Wpisy z tagiem: Szalwia

środa, 08 czerwca 2016

Dzisiaj bylam naprawde pracowita i w koncu mialam czas dla mojej kuchni ;)

Zaczynamy z pysznym pesto, troche innym niz klasyczne, a mianowicie z szalwia i orzechami pekan. Szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Jako dodatek do makaronu, lub do grilowanych stekow ... 

Skladniki:

  • 1 garsc swiezych listkow szalwii
  • 1 garsc swiezych listkow bazyli
  • 1 zabek czosnku
  • 50 g orzechow pekan
  • 60 g swiezo startego parmezanu
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz

Jezeli macie food processor lub malakser, to wlozcie wszystko oprocz oliwy z oliwek i zmiksujcie. Mozna to tez zrobic w mozdzierzu. 

Dodac tyle oliwy z oliwek ile wam sie podoba, tak zeby otrzymac ulubiona konsystencje. Doprawic sola i pieprzem. Gotowe ;) Zycze wam smacznego!



środa, 11 maja 2016
W koncu sie zdecydowalam ;) i bylo warto!! Jest troche pracy z rozwalkowywaniem ciasta ale hej jak sie jest chorym i sie komus nudzi to i jest czas na eksperymenty! Polecam bardzo .. przepis z ksiazki "Back to your roots!"
Skladniki na ciasto:
  • 400 g maki typu 00 (typowej wloskiej maki do pieczywa i makaronu)
  • 4 jajka, troche ubite
  • szczypta sol
Skladniki na nadzienie:
  • 500 g slodkich ziemniakow
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 duza cebula, pokrojona w kosteczke
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki swiezego tymianku
  • 2 lyzki miodu
  • sol i pieprz
Skladniki na maslo z szalwia:
  • 50 g masla
  • garsc swiezych lisci szalwi
Make przesiac do duzej miski lub do food processora, dodac jajka i szczypte soli i wyrobic  gladkie ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 30 minut.
Ziemniaki obrac i pokroic na mala kosteczke, ugotowac ze szczypta soli, odcedzic i odstawic na bok. Oliwe z oliwek podgrzac, dodac cebulke i poddusic przez pare minut, az cebulka bedzie miekka, ale nie brazowa. Czosnek przecisnac przez praske i dodac z cebulka, tymiankiem i miodem do ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem i wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Ciasto wyjac z lodowki z rozwalkowac na grubosc 1 mm (jezeli ktos ma w domu maszynke do makaronu to bardzo to ulatwi rozwalkowywanie ciasta!).
Nadzienie nakladac w odstepie 3 / 4 cm. Przykryc blatem ciasta i nacisnac palcem w okolo nadzienia. Wycinac radelkiem lub wykrajac foremka co ciastek.
W duzym garnku doprowadzic do wrzenia wode, dodac sol i wrzucac ravioli na gotujaca wode. Gotowac okolo 3 / 4 minut.
W miedzyczasie w malym rondelku rozpuscic maslo i dodac posiekana szalwie. Polac ugotowane ravioli i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) Ja je podawalam ze swiezo krojonym parmezanem! Niebo w gebie, bardzo polecam ...


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi