Wpisy z tagiem: orzechy pecan

niedziela, 19 czerwca 2016

Moj znajomy z pracy mi raz powiedzial, ze to ciasto mu lepiej smakuje niz to, ktore zajadal w Australii ... hmnnn ;) powiem wam szczerze, ze jest naprawde smaczne. Do oryginalu dodaje sie orzechy do ciasta, czego ja nie zrobilam i wcale za nimi nie tesknie ;) Krem z mascarpone z dodatkiem limoncello dodaje niesamowitego, swiezego smaku ... Polecam!

Skladniki na ciasto:

  • 3 jajka, sredniej wielkosci
  • 150 g brazowego cukru
  • 200 g startej marchewki
  • 150 ml oleju slonecznikowego
  • 50 g wiorkow kokosowych
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Skladniki na krem:

  • 200 ml kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 lyzki cukru waniliowego
  • 60 ml limoncello

Potrzebna bedzie tortownica o srednicy 21 cm. Orzechy pecan lub laskowe do dekoracji.

Marchewke umyc i zetrzec na drobnych oczkach. Piekarnik nagrzac do temperatury 150°C (termoobieg).

W duzej misce ubic jajka do podwojenia objetosci, stopniowo dodawac cukier i caly czas ubijac z masa bedzie gladka i puszysta. Wciaz ubijajac na wysokich obrotach wlewac cieniutkim strumieniem olej. Do powstalej masy dodac marchewke i wiorki kokosowe. Delikatnie wymieszac. Dodac przesiana make, proszek do pieczenia, sode i sol. Wszystko polaczyc, delikatnie mieszajac. Ciasto przelac do wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta tortownicy. Piec okolo godziny. Po upieczeniu wystudzic w formie. 

W miedzyczasie przygotowac krem. Mascarpone zmiksowac z cukrem waniliowym, dodac kremowke i ubijac do momentu uzyskania puszystego kremu. Wlac limoncello i delikatnie wymieszac.

Ciasto przekroic wzdluz, na spod nalozyc polowe kremu, przykryc druga polowa ciasta i nalozyc reszte kremu. Dekorowac orzechami pecan, mozna posypac cynamonem. Gotowe :) 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi