Wpisy z tagiem: tarty

poniedziałek, 16 maja 2016

Kto nie lubi ciasteczek Oreo i czekolady?! Ja w kazdym badz razie uwielbiam, do tego kwasne jagody i odrobina ubitej smietany ... Boskie polaczenie ;) Przepis przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z ksiazki "Sweetie pie" autorki Hannah Miles ...

Skladniki na spod:

  • 250 g ciasteczek Oreo (czekoladowych z kremem)
  • 100 g roztopionego masla

Skladniki na nadzienie:

  • 200 g dobrej jakosci ciemnej czekolady
  • 125 g malst
  • 2 duze jajka
  • 75 g drobnego cukru do wypiekow
  • 75 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 malutka filizanka espresso
  • 100 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 100 g jagod

Ciasteczka oreo zmielic na pyl w food procesorze, dodac roztopione maslo i wymieszac. Wcisnac w forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 23 cm. Odstawic na bok.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Na nadzienie, wlozyc maslo i czekolade do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna. Odrobinke przestudzic.

W drugiej misce ubic jajka z cukrami, az masa bedzie puszysta. Dodac czekolade, ekstrakt z wanilii, przesiana make i espresso. Wszystko delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy.

Piec okolo 25 minut. Ostudzic kompletnie.

Kremowke ubic i udekorowac jagodami. Gotowe ;)

czwartek, 17 marca 2011

Kolejna propozycja na upalne dni. Swieza i pyszna tarta limonkowa. Latwa w przygotowaniu, nie jest wcale slodka no i ten smak - ach orzezwienie jakich malo :) Przepis na tarte od Jamiego Olivera a na nadzienie z ksiazki "The New Cook Book" - Better Homes and Living... Polecam ja upiec w pierwsze upalne dni ;)))

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Skladniki na nadzienie limonkowe:

  • 4 zoltka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 1 lyzeczka startej skorki z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonek Key
  • kilka kropelek zielonego barwnika spozywczego
  • ubita smietana kremowka i otarta skorka z limonek do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 10 minut do lekkiego zbrazowienia.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Zoltka ubic przez kilka minut. Dodawac lyzka mleko skondensowane caly czas miksujac. Dodac skorke i sok z limonek. Wymieszac. Dodac kilka kropelek barwnika i zmiksowac.

Podpieczona spod wyjac z piekarnika i pozbyc sie papieru z fasola lub ryzem. Nadzienie wlac na podpieczony spod. Raz jeszcze wstawic do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Tarta bedzie gotowa jesli nadzienie bedzie sciete na calej powierzchni. Wyjac z piekarnika. Pozostawic przez godzine w formie do ostygniecia. Potem wlozyc na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem ozdobic ubita kremowka i starta skorka z limonek. Gotowe :)

wtorek, 15 marca 2011

Kiedy zobaczylam zdjecie tej tarty na blogu Moja Quchnia musialam ja zrobic. Autorka napisala, ze jej ciasto wyszlo troche za twarde wiec ja dolozylam odrobinke masla i wyszlo super. Krem do tarty jest wysmienity i swietnie komponuje z kwaskowatymi kiwi :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na ciasto:

  • 130 g maki pszennej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 75 g masla
  • lyzka wody

Piekarnik nastawic do temperatury 200°C. Forme do tarty o srednicy 20 cm wysmarowac maslem.

Wszystkie skladniki wlozyc do malaksera i wyrobic ciasto. Wylepic nim forme. Piec okolo 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic.

Skladniki na krem:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 zoltka
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
Ponadto:
  • 2 - 3 owoce kiwi
  • tortenguss, lub galaretka

200 ml smietany kremowki zagotowac i odstawic do ostygniecia. Utrzec zoltka z cukrami i lekko ubic z wystudzona smietanka. Raz jeszcze podgrzac wszystko, uwazajac zeby sie nie zagotowalo. Krem pod wplywem ogrzania powinien zgestniec. Zdjac z palnika i wystudzic. Najlepiej przykryc folia spozywcza (wtedy nie bedzie sie tworzyc skorka na powierzchni). Po ostudzeniu wlozyc do lodowki. Pozostala kremowke ubic i wymieszac z zimnym kremem.

Gotowy krem wylac na upieczony spod. Ulozyc pokrojone owoce kiwi. Przygotowac tortenguss lub dowolna galaretke. Wylac na owoce i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

piątek, 11 lutego 2011

Cudem kupilam serek Ricotta, i w koncu postanowilam ja wykorzystac ;) Znaleziona na niemieckim forum küchengötter. Autor robi male tarty, ale z braku foremek na male tarty zrobilam jedna duza. Jest lekka, tylko troche slodka ale jaka aromatyczna. Puszysty krem z ricotty, zatopione w nim brzoskwinie z poleczeniem amaretto i ciasteczek amarettini dodaje jej niesamowitego smaku, takiego kojarzacego sie z Wlochami. Warto wyprobowac :)

Skladniki na 8 malych tartaletek lub jedna duza tarte o srednicy 28 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 80 g zimnego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki wyrobic bardzo szybko do polaczenia sie skladnikow. Owinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na nadzienie:

  • kilka swiezych brzoskwin lub z puszki (okolo 400 g)
  • 20 g miekkiego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 ciasteczek Amarettini
  • 250 g Ricotty
  • 2 lyzeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • sok z polowy cytryny
  • 20 ml Amaretto

Forme na tarte wysmarowac 20 g miekkiego masla. Brzoskwinie, jesli uzywacie swiezych umyc, pozbyc sie pestki i pokroic na 8 czesci. Jesli natomiast uzywacie z puszki nalezy je wylac na sitko i dobrze odsaczyc z soku. Pokroic kazda polowke na 4 czesci. Ciasteczka Amarettini pokruszyc na male kawaleczki.

W misce miksera zmiksowac Ricotte, jajko, cukier, budyn waniliowy, amaretto i sok z cytryny.

Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem.

Wylac krem na przygotowany spod. Wcisnac brzoskwinie i posypac pokruszonymi ciasteczkami.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (jesli macie piekarnik z termoobiegiem nastawcie tylko do 160°C). Wyjac i wystudzic w formie. Mozna podawac na lekko cieplo albo na zimno. Gotowe :)


wtorek, 08 lutego 2011

Tarta z karmelizowanymi orzechami wloskimi, chrupiaca, krucha, miodowa, slodka i bardzo orzechowa! Jak dla mnie smakuje wysmieniecie! Prosta do przygotowania, ladnie sie prezentuje i dlugo pozostaje swieza. Na drugi dzien jeszcze bardziej aromatyczna :) Przepis znaleziony na foolforfood.de polecam wszystkim tym, ktorzy kochaja orzechy i karmel...

Skladniki na spod (foremka na tarte o srednicy 28 cm):

  • 220 g maki pszennej
  • 110 g zimnego masla
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zoltko
  • szczypta soli

Maslo pokroic na male kawaleczki. Dodac do przesianej maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30  minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. Forme do tarty wysmarowac odrobina masla i wysypac bulka tarta. Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac specjalne kulki lub ryz, fasole lub groch. Piec okolo 10 minut. Wyjac z piekarnika i zdjac papier z kulkami, ryzem, fasola lub grochem.

Skladniki na nadzienie:

  • 100 g masla
  • 140 g miodu
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 lyzki ciemnego rumu
  • 300 g orzechow wloskich
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 zoltek

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale uwaga nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie i wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie w formie. Zdjac obrecz formy i podawac. Gotowe :)

czwartek, 20 stycznia 2011

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi