Wpisy z tagiem: ciasto parzone

wtorek, 28 grudnia 2010

Hmmm.... Pycha ;) Lekkie, puszyste i truskawkowe ... PTYSIE - kto ich nie lubi? Chyba wszyscy za nimi przepadaja! Czyz nie mam racji? Wiem, ze mam ;) Dosc latwe do przygotowania. Znikaja z talerza w mgnieniu oka! Przepis od mamy! Polecam bardzo dla wszystkich!!!

Skladniki na ciasto parzone:

  • 125 g dobrej jakosci masla
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka

Ponadto:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g truskawek
  • cukier puder

W malym garnku najlepiej o podwojnym dnie wlac wode i dodac maslo. Doprowadzic do wrzenia. Wsypac make i gotowac do momentu uzyskania szklistej masy. Masa powinna latwo odchodzic od lyzki i brzegow garnka. Odstawic do calkowitego ostygnieca (to bardzo wazne, w przeciwnym razie ptysie nie urosna podczas pieczenia).

Po ostygnieciu wbijac jajka pojedynczo. Za kazdym razem dobrze zmiksowac. Tak otrzymana mase przelozyc do rekawa cukierniczego z nakladka gwiazdka. Wyciskac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, powinno wyjsc okolo 10 sztuk.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem truskawkowy. Truskawki umyc i wyczyscic. 1/3 odstawic do dekoracji. Pozostala czesc zmiksowac w blenderze. Smietane kremowke ubic na sztywno na koncu dodajac zmiksowane truskawki. Ubic raz jeszcze.

Ptysie przekrajac i nadziewac kremem. Udekorowac pokrojonymi truskawkami i Posypac cukrem pudrem! Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi