Wpisy z tagiem: gruszki

czwartek, 20 stycznia 2011

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

czwartek, 06 stycznia 2011

Muffinki wrecz boskie :) Wilgotne, niezbyt slodkie i ten posmak imbiru i kawaleczki gruszki hmm.... mniam ;) Koniecznie sprobujcie bo naprawde warto. Mialam wczoraj grupe znajomych i mi je wyjedli w mgnieniu oka. Przepis Nigelli Lowson z ksiazki "Nigella express".

Skladniki na okolo 15 muffinek:

  • 1 i 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brazowego cukru plus do posypania
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka mielonego imbiru
  • 2/3 szklanki kwasnej smietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 lyzka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki gruszkek, obranych ze skorki i pokrojonych na male kawaleczki

Nagrzac piekarnik do 190°C. Przygotowac forme do muffinek.

Dwie duze gruszki obrac ze skorki i pokroic na male kawaleczki.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki oprocz gruszek. W drugim naczyniu wymieszac mokre skladniki. Polaczyc zawartosc obu naczyn. Na koncu dodac gruszki i szybko wymieszac. Przelozyc ciasto do papilotek. Posypac kazda muffine brazowym cukrem.

Piec okolo 20 do 25 minut do momentu az muffinki dostana zlotego koloru. Podawac najlepiej jeszcze cieple. Smakuja naprawde wysmienicie. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi