Wpisy z tagiem: imbir

niedziela, 11 stycznia 2015

Witam ponownie ;) Przepraszam za tak dluga przerwe ale tyle sie wydazylo w moim zyciu, ze jakos nie znalazlam czasu na nowe posty!! Mam nadzieje, ze w tym roku bede wiecej czasu poswiecac blogowi i Wam!

Pierwsza propozycja - zupa dyniowa bez gotowania! Boska, latwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje normalnie super!

Skladniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 malych szalotek (albo malych cebulek)
  • 4 cm imbiru
  • 6 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

Piekarnik nagrzac do 180° z termoobiegiem. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Dynie umyc, pozbyc sie miekkiego srodka i pestek, pokroic na male kawaleczki. Szalotki posiekac na mala kosteczke. Imbir obrac i pokroic na paseczki. Wszytko uozyc na papierze do pieczenia, polac oliwa z oliwek. Posolic i popieprzyc. Wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. Trzeba od czasu do czasu podgladac i uwazac, zeby szalotki sie nie przypiekly za bardzo bo moga byc gorzkie.

W miedzyczasie przygotowac bulion warzywny. Ja tu bylam za leniwa i uzylam bulionu w kostce ;) Rozpuscilam go we wrzatku. Bulion nalezy wlac do mixera. Podpieczona dynie z szalotkami i imbirem wlozyc do mixera i wszytko zmiksowac. Gotowe ;)

czwartek, 06 stycznia 2011

Muffinki wrecz boskie :) Wilgotne, niezbyt slodkie i ten posmak imbiru i kawaleczki gruszki hmm.... mniam ;) Koniecznie sprobujcie bo naprawde warto. Mialam wczoraj grupe znajomych i mi je wyjedli w mgnieniu oka. Przepis Nigelli Lowson z ksiazki "Nigella express".

Skladniki na okolo 15 muffinek:

  • 1 i 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brazowego cukru plus do posypania
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka mielonego imbiru
  • 2/3 szklanki kwasnej smietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 lyzka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki gruszkek, obranych ze skorki i pokrojonych na male kawaleczki

Nagrzac piekarnik do 190°C. Przygotowac forme do muffinek.

Dwie duze gruszki obrac ze skorki i pokroic na male kawaleczki.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki oprocz gruszek. W drugim naczyniu wymieszac mokre skladniki. Polaczyc zawartosc obu naczyn. Na koncu dodac gruszki i szybko wymieszac. Przelozyc ciasto do papilotek. Posypac kazda muffine brazowym cukrem.

Piec okolo 20 do 25 minut do momentu az muffinki dostana zlotego koloru. Podawac najlepiej jeszcze cieple. Smakuja naprawde wysmienicie. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi