Wpisy z tagiem: brownie

niedziela, 27 lutego 2011

Czy Wy tez tak macie niekiedy zwykla ochote na cos bardzo czekoladowego? Ja tak mam przynajmniej raz na miesiac albo i czesciej :) Postanowilam zrobic brownie - bo co moze byc bardziej czekoladowego od tego ciacha :) pyszne brownie bardzo czekoladowe i dodatkowo z sosem karmelowym - jeden kawalek i bylam jak to sie mowi zapchana! Przepis z blogu Marion. Polecam dla czekoladozercow...

Skladniki na ciasto:

  • 100 g masla
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 g brazowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 120 g maki pszennej
  • 2 lyzki ciemnego kakao, dobrej jakosci
  • 100 g groszkow czekoladowych lub posiekanej czekolady

Skladniki na sos karmelowy:

  • 30 g masla
  • 100 g brazowego cukru
  • 4 lyzki mleka
  • 125 g creme fraiche
  • 75 g syropu lub plynnego miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady

Maslo i posiekana czekolade rozpuscic caly czas mieszajac nad kapiela wodna. Dodac brazowy cukier, szczypte soli i ekstrakt waniliowy i dokladnie zmiksowac. Odstawic na chwilke do przestudzenia. Dodac jajka i raz jeszcze zmiksowac. Make pszenna i kako przesiac i dodac do masy czekoladowej. Delikatnie wmieszac. Wmieszac groszki czekoladowe lub polamana czekolade. Gotowa mase wlac do formy o wymiarach 23 cm - 28 cm, wczesniej wysmarowanej maslem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec okolo 30 minut.

Do garnka z podwojnym dnem wsypac cukier, dodac maslo, mleko, Creme Fraiche i syrop lub miod. Caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 10 minut. Sos powinien osiagnac konsystencje kremowa. Dodac polamana czekolade i wymieszac do momentu rozpuszczenia sie czekolady.

Jeszcze cieple brownie pokroic ostrym nozem na prostokaty i polac sosem. Podawac jeszcze cieple. Gotowe :)

środa, 05 stycznia 2011

Moje pierwsze Brownie jakie zrobilam w zyciu ;) smakowalo mi i to bardzo! O lekkim posmaku kawy ale nie dominujacym. Mokre z kawaleczkami orzechow wloskich i pyszna polewa czekoladowa. Proste w wykonaniu no i godne zachodu ;) Przepis z ksiazki "Muffins" wydanej przez wydawnictwo "PARRAGON".

Skladniki na 15 duzych kawalkow:

  • 120 g masla
  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 350 g cukru Muskovado (u mnie pol na pol zwykly i demerara)
  • 4 jajka
  • 4 lyzki mocnej kawy, ostudzonej
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechow wloskich, posiekanych na male kawaleczki

Ponadto:

  • maslo do natluszczenia formy
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kwasnej smietany

Nagrzac piekarnik do 180°C. Przygotowac forme o wymiarach 27 cm x 40 cm wysmarowac ja maslem.

Czekolade i maslo pokroic na male kawaleczki i rozpuscic nad para. Odstawic do ostudzenia.

Cukier zmiksowac z jajkami. Dodac kawe i ostudzona czekolade. Zmiksowac. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Dodac sol. Wymieszac. Dodac orzechy i lekko wymieszac wszystko. Wylac do formy. Piec okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz sie upieklo. Wystudzic.

Na polewe. Czekolade stopic nad kapiela wodna. Lekko przestudzic i wmieszac kwasna smietane. Polac brownie. Wstawic do lodowki do momentu podania. Kroic ostrym nozem. Gotowe ;)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi