Wpisy z tagiem: czekolada gorzka

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni :)

Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno czekoladowe. Nie wiem czy mialo tak wyjsc takie zbite ale powiem szczerze, ze mi smakowalo :) Przepis autorstwa Angeli Nilsen ...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakosci
  • 200 g masla
  • 1 lyzka kawy instant
  • 170 g maki pszennej
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru muscovado
  • 200 g drobnego cukru
  • 25 g ciemnego kakao
  • 3 srednie jajka
  • 75 ml maslanki (5 lyzek)

Skladniki na polewe:

  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakosci
  • 284 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki drobnego cukru

Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 20 cm i wylozyc ja papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 160°C.

Czekolade polamac na male kawaleczki wlozyc do miseczki i dodac maslo. Kawe rozpuscic w 125 ml zimnej wody i dodac do czekolady i masla. Rozpuscic wszystko nad kapiela wodna, caly czas mieszajac.

W duzej misce zmieszac przesiana make, cukry, sode oczyszczona i kakao. Dodac jajka roztrzepane z maslanka i wlac do maki. Dodac mieszanke czekoladowa i zmiksowac do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlac do przygotowanej tortownicy i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 1 godziny i 30 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wylozyc na kratke i ostudzic calkowicie.

W miedzyczasie przygotowac polewe. Czekolade polamac na male kawaleczki i wlozyc do malej miseczki. W rondelku z podwojnym dnem podgrzac smietane kremowke z cukrem. Kiedy zacznie sie gotowac zdjac z ognia i wlac do polamanej wczesniej czekolady. Wymieszac do momentu kiedy czekolada sie rozpusci i powstanie gesta polewa.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc polac polewa i zlozyc. Pozostala polewa polac ciasto i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Przed podaniem udekorowac posiekana czekolada. Gotowe :)

poniedziałek, 08 listopada 2010

Lekka, puszysta z mala iloscia cukru i bez masla. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tych przepysznych buleczek i ja sama tez bylam zdziwiona ich lekkoscia i miekkoscia :) Przepis z "Ciasta na rozne okazje" zaprezentowanym na Kwestii smaku przez Asie! Ja od siebie tylko dodam ze nadzienie w buleczkach dodalam zeby urozmaicic smak, myslac ze beda za suche bez masla :) ale i bez nadzienia sa pelne smaku i ta lekkosc ach zeby sie przekonac, upieczcie sami! U mnie z podwojonej porcji skladnikow...

Skladniki:

  • 30 g drozdzy instant
  • 10 lyzek cukru
  • 2/3 szklanki cieplego mleka
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki maki
  • 6 lyzki kakao
  • 6lyzki smietanki kremowki
  • 50 g czekolady bialej
  • 50 g czekolady deserowej
  • kakao i cukier puder do posypania

Make przesiac do duzej  miski. Drozdze, cukier, mleko, jajka i sol dodac do maki. Wszystkie skladniki dobrze zagniesc, tak aby powstalo gladkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 2 czesci. Do jedej dodac kakao wymieszane ze smietanka kremowka. Oba ciasta przykryc sciereczkami i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Do podwojenia objetosci.

Po tym czasie podzielic oba ciasta na taka sama ilosc kulek, jasnych i ciemnych. Nadziewac ciemne kulki biala a jasne kulki deserowa czekolada. Ukladac na przemian w tortownicy (u mnie 28 cm) wczesniej wysmarowanej maslem i wylozonej papierem do pieczenia. Odstawic na okolo 45 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 180 °C i piec okolo 20-25 minut. Jesli zaczna zbyt szybko lapac kolor, przykryc folia aluminiowa.


Po wyjeciu z piekarnika wystudzic. Biale kulki posypac kakaem, ciemne kulki cukrem pudrem. Podawac ze szklanka mleka, kawa lub herbatka.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi