Wpisy z tagiem: sos pomidorowy

środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

czwartek, 11 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym i parmezanem, z dodatkiem oregano i bazylia. Cos pysznego... Nie tylko jako dodatek do grilowanego miesa. Smakuje przepysznie jako danie glowne na letnie popoludnia. Przepis od Jamiego Olivera (u mnie bez bulki tartej a za to z prawdziwym buffalo mozzarella!) Boskie danie ...

Skladniki:

  • 2 duze bakłażany
  • 1 duza cebula, posiekana na kosteczke
  • 2 zabki czosnku, posiekanego w kosteczke
  • 1 lyzka suchego oregano
  • 800 g (2 puszki) pomidorow (najlepsze w kawaleczkach)
  • 2 lyzki octu winnego
  • oliwa z oliwek, sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz
  • garsc swiezej bazyli
  • okolo 300g startego parmezanu
  • 150 g sera buffalo mozzarella

Baklazany umyc i pokroic na plastry (okolo 1 cm grubosci). Wlaczyc grill lub nagrzac patelnie grillowa. W wyzszej patelni lub garnku rozgrzac kolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Wrzucic cebule, czosnek i oregano, i dusic przez okolo 10 minut, do momentu az cebula bedzie miekka i czosnek lekko brazowy. Wlac pomidory z puszki i dusic wszystko razem okolo 15 minut, do momentu otrzymania gestego sosu. Dodac 2 lyzki octu winnego i swieza bazylie. Doprawic sola i pieprzem.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Plastry baklazana ulozyc na grillu lub patelni i grillowac do momentu pokajawienia sie brazowych paseczkow. Potrzebna bedzie forma do zapiekania (u mnie o rozmiarach 29 x 18 cm).

Na dno formy wylac odrobine sosu pomidorowego, posypac parmezanem, ulozyc plasterki baklazana. Zalac sosem, posypac parmezanem i nalozyc plasterki baklazana i tak do dalej; ostatnia warstwa powinien byc sos pomidorowy posypany parmezanem! Aby dodac wszystkiemu perfekcyjnego zakonczenia... ser mozzarella rwiemy na kawaleczki i ukladamy na wierzchu! Wkladamy forme do piekarnika i zapiekamy przez okolo 30 minut. Gotowe ;) smacznego!!!


niedziela, 25 września 2011

W koncu znowu udalo mi sie cos dobrego ugotowac! I nawet znalazlam czas na zdjecia i wpis na bloga :) Smaczna i dosyc szybka w przygotowaniu potrawa. Kurczak jest przepyszny i ten sos pomidorowy z serkiem mascarpone i swiezym tymiankiem mmmm.... pycha!!! Przepis na podstawie Asi z Kwestii smaku z innymi proporcjami! Polecam wszystkim wielbicielom dobrej kuchni ...

Skladniki na sos pomidorowo smietankowy (dla 4 osob):

  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 500 g pomidorow z puszki
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 250 g mascarpone
  • sol morska 
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 galazek swiezego tymianku, listki

Ponadto:

  • 4 piersi z kurczaka
  • papryka slodka
  • sol morska, swiezo zmielony pieprz
  • 3 lyzki oleju
  • garsc zielonych oliwek
  • 500 g makaronu

W garnku z podwojnym dnem rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Cebule pokroic w kosteczke i zeszklic na oliwie. Dodac czosnek i po chwili wlac pomidory z puszki, przyprawic sola, pieprzem, dodac cukier i ocet balsmaiczny. Gotowac okolo 15 minut do momentu zgestnienia sosu. Dodac pod koniec listki tymianku, serek mascarpone i 3 lyzki oliwy z oliwek i wymieszac. Piersi z kurczaka umyc i osuszyc. Oproszyc sola, pieprzem i papryka slodka. Na patelni rozgarzac olej i obsmazyc piersi kurczaka. Przelozyc do duzej formy zaroodpornej. Polac sosem i posypac oliwkami. Wstawic do nagrzanego do 190°C i zapiekac okolo 30 minut. 

W miedzyczasie ugotowac makaron. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

sobota, 12 marca 2011

Jakze pyszne danie - jedynym minusem jest czas gotowania. Ale warto po okolo 3 godzinach miesko jest tak miekkie, ze sie rozplywa w ustach :) Smak sosu odrobinke pikantny ale nie dominujacy. Na drugi dzien jeszcze lepszy! Przepis z czasopisma "LECKER" - polecam ugotowac - rodzinka bedzie wniebowzieta!

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 duze cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 marchewki
  • 750 g miesa wolowego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 liscie laurowe
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 500 g makaronu Castellane lub innego krotkiego

Cebule i czosnek obac ze skorek i poszatkowac w kosteczke. MArchewki obrac  i tez poszatkowac lub zetrzec na tarce o grubych oczkach. Mieso pokroic w kostke.

W duzym garnku do gulaszu rozgrzac oliwe z oliwek. Przy bardzo wysokiej temperaturze podsmazyc mieso do zbrazownienia. Mieso wrzucane do garnka powinno tylko zakrywac dno. Nie powinno sie smazyc calego miesa na jeden raz. Sprawia to, ze mieso wydziela za duzo soku i sie nie smazy tylka zaczyna gotowac. Cebule, czosnek i marchew podsmazyc z ostatnia porcja miesa. Dodac pozostale mieso. Podduscic okolo 5 minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac przecier pomidorowy i poddusic lekko. Wlac czerwone wino i sok pomidorowy. Dodac liscie laurowe i ziarna pieprzu. Doprowadzic wszystko do zagotowania. Zmiejszyc ogien i gotowac pod przykryciem okolo 3 godzin. Od czasu do czasu mieszajac i dolewajac wody. Okolo 15 minut przed zakonczeniem czasu gotowania zdjac pokrywke i zwiekszyc temperature do najwyzszej i caly czas mieszajac gotowac. Warzywa powinny sie rozgotowac a mieso powinno byc miekkie i podczas mieszania rozdzielac sie na mniejsze kawaleczki. Doprawic sola i pieprzem.

W miedzyczasie ugotowac makaron al dente. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda. Dodac makaron do gulaszu i wymieszac.

Podawac z lampka czerwonego wina, bialym pieczywem lub poprostu bez niczego :) gotowe ...

niedziela, 27 lutego 2011

Czas na obiad ;) i pyszne lekkie danie! Corvina to jedna z najlepszych ryb bialych na Kostaryce - eksportowana na caly swiat. Ja przygotowalam dzisiaj duszone filety rybne w sosie pomidorowo - ziolowym do tego puree ziemniaczane i obiadek gotowy :) Polecam bo jest bardzo szybkie, zdrowe i przede wszystkim przepyszne! Propozycja do akcji Miksera Kulinarnego...

Skladniki dla 3 osob:

  • trzy filety rybne - u mnie corvina ale moze tez byc inna biala ryba
  • 450 g pomidorow bez skorek (z puszki)
  • garsc ziol (bazylia, tymianek, oregano)
  • 4 galazki mlodej cebulki
  • sol morska
  • swiezo zmielony czarny lub kolorowy pieprz
  • 4 duze ziemniaki
  • 50 g masla
  • 50 ml slodkiej smietanki
  • kilka lyzk oliwy z oliwek

Filety rybne umyc i osuszyc. Na duzej patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Cebulke posiekac i poddusic na oliwie. Pomidory z puszki pociac nozyczkami na mniejsze kawalki. Dodac do patelni i doprowadzic do zagotowania. Dusic okolo 15 minut na zmniejszonym ogniu. Wsypac posiekane ziola. Doprawic sola i pieprzem. Filety rybne ulozyc na sosie. Przykryc pokrywka i dusic pod przykryciem do momentu az filety beda uduszone (okolo 15 minut - wszystko zalezy od grubosci filetow). Posypac sola morska i pieprzem.

Ziemniaki obrac, przeplukac zimna woda i zagotowac. Odcedzic, dodac smietanke i maslo. Utluc na puree. Przyprawic sola i pieprzem.

Podawac - Gotowe :)

poniedziałek, 14 lutego 2011

Przegladajac dzisiaj skrzynke pocztowa, otrzymalam newsletter od Asi z tym wlasnie przepisem. Jak zawsze zagladnelam na przepis i az sie ucieszylam bo mialam wszystko w domu, no moze bez swiezej bazylii :) ale to nic nie przeszkodzilo calej reszcie. Jedzonko bardzo latwe w przygotowaniu i dosc szybkie. I jakie pyszne :) polecam kazdemu ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g serka ricotta
  • 2 pelne lyzki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 male bialko jajka

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorow bez skorek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru)
  • 1 lyzeczka suszonego oregano lub suszonej bazyli (dodalam bazylie i oregano)
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzeczki cukru
  • swieza bazylia (ja nie dodalam bo nie mialam)
  • oliwa z oliwek extra virgin

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.

Piekarnik nagrzac do 200°C.

Wymieszac skladniki nadzienia. Nadziac nim muszle i odstawic na bok.

Pomidory z puszki wlac do miski, sprawdzic czy nie maja skorek i szypulek. Pokroic nozyczkami kuchennymi lub nozem na mniejsze kawalki, wymieszac z sosem pomidorowym, oregano, doprawic sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Powstaly sos wylac do zaroodpornego naczynia, na wierzchu polozyc nadziane muszle, posypac reszta parmezanu, skropic 2 - 3 lyzkami oliwy z oliwek extra virgin i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Zapiekac okolo 25 minut, az potrawa zacznie bulgotac. Posypac swieza bazylia. Ja posypalam suszonymi ziolami tuz przed jedzeniem :) gotowe ...

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak juz wspominalam uwielbiam jesc makarony, nie tylko ze wzgledu na ich smak. Bardzo wazne jest ze nie potrzebuja one dlugich przygotowan ani tez zbyt dlugiego stania w kuchni, i co najwazniejsze smakuja wysmienicie :) Dzis "Spaghetti bolognese" najprostsza z wersji i takze najszybsza jaka moze byc! Jesli nie masz duzo czasu na gotowanie to danie jest w sam raz dla Ciebie ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g miesa mielonego (u mnie chude, wolowe)
  • 2 srednie cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorow bez skorki (okolo 400 g)
  • 250 ml czerwonego wina
  • sol, pieprz, oregano, bazylia
  • 300 g makaronu "Spaghetti"

W wysokim garnku ze stali nierdzewnej rozgrzac oliwe z oliwek.Dodac mieso mielone i podsmazyc. Nastepnie drobno pokrojona cebulke i poddusic razem prze kilka minut. Dodac papryke pokrojona w kosteczke i znow kilka minut poddusic. Wlac czerwone wino. Zmniejszyc ogien i wlac zmiksowane pomidory bez skorki i przecier pomidorowy. W razie gdyby sos byl za gesty wlac do puszeczki po przecierze pomidorowym wode i wlac do sosu zeby byl troche zadszy. Gotowac przez okolo 30 minut BEZ przykrycia (jest to wazne dlatego tez powinno sie uzywac wysokich garnkow, aby sos sie gotowal pod siebie i w momencie chlupania nie pryskal na cala kuchnie :)). Po 30 minutach dodac swiezo przecisniety przez praske czosnek, przyprawic swiezo poszatkowanym oregano i bazylia, swiezo zmielonym pieprzem i sola.

Makaron ugotowac al dente w malo osolonej wodzie.

Udekorowac listkami bazylii. Podawac ze swiezo zmielonym parmezanem. Pyszne szybkie danie.

Jak ja uwielbiam makarony! Na slodko, slono, z sosem, bez lub zapiekane. Pod kazdym wzgledem :) Mniam, mniam az mi slinka cieknie jak sobie pomysle o dzisiejszym obiadku. Mialam ochote na makaron z tunczykiem ale mialam jeszcze swieze pieczarki i szynke, ktora musiala byc zjedzona :) no i tak powstal moj dzisiejszy przepis. Co do Tunczyka, to bedzie tez bardzo czesto goscil na tym blogu, bo tez go kocham i do tego taki zdrowy :) Przepis bardzo prosty i szybki z mojej wlasnej glowy ! Polecam bardzo smaczna potrawa!

Skladniki dla 4 osob:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g tunczyka z puszki
  • 100 g pieczarek z puszki lub swiezych
  • 100 g szynki
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory bez skorki z puszki okolo 400 g
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, bazylia i oregano, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera gouda

Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia.

W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy!

Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem.

Zapiekac okolo 35 minut w 200°C.

Zycze smacznego :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi