Wpisy z tagiem: pasta

środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

sobota, 12 marca 2011

Jakze pyszne danie - jedynym minusem jest czas gotowania. Ale warto po okolo 3 godzinach miesko jest tak miekkie, ze sie rozplywa w ustach :) Smak sosu odrobinke pikantny ale nie dominujacy. Na drugi dzien jeszcze lepszy! Przepis z czasopisma "LECKER" - polecam ugotowac - rodzinka bedzie wniebowzieta!

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 duze cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 marchewki
  • 750 g miesa wolowego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 liscie laurowe
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 500 g makaronu Castellane lub innego krotkiego

Cebule i czosnek obac ze skorek i poszatkowac w kosteczke. MArchewki obrac  i tez poszatkowac lub zetrzec na tarce o grubych oczkach. Mieso pokroic w kostke.

W duzym garnku do gulaszu rozgrzac oliwe z oliwek. Przy bardzo wysokiej temperaturze podsmazyc mieso do zbrazownienia. Mieso wrzucane do garnka powinno tylko zakrywac dno. Nie powinno sie smazyc calego miesa na jeden raz. Sprawia to, ze mieso wydziela za duzo soku i sie nie smazy tylka zaczyna gotowac. Cebule, czosnek i marchew podsmazyc z ostatnia porcja miesa. Dodac pozostale mieso. Podduscic okolo 5 minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac przecier pomidorowy i poddusic lekko. Wlac czerwone wino i sok pomidorowy. Dodac liscie laurowe i ziarna pieprzu. Doprowadzic wszystko do zagotowania. Zmiejszyc ogien i gotowac pod przykryciem okolo 3 godzin. Od czasu do czasu mieszajac i dolewajac wody. Okolo 15 minut przed zakonczeniem czasu gotowania zdjac pokrywke i zwiekszyc temperature do najwyzszej i caly czas mieszajac gotowac. Warzywa powinny sie rozgotowac a mieso powinno byc miekkie i podczas mieszania rozdzielac sie na mniejsze kawaleczki. Doprawic sola i pieprzem.

W miedzyczasie ugotowac makaron al dente. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda. Dodac makaron do gulaszu i wymieszac.

Podawac z lampka czerwonego wina, bialym pieczywem lub poprostu bez niczego :) gotowe ...

poniedziałek, 14 lutego 2011

Przegladajac dzisiaj skrzynke pocztowa, otrzymalam newsletter od Asi z tym wlasnie przepisem. Jak zawsze zagladnelam na przepis i az sie ucieszylam bo mialam wszystko w domu, no moze bez swiezej bazylii :) ale to nic nie przeszkodzilo calej reszcie. Jedzonko bardzo latwe w przygotowaniu i dosc szybkie. I jakie pyszne :) polecam kazdemu ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g serka ricotta
  • 2 pelne lyzki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 male bialko jajka

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorow bez skorek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru)
  • 1 lyzeczka suszonego oregano lub suszonej bazyli (dodalam bazylie i oregano)
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzeczki cukru
  • swieza bazylia (ja nie dodalam bo nie mialam)
  • oliwa z oliwek extra virgin

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.

Piekarnik nagrzac do 200°C.

Wymieszac skladniki nadzienia. Nadziac nim muszle i odstawic na bok.

Pomidory z puszki wlac do miski, sprawdzic czy nie maja skorek i szypulek. Pokroic nozyczkami kuchennymi lub nozem na mniejsze kawalki, wymieszac z sosem pomidorowym, oregano, doprawic sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Powstaly sos wylac do zaroodpornego naczynia, na wierzchu polozyc nadziane muszle, posypac reszta parmezanu, skropic 2 - 3 lyzkami oliwy z oliwek extra virgin i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Zapiekac okolo 25 minut, az potrawa zacznie bulgotac. Posypac swieza bazylia. Ja posypalam suszonymi ziolami tuz przed jedzeniem :) gotowe ...

wtorek, 30 listopada 2010

Przy dzisiejszej potrawie troche improwizowalam ;) Moim zamiarem bylo przygotowanie szpinaku w polaczeniu z ziemniakami, ale ze ziemniakow nie znalazlam w lodowce a mialam ochote na szpinak, postanowilam cos stworzyc. Tak powstal dzisiejszy obiad. Powiem Wam ze tak mi posmakowal, ze zapisalam wszystko co pokolei zrobilam, zeby sie z Wami podzielic tym przepisem! Sprobujcie a zobaczycie, ze bylo warto...

Skladniki dla 2 osob:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 duza cebula
  • 25 g szynki z indyka (chudej)
  • 25 g chudego boczku
  • 4 zabki czosnku
  • pol peczka szczypiorku
  • 400 g swiezego szypinaku (juz bez lodyzek)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzeczki maki pszennej
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • sol, swiezo zmielony pieprz i galka muszkatolowa
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 400 ml wody

Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Szynke i boczek pokroic w kosteczke. Czosnek obrac. Szczypiorek wyplukac i polowe pokroic w cieniutkie pierscienie. Reszte zostawic do posypania. Szpinak oplukac i podsuszyc.

Duzy garnek ze stali nierdzewnej polozyc na gazie. Troche go rozgrzac bez oleju. Wsypac szpinak i mieszac od czasu do czasu az szpinak opadnie. Wylaczyc gaz i wyjac szpinak na deske do krojenia. Poszatkowac.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Podsmazyc boczek do momentu wysmazenia sie tluszczu, dodac szynke i podsmazyc razem. Dodac cebule, swiezo przepuszczony przez praske czosnek i szypiorek. Podsmazyc chwile. Na to wlac wode wymieszana z kostkami bulionu warzywnego. Doprowadzic do zagotowania. Dwie lyzki wody wymieszac z dwiema lyzeczkami maki. Wlac do wody. Zagotowac. Dadac smietane i szpinak. Wymieszac. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem i galka muszkatolowa. Przykryc pokrywka.

W duzym garnku zagotowac wode z sola. Ugotowac makaron al dente. Wylozyc na sitko i przeplukac zimna woda.

Sos raz jeszcze podgrzac ale nie gotowac. Podawac z makaronem. Posypac szczypiorkiem. Gotowe ;)

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak juz wspominalam uwielbiam jesc makarony, nie tylko ze wzgledu na ich smak. Bardzo wazne jest ze nie potrzebuja one dlugich przygotowan ani tez zbyt dlugiego stania w kuchni, i co najwazniejsze smakuja wysmienicie :) Dzis "Spaghetti bolognese" najprostsza z wersji i takze najszybsza jaka moze byc! Jesli nie masz duzo czasu na gotowanie to danie jest w sam raz dla Ciebie ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g miesa mielonego (u mnie chude, wolowe)
  • 2 srednie cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorow bez skorki (okolo 400 g)
  • 250 ml czerwonego wina
  • sol, pieprz, oregano, bazylia
  • 300 g makaronu "Spaghetti"

W wysokim garnku ze stali nierdzewnej rozgrzac oliwe z oliwek.Dodac mieso mielone i podsmazyc. Nastepnie drobno pokrojona cebulke i poddusic razem prze kilka minut. Dodac papryke pokrojona w kosteczke i znow kilka minut poddusic. Wlac czerwone wino. Zmniejszyc ogien i wlac zmiksowane pomidory bez skorki i przecier pomidorowy. W razie gdyby sos byl za gesty wlac do puszeczki po przecierze pomidorowym wode i wlac do sosu zeby byl troche zadszy. Gotowac przez okolo 30 minut BEZ przykrycia (jest to wazne dlatego tez powinno sie uzywac wysokich garnkow, aby sos sie gotowal pod siebie i w momencie chlupania nie pryskal na cala kuchnie :)). Po 30 minutach dodac swiezo przecisniety przez praske czosnek, przyprawic swiezo poszatkowanym oregano i bazylia, swiezo zmielonym pieprzem i sola.

Makaron ugotowac al dente w malo osolonej wodzie.

Udekorowac listkami bazylii. Podawac ze swiezo zmielonym parmezanem. Pyszne szybkie danie.

Jak ja uwielbiam makarony! Na slodko, slono, z sosem, bez lub zapiekane. Pod kazdym wzgledem :) Mniam, mniam az mi slinka cieknie jak sobie pomysle o dzisiejszym obiadku. Mialam ochote na makaron z tunczykiem ale mialam jeszcze swieze pieczarki i szynke, ktora musiala byc zjedzona :) no i tak powstal moj dzisiejszy przepis. Co do Tunczyka, to bedzie tez bardzo czesto goscil na tym blogu, bo tez go kocham i do tego taki zdrowy :) Przepis bardzo prosty i szybki z mojej wlasnej glowy ! Polecam bardzo smaczna potrawa!

Skladniki dla 4 osob:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g tunczyka z puszki
  • 100 g pieczarek z puszki lub swiezych
  • 100 g szynki
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory bez skorki z puszki okolo 400 g
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, bazylia i oregano, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera gouda

Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia.

W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy!

Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem.

Zapiekac okolo 35 minut w 200°C.

Zycze smacznego :)

sobota, 06 listopada 2010

Dzis na obiad cos lekkiego i pysznego! Z przepisu Asi z Kwesti Smaku, troche przeze mnie zmodyfikowanym! Asia podaje ten przepis z dodatkiem serka koziego, ale tu gdzie mieszkam nie ma do niego dostepu ni do naszego polskiego bialego sera! Ten fakt sklonil mnie do sprobowania zrobienia wlasnego sera i wyszlo :) ale ten przepis podam przy najblizszej okazji!

Skladniki na dwie porcje:

  • 12-14 muszli duzych
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 maly baklazan
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 12-14 lyzeczek serka smietankowego
  • swieze listki bazyli i oregano
  • pieprz, sol, pieprz cayenne
  • parmezan do posypania
  • kilka listkow bazyli do ozdobienia

Cebule i czosnek posiekac w kosteczke. W duzej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Zeszklic cebule i czosnek do zrumienienia uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Przyprawic pieprzem i przelozyc do miseczki. Baklazan i pomidory pokroic w kosteczke. W tej samej patelni podgrzac pozostale 2 lyzki oliwy z oliwek i podsmazyc w niej baklazana z pomidorami. Dodac bazylie, oregano i cebule z czosnkiem. Doprawic pieprzem cayenne.

Makaron ugotowac al dente, odcedzic i nadziewac baklazanem. Na kazda muszle nalozyc lyzeczke serka smietankowego i posypac parmezanem. Udekorowac listkami bazyli.

Przepyszne i co najwazniejsze proste i lekkie danie. Bardzo polecam!

 


| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi