Wpisy z tagiem: Nigella Lawson

niedziela, 27 marca 2011

Czyz to nie wstyd miec takie przedojrzale banany w lodowce :) ale jak to sie mowi wszystko mozna wykorzystac. I tak wpisalam dzisiaj w internecie przepisy z dojrzalymi bananmi - znalazlam na stronie Nigelli Lawson - napisala, ze nalezy uzyc dojrzalych albo przedojrzalych bananow, super co nie? Muffinki sa bardzo czekoladowe i o intensywnym smaku bananow! Warto je wyprobowac ;)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 3 bardzo dojrzale lub przedojrzale banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g brazowego cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 lyzki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

Banany zmiazdzyc widelcem i wlozyc do miski. Mikserem z koncowka do ubijania bialek miksowac banany, cienkim strumieniem wlewac olej i nie przestawac miksowac. Dodac jajka i cukier i zmiksowac na jednolita mase.

W drugim naczyniu przesiac make i kakao. Dodac sode oczyszczona. Wymieszac. Wlac mase bananowa do maki i szybko wymieszac. Wylozyc ciasto do papilotek. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 15 do 20 minut.

Muffinki wylozyc na kratke i ozdobic roztopiona czekolada. Gotowe :)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

czwartek, 27 stycznia 2011

"Elton mess" to deser angielski. Znany jako mieszanka truskawek, pokruszonych bezow i kremowki. Serwuje sie go podczas gray krykieta, rozgrywanej 4 czerwca miedzy dwiema druzynami studentow z Kolegium Elton i Winchester College. Deser ten byl juz znany w XIX wieku. Na poczatku tylko jako mieszanka truskawek lub bananow z lodami lub kremowka. Dodatek pokruszonych bezow to nowosc wprowadzona przez niejakiego Michaela Smitha, autora "Fine English Cookery" w 1973 roku. Jeszcze krotkie wyjasnienie slowa mess to nic innego jak balagan, nieporzadek. Mozna rozumiec na wiele sposobow, jednym z nich jest wlasnie mieszanka truskawek, kremowki i pokruszonych bezow :)

Jak dla mnie najlepszy deser jaki jadlam w zyciu. Polecam go bardzo. Z przepisu krolowej szybkich deserow Nigelli Lawson.

Skladniki na 4 pucharki:

  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych na male kawalki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 2 szklanki smietany kremowki
  • 2 lyzki soku z granatow (u mnie wodka malinowa)
  • okolo 20 malych pokruszonych bezow

Truskawki pokroic na male kawaleszki, posypac cukrem waniliowym i pokropic wodka lub sokiem. W misce ubic kremowke na gesto, tak zeby nie byla za sztywna. Dodac pokruszone bezy i polowe truskawek. Wymieszac. Rozdzielic rowno do kazdego pucharka. Pozostala polowa truskawek dekorowac wierzchy. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi