Wpisy z tagiem: wanilia

sobota, 25 grudnia 2010

Zdecydowanie najlepsze niemieckie ciasteczka swiateczne jakie jadlam! Mieszkajac w Niemczech poczestowano mnie raz i zaraz sie w nich zakochalam. Chyba nie ma jednego domu niemieckiego, w ktorym by tych ciasteczek brakowalo w Swieta ;) Sa pyszne tak mocno waniliowe i chrupiace hmnn... super niesamowity smak! Przepis zaczerpniety z ksiegi Dr. Oetkera "Backen". Jesli ktos lubi wanilie to te ciasteczka beda w sam raz ;)

Skladniki:

  • 250 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g bardzo drobnego cukru do wypiekow
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka wyluskane z jednej laski wanilii
  • 3 zoltka
  • 200 g bardzo zimnego masla
  • 125 g zmielonych migdalow (wczesniej obranych ze skorki)

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Make przesiac na stolnice i wymieszac z proszkiem do pieczenia. W srodku zrobic dolek. Wsypac do niego cukry i wbic zoltka jajek. Wyrobic gesta mase. Zimne maslo pokroic na male kawaleczki i polozyc na ciescie. Posypac zmielonymi migdalami i bardzo szybko wyrobic ciasto. Rolowac w ruloniki o srednicy 1 cm. Podzielic na czesci o dlugosci 2 cm. Nastepnie kazda czesc formowac w rozki, pozostawiajac konce ciensze niz srodek. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

Piec okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac z piekarnika i jeszcze gorace posypac cukrem pudrem. To bedzie sprawialo ze rozki beda super chrupiace. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi