Wpisy z tagiem: mango

poniedziałek, 21 marca 2011

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

sobota, 12 marca 2011

Czyz to nie jest bombowe polaczenie? W kazdym badz razie smakuje lepiej jak wyglada ;) Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem cynamonu! Do szklanki mleka lub kakao - poezja! Moim przyjaciolom bardzo smakowaly - wiecej - powiedzieli, ze to byly najlepsze muffinki jakie zrobilam dla nich! Przepis znaleziony na stronie allrecipes.com dodany przez Nany Leeds, troche przeze mnie zmodyfikowany. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczke mangos
  • 2 duze dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 1 szklanka wiorek kokosowych

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu zmieszac pierwsze 5 skladnikow i wiorki kokosowe. W drugim naczyniu zmiksowac jajka, olej i sok z cytryny. Wlac mokre skladniki do sklandikow suchych. Wymieszac do polaczenia sie skladnikow, na koncu dodac banany i mangos. Wymieszac. Ciasto rozdzielic rownomiernie do papilotek. Wlozyc do piekarnika.

Piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika. Zostawic w formie na okolo 5 minut i potem studzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi