystko razem zmikoswac na jednolita mase. Odstawic w chlodne miejsce do stezenia.

Przygotowac ciasto. Zmikoswac miekkie maslo, cukier puder, szczypte soli i cukier waniliowy. Dodac pojedynczo jajka po kazdym dokladnie miksujac. Przesiac make i kakao. Dodac do masy i wszystko zmikoswac, tak aby nie bylo grudek. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego z koncowka gwiazdka. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Wyciskac okregi o srednicy 4 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C okolo 10 - 12 minut. Odstawic do calkowitego ostygniecia.

Polowe ciasteczek posmarowac po gladkiej stronie masa czekoladowa, nalozyc drugie ciasteczko, lekko przycisnac. Gotowe ;) Ciasteczka nalezy przechowywac w szczelnie zamknietym pudeleczku.

Kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty". Te male slodkie ludziki zrobilam ze wzgledu na moich znajomych z USA. Kochaja wszystko co ma w nazwie Gingerbread ;) Przepis bardzo latwy a pierniczki jak pierniczki ladnie sie prezentuja no i jak smakuja ... hmm... do tego dlugo sie przechowuja!  Z przepisu zaczerpnietego ze strony www.recipelink.com. Polecam ;)

Skladniki:

  • 1/2 szklanki masla o temperaturze pokojowej (115 g)
  • 1/2 szklanki brazowego ciemnego cukru
  • 1/4 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego lub melasy
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1 lyzka zmielonego imbiru
  • 1 i 1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
  • 1 lyzka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki wody

Ponadto:

  • 1 bialko
  • okolo 150 g cukru pudru

W duzej misce, zmiksowac maslo, brazowy cukier, melase, cynamon, imbir, gozdziki i sode oczyszczona. Miksowac do momentu uzyskania jednolitej mikstury. Dodawac partiami przesiana make. Dodac wode.

Odstawic w chlodne miejsce do czasu stwardnienia masy. Najlepiej na cala noc.

W dzien pieczenia.

Stolnice oproszyc lekko maka. Ciasto wylozyc na stolnice i rozwalkowac na cienki placek. Forme do wykrawania ludzikow maczac za kazdym razem najpierw w mace i pozniej wykrajac ludziki. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 8 do 10  minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wylozyc pierniczki z piekarnika i wystudzic na kratce.

Do dekoracji wymieszac bialko z taka iloscia cukru pudru, zeby powstala gesta masa. Dekorowac wedlug uznania. Gotowe ;)

czwartek, 16 grudnia 2010

 

Mmmmm... Czytajac przepis od mojej mamy, wyobrazalam sobie nasz dom w Polsce, choinke, smakowite wypieki, Swieta z rodzina ;) aj az mi sie milo na duszy zrobilo! Postanowilam zrobic wiec najlepsze na swiecie pierniczki, ktore zawsze beda mi przypominaly Swieta Bozego Narodzenia w rodzinnym gronie! Pierniczki sa pyszne, jak zreszta wszystko od mamy :) Oryginalnie z polewa czekoladowa, przekladane masa bezowa! Ale te oryginalne jeszcze beda! Polecam ...

Skladniki:

  • 200 g prawdziwego miodu
  • 500 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 5 lyzek cukru pudru
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow

Ponadto:

  • 1 bialko
  • cukier puder

Z podanych skladnikow zagniesc miekkie jednolite ciasto. Jesli ciasto bedzie za twarde dodac odrobine stopionego masla. Odstawic na okolo 30 minut przykryte folia spozywcza. Po tym czasie rozwalkowac na grubosc 3 mm. Wykrajac pierniczki w ozdobnymi foremkami. Klasc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 7 do 10 minut. Studzic na kratce.

Bialko zmiksowac z taka iloscia cukru pudru aby powstala gesta masa. Dekorowac pierniczki. Gotowe ;) Pierniczki po upieczeniu sa dosc miekkie, potem twardnieja i znow miekkna!

sobota, 11 grudnia 2010

Czy wiedzieliscie, ze ta strucla jest najslynniejszym ciastem niemieckim  na swiecie. Jak kazdego roku pieczona kilka tygodni przed Swietami Bozego Narodzenia, przechowywana w folii spozywczej, w chlodnym miejscu, dojrzewajaca w smak ;) Powiem szczerze, ze nigdy nie przepadalam za owocami kandyzowanymi, ale po tym jak sprobowalam kawaleczek strucli, zmienilam zdanie! Jest naprawde przepyszna, ma tak bogaty smak, ktory nie przypomina niczym ta kupowana w sklepach!

Stare kroniki Sachsonskie mowia, ze Weihnachtsstollen byl juz pieczony w XV wieku. Ksztalt tej strucli przypomina nam o dzieciatku Jezus zawinietym w pieluszke. Przepisy na strucle swiateczne, ktore sa najbardziej chronione i tajemnicze to te z Drezna. Kazdego roku zostaja wysylane na caly swiat, aby cieszyc smakiem miliony ludzi. Przepis z ksiazki "Die echte deutsche Küche" - Sabrine Sälzer. Jesli chcecie sprobowac prawdziwego smaku niemieckich Swiat. Prosze Bardzo ;)

Skladniki na 4 strucle o wadze okolo 750 g kazda:

  • 375 g rodzynek
  • 1/4 szklanki rumu
  • 900 g maki pszennej plus do podsypywania
  • 35 g drozdzy instant
  • 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 250 g slodkich migdalow
  • 5 g gorzkich migdalow lub pare kropelek olejku migdalowego
  • 300 g owocow kandyzowanych
  • 9 g soli
  • 440 g tluszczu (2/3 masla, 1/3 smalcu maslanego zmieszanego ze smalcem)

Ponadto:

  • 75 g stopionego masla
  • 3 lyzki cukru zmieszanego z 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masy marcepanowej

Dwa dni przed pieczeniem. Rodzynki oplukac w zimnej wodzie i podsuszyc. Zalac rumem i odstawic w temperaturze pokojowej do namoczenia.

Jeden dzien przed pieczeniem wszystkie skladniki pozostawic w temperaturze pokojowej.

W dzien pieczenia. 1/4 maki pszennej przesiac do miski. W srodku zrobic wglebienie, do ktorego wsypac drozdze, 1 lyzeczke cukru i letnie mleko. Wymieszac, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut.

Wszystkie migdaly i owoce kandyzowane drobno posiekac. Dodac do do naszego startera. Po kolei dodawac wszystkie skladniki: make, cukier, posiekane owoce i migdaly, sol i tluszcze. Na koniec dodac rodzynki i wyrobic dokladnie i dosc dlugo aby powstalo gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 1 godzine do wyrosniecia, w miejscu wolnym od przeciagow.

Po tym czasie wyjac ciasto z miski i podzielic je na 4 czesci (kazda o wadze okolo 750 g). Kazda czesc z osobna raz jeszcze dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i raz jeszcze pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.

W miedzyczasie marcepan podzielic na 4 czesci i z kazdej uformowac walek. Przygotowac dwie wieksze blaszki do pieczenia. Wylozyc je papierem do pieczenia.

Stolnice oproszyc maka. Kazda czesc rozwalkowac na owal. Na 2/3 wysokosci krotszego boku polozyc waleczek z marcepana. Zlozyc strucle. Przlozyc strucle na blaszki, krawedziami strucli do krawedzi blaszek. Posmarowac ciepla woda. Przykryc i odstawic jeszcze na chwile do odpoczecia. Strucle maja sie czuc lekko jak to autor napisal. Ja odstawilam jeszcze na okolo 20 minut. Strucle piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez okolo 30 minut. Sprawdzic wykalaczka czy juz sa gotowe.Wyjac z piekarnika i odstawic do calkowitego ostudzenia.

W tym czasie rozpuscic maslo. Cukier zmieszac z cukrem waniliowym. Posmarowac kazda strucle maslem, posypac cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Znow posmarowac maslem i obficie oproszyc cukrem pudrem. Ta powloka maslano - cukrowa bedzie chronic nasze strucle przed wysychaniem, i jednoczesnie pozwoli dojrzewaniu w smaku przez okres kilku tygodni. Strucle nalezy przechowywac w chlodnym miejscu, zawiniete w folie spozywcza. Gotowe :) podawac obsypane duza iloscia cukru pudru ...

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi