Wpisy z tagiem: gulasz

sobota, 12 marca 2011

Jakze pyszne danie - jedynym minusem jest czas gotowania. Ale warto po okolo 3 godzinach miesko jest tak miekkie, ze sie rozplywa w ustach :) Smak sosu odrobinke pikantny ale nie dominujacy. Na drugi dzien jeszcze lepszy! Przepis z czasopisma "LECKER" - polecam ugotowac - rodzinka bedzie wniebowzieta!

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 duze cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 marchewki
  • 750 g miesa wolowego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 liscie laurowe
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 500 g makaronu Castellane lub innego krotkiego

Cebule i czosnek obac ze skorek i poszatkowac w kosteczke. MArchewki obrac  i tez poszatkowac lub zetrzec na tarce o grubych oczkach. Mieso pokroic w kostke.

W duzym garnku do gulaszu rozgrzac oliwe z oliwek. Przy bardzo wysokiej temperaturze podsmazyc mieso do zbrazownienia. Mieso wrzucane do garnka powinno tylko zakrywac dno. Nie powinno sie smazyc calego miesa na jeden raz. Sprawia to, ze mieso wydziela za duzo soku i sie nie smazy tylka zaczyna gotowac. Cebule, czosnek i marchew podsmazyc z ostatnia porcja miesa. Dodac pozostale mieso. Podduscic okolo 5 minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac przecier pomidorowy i poddusic lekko. Wlac czerwone wino i sok pomidorowy. Dodac liscie laurowe i ziarna pieprzu. Doprowadzic wszystko do zagotowania. Zmiejszyc ogien i gotowac pod przykryciem okolo 3 godzin. Od czasu do czasu mieszajac i dolewajac wody. Okolo 15 minut przed zakonczeniem czasu gotowania zdjac pokrywke i zwiekszyc temperature do najwyzszej i caly czas mieszajac gotowac. Warzywa powinny sie rozgotowac a mieso powinno byc miekkie i podczas mieszania rozdzielac sie na mniejsze kawaleczki. Doprawic sola i pieprzem.

W miedzyczasie ugotowac makaron al dente. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda. Dodac makaron do gulaszu i wymieszac.

Podawac z lampka czerwonego wina, bialym pieczywem lub poprostu bez niczego :) gotowe ...

środa, 02 marca 2011

Kolejna propozycja pysznej rybki - u mnie Corvina - w oryginale byl Kabeljau - typ bialej ryby w Niemczech. Mozna uzyc dowolnej bialej rybki :) Przepis Jamiego Olivera - angielskiego kucharza. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i jakie smaczne ... Polecam bardzo :) Propozycja do akcji miksera kulinarnego.

Skladniki dla 4 - 6 osob:

  • 1 duza cebula, obrana i pokrojona w kosteczke
  • 1 sredniej wielkosci por, umyta i pokrojona w plasterki
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 sredniej wielkosci cukinie, przekrojone wzdluz
  • 1 kg ziemniakow, obranych ze skorek i pokrojonych w 2 cm kostke
  • 2 sardele (u mnie sardynki w sosie pomidorowym)
  • 250 ml bialego wina
  • 550 ml mleka
  • 550 ml wywaru rybnego lub ziolowego, warzywnego jaki kto ma w domu
  • 1 kg filetow bialej ryby
  • sol morska, czarny pieprz
  • 1 garsc pietruszki
  • 1 wiazka mlodej cebulki
  • swieza kolendra
  • sok z polowy cytryny

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebulke i por i poddusic okolo 5 minut. Cukinie obrac i pozbyc sie lyzka miekkiego miazszu. Twarda czesc zetrzec na tarce o grubych oczkach do garnka. Dodac pokrojone w 2 cm kostke ziemniaki. Wszystko dobrze przemieszac. Dodac sardele. Podwyzszyc ogien palnika i dolac wino. Kiedy wino zacznie sie prawie gotowac dolac mleko i wywar. Gotowac przez okolo 30 minut  lub do momentu kiedy ziemniaki beda miekkie. Nalozyc filety rybne i gotowac przez kolejne 15 minut. Od czasu do czasu mozna spokojne mieszac drewniana lyzka rozdzielajac rybe na mniejsze kawalki. Filety rybne powinny sie lekko rozpadac, wtedy tez beda gotowe. Przyprawic sola i pieprzem.

Pietruszke posiekac i zmieszac z kolendra i mloda cebulka. Dodac sok wycisniety z polowy cytryny. Wlac odrobinke oliwa z oliwek. Wymieszac.

Gotowy gulasz rybny przelozyc do talerzy lub miseczek i na gorze rozlozyc ziola. Podawac - Gotowe :)

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi