Wpisy z tagiem: ciasta z owocami

piątek, 08 lipca 2011



Z ksiazki Jamiego Olivera na cieple dni, milo kolorowo i smacznie :) Kruchutka tarta nadziana nektarynkami i brzoskwiniami. Schowana pod kolderka z bezy! Pycha, i mozna ja jesc zarowno na cieplo jak i na zimno! Obydwa warianty smakuja super! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 600 g brzoskwin
  • 600 g nektarynek
  • 120 g cukru waniliowego
  • kawaleczek masla, pokrojonego w kosteczke
  • 6 bialek + 100 g cukru

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nektarynki i brzoskwinie umyc i osuszyc. Pokroic na pol, pozbyc sie pestek i pokroic raz jeszcze na pol. Wymieszac z cukrem waniliowym i kosteczkami masla. Wlozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc folia aluminiowa.

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Wlozyc do piekarnika, razem z naczyniem z nektarynkami. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Pozbyc sie papieru i ponownie wstawic do piekarnika. Piec kolejne 15 minut. W miedzyczasie przygotowac beze. Bialka ubic na sztywna mase z odrobinka soli. Pod koniec dodawac partiami cukier. 

Wyjac spod i naczynie z owocami z piekarnika. Wylozyc owoce na podpieczony spod razem z ich sokiem. Na nektarynkach i brzoskwiniach wylozyc beze. Wlozyc ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Do lekkiego zarumienienia sie bezy. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie obreczy i podawac na cieplo lub zimno! Gotowe :)

środa, 18 maja 2011

O jej ile to dni juz tu nie zagladalam? Bylam na diecie, w poszukiwaniu pracy i nowego mieszkania no i tak jakos wyszlo, ze nie znalazlam ani chwili na moj kochany blog! Dzis w koncu mam cos pysznego - taka mnie ochota nabrala na czekolade i maliny - i w koncu mam dostep do wszystkich owocow i wszystkie zachcianki beda spelnione :) Przepis Billa Grangera. Polecam - ciasto jest wilgotne, lepkie i takie pysznie malinowe! Mniam, mniam ...

Skladniki na topping (na tortownice o srednicy 26 cm):

  • 100 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
  • 150 g dzemu malinowegp
  • 125 g chudej smietanki (np. do kawy)

Skladniki na ciasto:

  • 30 g dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 60 ml mleka
  • 1/2 ekstraktu z wanilli
  • 90 g dzemu malinowego
  • 115 g miekkiego masla
  • 65 g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 srednie jajka
  • 125 g maki pszennej 
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g swiezych malin, plus do dekoracji

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

W szklanej misce polamac czekolade, dodac dzem i smietanke. Rozpuscic nad kapiela wodna. Wymieszac na jednolita mase. Wylac do przygotowanej tortownicy. Odstawic na bok.

W misce zmieszac kakao z 125 ml wrzacej wody, mieszajac dodac mleko, ekstrakt i dzem. Wszystko wymieszac tak aby nie bylo grodek. W innej misce zmiksowac maslo z cukrem. Dodac jajko i zmiksowac, dodac drugie jajko i tez zmiksowac. Dodac zmieszana i przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dolac miksture kakowa. Delikatnie mieszajac dodac maliny i wymieszac.

Wylac mase na topping. Wyrownac tak aby topping byl calkowicie pokryty. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Po upieczeniu zostawic okolo 15 minut w formie. Wylozyc ciasto na talerz. Gora ciasta powinna byc spodem! Udekorowac malinami lub jesli ktos ma ochote na duzo czekolady, moze udekorowac najpierw rozpuszczona czekolada i malinami. Gotowe :)

środa, 23 lutego 2011

Czekolada i sliwki to zachcianka, na ktora mialam  dzisiaj ochote ;) Poszukalam i znalazlam. Na blogu white plate (bardzo fajny blog). Ciasto to bardzo przypadlo mi do gustu! Jest czekoladowe, wilgotne, niezbyt slodkie i smakuje super. Sliwki i chrupiaca kruszonka dodaja jeszcze bardziej niesamowitego smaku. Kawaleczki czekolady, ktore rozpuszczaja sie w ustach - niebo w gebie :) polecam upiec ...

Skladniki na tortownice 26 cm:

  • 165 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 280 g maki pszennej
  • 180 g masla
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady, polamanej na kawalki
  • 300 g sliwek, wypestkowanych

Tortownice wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Przygotowac kruszonke mieszajac cukier dark muscovado, 3 lyzki masla i 30 g maki. Odstawic na bok.

Reszte masla utrzec z cukrem pudrem, dodac jajka i zmiksowac. Proszek do pieczenia, make, kakao i sol wymieszac w osobnym naczyniu. Ucierajac maslo dodawac na przemian mleko, sypkie skladniki i czekolade. Gotowe ciasto wlac do przygotowanej tortownicy. Poukladac sliwki (przecieciem do dolu). Posypac kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 60 minut. Autorka napisala, ze jesli sliwki maja duzo soku czas pieczenia moze sie przedluzyc nawet do 80 minut. Nalezy sprawdzac patyczkiem czy ciasto juz jest upieczone. Jesli ciasto juz jest gotowe wylaczyc piekarnik i otworzyc drzwiczki piekarnika. Ciasto studzic w piekarniku. Kroic po calkowitym ostudzeniu. Gotowe :)

 

sobota, 29 stycznia 2011

Chyba nie mam uczuc dla tych wszystkich z Europy ;) u mnie same jakies letnie ciasta! Ale prosze o zrozumienie - tu gdzie mieszkam jest po prostu przez caly rok lato. Propozycja niemieckiego ciasta z owocami. Bardzo swieze i przepyszne ciasto. Takie w sam raz na upaly :) Przepis z ksiazeczki dolaczonej do formy "Kaiser". Dla pocieszenia - ciasto to mozna tez robic z owocami zimy :)

Skladniki na forme o srednicy 30 cm:

  • 3 jajka
  • 115 g masla
  • 115 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 230 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 4 lyzki dzemu sliwkowego
  • 250 ml mleka
  • budyn smietankowy
  • 3 lyzki cukru
  • owoce
  • tortenguss lub galaretka

Jajka wbic do miski i zmiksowac na piane. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Wlac mleko, dodac cukry, sol i maslo. Wszystko zmiksowac. Przelozyc do natluszczonej formy. Wyrownac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic.

Dzem wlozyc do malego rondelka i podgrzac. Rozsmarowac na ostudzonym spodzie. Ugotowac budyn zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dodajac 3 lyzki cukru. Wylac jeszcze goracy na dzem. Przestudzic okolo 5 minut. Ulozyc owoce na budyniu. Przygotowac tortenguss lub galaretke. Jak zacznie tezec polac po owocach. Wlozyc na conajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z bita smietana i odrobinka dzemu sliwkowego. Gotowe :)

czwartek, 06 stycznia 2011

Kolejne polaczenie slodkosci z kwaskowoscia ;) pyszne lekkie ciasto przygotowane na bazie Crème fraîche do tego kwasne wisnie i slodko - kwasny wierzch z kokosu, cukru i Crème fraîche! Ciasto pycha na slodko jak i na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryza. Niebo w gebie powiem Wam tylko tyle! Przepis znaleziony w gazetce "LECKER" wydawanej przez KOCHEN UND GENIESSEN. Polecam z calego serca!

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
  • 450 g Crème fraîche
  • 150 g miekkiego masla
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 160 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu

Dodatkowo na dekoracje:

  • kokos
  • wisnie

Tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C.

Wisnie wyjac na sitko i odsaczyc. Ubic maslo i 160 g cukru na puszysta mase, dodac sol i zmiksowac. Wbijac jajka jedno po drugim. za kazdym razem ubijac. Dodac 150 g Crème fraîche. Make i proszek do pieczenia przesiac do masy maslanej. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wlac do tortownicy i wyrownac. Wisnie zmieszac z pol szklanki kokosu i rownomiernie poukladac na ciescie. Piec okolo 30 minut do momentu az kokos ladnie sie przyrumieni.

Pozostaly cukier, kokos i Crème fraîche wymieszac na jednolita mase. Mase wylozyc na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Wyjac z piekarnika i ostudzic. Na dekoracje obtoczyc kilka wisni w kokosie i wysypac na wierzch. Gotowe ;)

czwartek, 30 grudnia 2010

Polaczenie slodkiego ciasta, chrupiacych migdalow i kwaskowatych owocow. Propozycja na cieple lato ale i tez na kazda inna pore roku. Przepis od Asi przeze mnie jednak odrobinke zmieniony. Mysle ze z innymi owocami takimi jak pozeczki czy moze agrest bedzie tez super smakowac ;)

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g zimnego masla
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek platkow migdalow
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki masla roztopionego
  • 2 lyzki maki
  • 200 g jezyn
  • 200 g jagod
  • 4 lyzki cukru
  • pol szklanki platkow migdalow

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • platki migdalow

Forme na tarte o srednicy 24 cm posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny, dodac pokrojone w kostke maslo, cukier i sol. Mieszac skladniki koncami palcow, stopniowo zgarniajac je do srodka. Wbic jajka i dalej wyrabiac palcami laczac szybko wszystkie skladniki. Ciasto kruche bardzo krotko wyrabiamy, tylko do polaczenia sie skladnikow. Gdy iasto bedzie gladkie, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na godzine.

Ciasto rozwinac z folii, odlozyc 1/3, reszte rozwalkowac na podsypanej maka stolnicy i oproszonym maka walkiem na placek o srednicy wiekszej niz forma. Rozwalkowanym ciastem wylozyc spod i boki formy. Spod podziurkowac widelcem. Wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika do 180°C i przygotowania nadzienia. Reszte ciasta nalezy rowniez trzymac w lodowce.

Mielone migdaly polaczyc z owocami, maka, cukrem i roztopionym maslem. Platki migdalowe wymieszac z 4 lyzkami cukru. Wylozyc platki na spod ciasta. Nalozyc nadzienie owocowe.

Wyjac reszte ciasta z lodowki, rozwalkowac je i pokroic na paski. Ulozyc je na nadzieniu. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac po brzegu platkami migdalow.

Piec okolo 30 minut, do momentu uzyskania zlotego koloru. Wyjac z piekarnika lekko ostudzic. Mozna podawac jeszcze na cieplo. Gotowe ;)

wtorek, 30 listopada 2010

Bardzo znane i lubiane w calych Niemczech i nie tylko - ciasto z owocami. Propozycja ciasta na kazda pore roku ;) Najlepiej oczywiscie smakuje w lecie! Jest super swieze i smak ma taki lekki! Pyszne... Z przepisu Dr. Oetkera znalezionym na niemieckiej stronce www.droetker.de. To ciasto mozna dekorowac roznymi owocami, jakie w danej porze roku sa dostepne. Jako dodatek mozna ugotowac budyn o ulubionym smaku i polac go na ciescie przed ulozeniem owocow. Polecam ...

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • 125 g maki pszennej
  • 2 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 4 duze jajka
  • 3 lyzki oleju slonecznikowego
  • 2 lyzki octu owocowego (np. jablkowego)

Ponadto:

  • paczuszka "tortenguss klar" (dostepny w kazdym niemieckim sklepie) lub jesli ktos nie ma dostepu to moze uzyc galaretki owocowej
  • 250 ml wody lub soku owocowego
  • 2 lyzki drobnego cukru
  • 1 budyn o dowolnym smaku
  • owoce sezonowe

Nagrzac piekarnik do temperatury 180 - 200°C. Forme wysmarowac maslem i obsypac maka.

Make przesiac do duzej miski i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Pozostale skladniki dodac w podanej kolejnosci. Wszystko zmiksowac robotem recznym najpierw na malych obrotach do polaczenia sie skladnikow i nastepnie na najwyzszych obrotach dokladnie przez 1 minute. Ciasto wlac do formy i natychmiast wlozyc do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjac z piekarnika i odczekac okolo 2 minut. Potem wylozyc ciasto "nogami do gory". Pozostawic do calkowitego ostygniecia.

Dowolny budyn ugotowac. Jeszcze cieply wylac na spod. Teraz najfajniesza czesc :) puscic wodzy wyobrazni i ukladac, tworzyc wlasne kreacje owocow na ciescie. Kied bedzie juz ladnie oblozone owocami. Odstawic na chwile.

Ugotowac tortenguss, postepujac za wskazowkami znajdujacymi sie na opakowaniu. Jesli ktos nie ma tortengussu moze uzyc prostej galaretki owocowej. Stygniecie trwa odrobine dluzej ale efekt jest prawie taki sam :) Galaretke nalezy ugotowac tak jak zawsze i jak lekko zacznie tezec polac po owocach. Wstawic do lodowki na przynajmniej godzinke i podawac. Gotowe :) Ciasto samo w sobie smakuje wysmienicie ale jesli sie komus podoba moze go jesc z bita smietana lub lodami.

U mnie to ciasto gosci bardzo czesto na stole. Przez caly rok jest goraco ;)

Raz z budyniem a raz bez ;)

Decyzja nalezy do Was...



 

sobota, 13 listopada 2010

Nic tu dodac, nic ujac! Prosta, malo slodka i smakujaca bardzo swiezo tarta z kremem z kwasnej smietany i czeresniami! Przepis na perfekcyjne slodkie ciasto kruche zaczerpniety od Jamiego Olivera - NIEZAWODNY! A krem od Dorotki! Najlepsza tarta na upalne dni i nie tylko! Bardzo polecam moi znajomi byli zachwyceni!

Skladniki na dwa spody o srednicy 28 cm:

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Posmarowac spod bardzo cieniutko bialkiem i wlozyc jeszcze raz ale tylko na 30 sekund i NIE DLUZEJ! Wyjac i pozostawic do ostygniecia. Bialko sprawia, ze spod pozostanie kruchy po upieczeniu. Dotyczy to tylko i wylacznie tart z wodnistymi nadzieniami jak w tym przypadku.


Skladniki na krem z kwasnej smietany:

  • 2 duze jajka
  • 280 g kwasnej smietany 12 lub 18%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 lyzka maki pszennej

Ponadto:

  • czeresnie
  • cukier puder do posypania

Wszystkie skladniki na krem zmiksowac do gladkosci. Wylac na przygotowany spod (moze byc jeszcze letni). Posypac czeresniami. Piec okolo 20-25 minut. Krem na srodku tarty ma byc sciety. Wyjac z piekarnika i ostudzic. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Dekorowac czeresniami i cukrem pudrem. Gotowe :)



czwartek, 04 listopada 2010

Witam bardzo gorąco wszystkich czytelników. Rozpoczynam prace nad moim blogiem, jestem tak zdenerwowana uff.... no ale jak juz zaczelam to i bede nad tym pracować :) Z mojej milosci do jabłek jako pierwszy przepis musiał byc na Szarlotkę, uwielbiam, kocham i bede kochac jabłka, a w tej Szarlotce smakują niesamowicie. Warto sprobowac! Za przepis dziękuje Dorotus76!

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jablek, najlepiej kwasnych (u mnie Granel)
  • odrobina cynamonu
  • 170 g masla

Make, cukier, kasze manna i proszek wymieszac. Podzielic na 3 czesci.

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne, zetrzec na tarce o duzych oczkach.

Tortownice o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod). Boki wysmarowac maslem.

Na dno formy wysypac jedna czesc suchych skladnikow, na nie rozlozyc polowe lablek (kazda warstwe jablek mozna oproszyc delikatnie cynamonem- ja tak zrobilam). Nastepnie wysypac druga czesc suchych skladnikow, rozlozyc rownomiernie reszte jablek. Na wierz wysypac ostatnia porcje suchych skladnikow.

Maslo zetrzec na tarce o duzych oczkach i rownomiernie rozlozyc na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60 minut. Maslo podczas pieczenia sie topi i razem z sokiem z jablek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spod zabezpieczyc wieksza forma (ja podlozylam forme do pizzy), poniewaz czesto nadmiar soku i tluszczu wydostaje sie z tortownicy.

Szarlotka bardzo dobrze sie kroi nozem z pilka, nawet na cieplo. Ma lekko chrupiacy wierzch, ktory kolejnego dnia mieknie.

*maslo najlepsze do scierania zimne, ja wyjelam prosto z zamrazarki.

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi