Wpisy z tagiem: miod

wtorek, 06 grudnia 2016

Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!! Jezeli ktos by nie mial stempli do ciasteczek to nic nie szkodzi, mozna zrobic bez.

Skladniki na okolo 40 ciastek:

  • 60 g platkow owsianych delikatnych
  • 240 g miekkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 zoltka
  • 200 g maki orkiszowej, wieloziarnistej
  • 160 g maki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g nutelli

Plastik owsiane posiekac nozem. Masio utrzec z cukrem, miodem i zoltkami na puszystka mase. Przesiac maki i dodac z platkami owsianymi, cynamonem i kardamonem. Wszystko zagniesc. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Ciasto wyjac z lodowki i porcjami rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Rozwalkowane ciasto powinno miec grubosc okolo 4 mm, tak zeby mozna bylo latwo stemplowac ciasteczka. Wycinac ciasta, stemplowac co drugie ciasto. Ukladac na blaszkach wylozonych papierem do pieczenia. 

Piec okolo 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

Ciasteczka wyjac z piekarnika, i smarowac nutella po jednej stronie, przekladac. Mozna dekorowac cukrem pudrem lub czekolada. Ciasteczka mozna tez przekladac ulubiona marmelada. Gotowe ;)

środa, 11 maja 2016
W koncu sie zdecydowalam ;) i bylo warto!! Jest troche pracy z rozwalkowywaniem ciasta ale hej jak sie jest chorym i sie komus nudzi to i jest czas na eksperymenty! Polecam bardzo .. przepis z ksiazki "Back to your roots!"
Skladniki na ciasto:
  • 400 g maki typu 00 (typowej wloskiej maki do pieczywa i makaronu)
  • 4 jajka, troche ubite
  • szczypta sol
Skladniki na nadzienie:
  • 500 g slodkich ziemniakow
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 duza cebula, pokrojona w kosteczke
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki swiezego tymianku
  • 2 lyzki miodu
  • sol i pieprz
Skladniki na maslo z szalwia:
  • 50 g masla
  • garsc swiezych lisci szalwi
Make przesiac do duzej miski lub do food processora, dodac jajka i szczypte soli i wyrobic  gladkie ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 30 minut.
Ziemniaki obrac i pokroic na mala kosteczke, ugotowac ze szczypta soli, odcedzic i odstawic na bok. Oliwe z oliwek podgrzac, dodac cebulke i poddusic przez pare minut, az cebulka bedzie miekka, ale nie brazowa. Czosnek przecisnac przez praske i dodac z cebulka, tymiankiem i miodem do ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem i wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Ciasto wyjac z lodowki z rozwalkowac na grubosc 1 mm (jezeli ktos ma w domu maszynke do makaronu to bardzo to ulatwi rozwalkowywanie ciasta!).
Nadzienie nakladac w odstepie 3 / 4 cm. Przykryc blatem ciasta i nacisnac palcem w okolo nadzienia. Wycinac radelkiem lub wykrajac foremka co ciastek.
W duzym garnku doprowadzic do wrzenia wode, dodac sol i wrzucac ravioli na gotujaca wode. Gotowac okolo 3 / 4 minut.
W miedzyczasie w malym rondelku rozpuscic maslo i dodac posiekana szalwie. Polac ugotowane ravioli i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) Ja je podawalam ze swiezo krojonym parmezanem! Niebo w gebie, bardzo polecam ...


środa, 16 marca 2011

Dzis na obiadek mialam ochote na kurczaka :) ale nie wiedzialam jakiego typu - zdecydowalam sie na zlaczenie smakow, ktore uwielbiam: musztarda, chrzan i miod. Do tego ziemniaczki, odrobinka ziarenek ostrego chilli i tak powstalo moje dzisiejsze danie. Ostro - slodkie z mala zawartoscia tluszczu i nawet szybkie w przygotowaniu :) Ten kto lubi takie palaczenia polecam sprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 2 udka
  • 2 skrzydelka
  • 4 srednie ziemniaki
  • 6 lyzek musztardy dijon
  • 4 lyzki musztardy kozackiej (lub innej slodkawej)
  • pol szklanki miodu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki soku z cytryny lub octu owocowego
  • 5 lyzek tartego chrzanu ze sloiczka
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • ziarenka chilli

Udka i skrzydelka dobrze przeplukac woda i osuszyc recznikiem papierowym. Ziemniaczki obrac i pokroic w 2 cm kostke. Ulozyc ziemniaczki na dnie formy do casserolle. Udka i skrzydelka naciac i natrzec chrzanem. Ulozyc na ziemniaczkach. Posolic i popieprzyc. Posypac ziarenkami chilli. W malej miseczce zmieszac obie musztardy, sok z cytryny, oliwe z oliwek i miod. Polac polowa sosu nasze danie. Przykryc pokrywka i zapiekac przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjac pokrywke i polac pozostalym sosem, posypac ziarenkami chilli. Wstawic raz jeszcze do piekarnika, tym razem bez pokrywki i zapiekac kolejne 20 - 25 minut. Skorka kurczaka ma byc ladnie zarumieniona. Podawac i gotowe :)

środa, 09 marca 2011

Zdrowe muffinki z otrebami z owsa, bez cukru tylko z dodatkiem miodu i rodzynek. Szczerze mowiac cos innego no i pozywnego, z chrupiaca skorka, ale jak dla mnie takie troche za suche ;) W przeciwienstwie do mnie moim znajomym smakowaly i to bardzo dobrze - zjedli wszystkie :) Przepis zaczerpniety z ksiazki "New Cool Book" - Better Homes and Gardens.

Skladniki na 12 muffinek:

 

  • 1 i 1/2 szklanki otrebow z owsa
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki nektaru jablkowego
  • 1/2 szklanki mleka bez tluszczu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suchych wisni lub zurawiny

 

Piekarnik nastawic na 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac otreby z owsa, make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Zrobic w srodku zaglebienie i odstawic na bok.

W drugim naczyniu zmiksowac jajko, nektar jablkowy, mleko, miod i olej. Wlac do mokrych skladnikow. Wymieszac szybko, dodajac na koncu rodzynki lub inne suszone owoce. Ciasto przelozyc do papilotek i wstawic natychmiast do piekarnika.

Piec okolo 16 do 18 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla pewnosci wlozyc wykalaczke i sprawdzic czy wyjdzie czysta ;) Wyciagnac z piekarnika i po 5 minutach przelozyc muffinki z formy na kratke. Gotowe ...

wtorek, 08 lutego 2011

Tarta z karmelizowanymi orzechami wloskimi, chrupiaca, krucha, miodowa, slodka i bardzo orzechowa! Jak dla mnie smakuje wysmieniecie! Prosta do przygotowania, ladnie sie prezentuje i dlugo pozostaje swieza. Na drugi dzien jeszcze bardziej aromatyczna :) Przepis znaleziony na foolforfood.de polecam wszystkim tym, ktorzy kochaja orzechy i karmel...

Skladniki na spod (foremka na tarte o srednicy 28 cm):

  • 220 g maki pszennej
  • 110 g zimnego masla
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zoltko
  • szczypta soli

Maslo pokroic na male kawaleczki. Dodac do przesianej maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30  minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. Forme do tarty wysmarowac odrobina masla i wysypac bulka tarta. Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac specjalne kulki lub ryz, fasole lub groch. Piec okolo 10 minut. Wyjac z piekarnika i zdjac papier z kulkami, ryzem, fasola lub grochem.

Skladniki na nadzienie:

  • 100 g masla
  • 140 g miodu
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 lyzki ciemnego rumu
  • 300 g orzechow wloskich
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 zoltek

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale uwaga nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie i wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie w formie. Zdjac obrecz formy i podawac. Gotowe :)

środa, 02 lutego 2011

Chleb pszenny razowy z dodatkiem miodu i jajek. Mieciutki i slodkawy. Niesamowity smak. Pachnacy podczas pieczenia, wilgotny miazsz, pycha ;) Przepis znaleziony u Dorotus a pochodzacy od Beatrice Ojakangas z "Chleb. Pieczemy w domu" U mnie o troche innych proporcjach. Maka razowa tutaj gdzie mieszkam jest zbyt gruboziarnista. Chlebek polecam bardzo, bo jest naprawde wyjatkowy...

Skladniki na 2 bochenki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1 i 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 jajka o tempertaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki masla stopionego i ostudzonego
  • 3 szklanki maki pszennej zwyklej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej

W duzej misce zrobic rozczyn drozdzy z woda, odstawic na 5 minut, az drozdze sie spienia. Dodac jajka, miod, sol, maslo i make. Zagniesc, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, odstawic przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Po tym czasie ciasto wyrobic raz jeszcze, podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki i wlozyc do natluszczonych form o wymiarach 20 cm x 11 cm. Nakryc, pozostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.

Piec w temperaturze 190°C przez 30 - 35 minut, az stukajac w dno bochenka uslyszymy gluchy odglos. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Gotowe :)

piątek, 24 grudnia 2010

Pierniczki zrobione juz przed 3 tygodniami dzis pierwszy raz probowane. Co moge powiedziec? Tylko jedno rozplywaja sie w ustach. Smak Swiat, zapach przypraw wylaniajacy sie z torebeczki i pudelka. Po prostu mniam ;) Przepis Kaeru podanym na forum MniamMniam, znalezionym na blogu Dorotki. I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty".

Skladniki:

  • 1000 g maki pszennej
  • 8 zoltek
  • 3 bialka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 lyzki kakao
  • 200 ml gestej, kwasnej smietany
  • 3 lyzeczki sody
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 1 lyzeczka gozdzikow
  • 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • 250 g masla
  • 400 g miodu

Ciasto przygotowac dzien przed pieczeniem. Kako wymieszac z maka w duzej misce, odstawic. miod zagotowac z przyprawami, odstawic, wlozyc maslo, poczekac az sie rozpusci, a potem wystygnie. W smietanie rozpuscic sode, odstawic - smietana zwiekszy swa onjetosc (powinna miec temperature pokojowa). Bialka ubic na piane, dodac cukier, ubijajac, dodawac zoltka. Ubite jaja wlewac do maki i delikatnie wymieszac, wlac miod i dalej mieszac. Na koniec dodac smietane z soda. Ciasto bedzie dosc rzadkie. Odstawic je przykryte w chlodne miejsce, w ciagu 24 godziny zgestnieje.

W dniu pieczenia. CIasto podsypywac maka, rozwalkowac na grubosc 3 mm i wykrawac pierniczki.

Blache wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie. Przed pieczeniem posmarowac rozbeltanym bialkiem, beda sie ladnie blyszczaly.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 7 minut. Studzic na kratce.

wtorek, 09 listopada 2010

Dla wielbicieli dobrych ciast :) sycace ale przepyszne! Ja, chociaz oczy chcialy wiecej, zjadlam tylko jeden kawalek. Wnetrze kryje w sobie wszystko co czlowiek potrzebuje do szczescia: orzeczy, miod, budyn i masa toffi hmnnn... "Miod w gebie" powiedzialaby moja mama :) Trzeba pamietac, ze to ciasto ma w skladzie miod, i pieczemy je przynajmniej dzien wczesniej zeby zmieklo. Za przepis dziekuje Dorotus76. Naprawde polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 600 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 zoltka
  • 200 g margaryny
  • 3 lyzki mleka
  • 3 lyzki miodu
  • 2 lyzeczki sody oczyszonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 125 g margaryny
  • 4 lyzki cukru
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g posiekanych orzeczow wloskich (dodalam orzeszki roznego typu)

Krem 1:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego

Krem 2:

  • 1 puszka skondensowanego mleka slodzonego lub gotowej masy toffi (w Polsce nazywa sie to gotowa masa kajmakowa, w innym regionach swiata "dulce de leche")

Make wymieszac z soda oczyszczona i posiekac z margaryna. Dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto, po czym podzielic je na 3 czesci. Wylepic cieniutko ciastem trzy identyczne, prostakatne formy wylozone papierem do pieczenia. Na jedna czesc ciasta wylac goraca polewe orzechowa (wszystkie skladniki laczymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie czesci ciasta w temperaturze 180°C przez okolo 10 minut (plat o masa orzechowa piec okolo 15 minut). Ugotwac budynie, zuzywajac 1/2 mleka mniej niz jest w przepisie. Gorace wylac na plat ciasta.

Jesli ktos nie ma dostepu do gotowej masy kajmakowej nie ma zadnego problemu, mozna ja przygotowac w bardzo prosty sposob. Puszke z mlekiem wlozyc do garnka z woda i gotowac pod przykryciem 2 godziny (wazne jest ze puszka musi byc caly czas zanuzona w wodzie, jesli woda wyparuje, nalezy dolac).

Na jeden upieczony i ostudzony placek nalozyc goracy budyn, przykryc drugim plackiem posmarowanym polewa kajmakowa, nastepnie nakryc plackiem z polewa orzechowa. Ciasto jest naprawde przepyszne!!!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi