Wpisy z tagiem: dzem

środa, 10 listopada 2010

To ciasto upieklam ze wzgledu na moja siostre :) Chwalila mi sie ostatnio, ze upiekla "Pychotke" i ze wyszla super smaczna! Juz na wielu blogach kulinarnych ja widzialam i sie zastanawialam nad jej zrobieniem no i w koncu sie zdecydowalam, wiecie co Wam moge powiedziec? Ze moja siostra miala racje, bo ciasto jest naprawde super. Niesamowicie kruche, z pyszna masa kremowa i beza, a dodatek kwaskowatego dzemu przelamuje slodkosc calosci! Pycha! Przepis od Dorotki z Moich Wypiekow :)

Skladniki na kruche ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • pol szklanki cukru pudru
  • 200 g masla lub margaryny (u mnie maslo)
  • 6 zoltek

Wszystkie skladniki wyrobic. Powstale ciasto zagniesc w kule i podzielic na pol. Dwie jednakowe blachy (o wymiarach 25 cm x 33 cm) wylozyc papierem do pieczenia, po czym wylepic je ciastem.

Ponadto:

  • 1 sloiczek dzemu z czarnej porzeczki (450g) - ja dodalam domowy dzem sliwkowy
  • 120 g platkow migdalowych

Na kazdym ciescie rozsmarowac po polowie dzemu.


Skladniki na beze:

  • 6 bialek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1lyzka maki ziemniaczanej lub Maizeny

Bialka ubic na sztywna piane (dodajac odrobine soli). Nastepnie dodawac stopniowo lyzka po lyzce cukier puder, ciagle ubijajac. Na koniec dodac make ziemniaczana i delikatnie wymieszac. Rozlozyc po polowie bezy na kazda blache. Posypac polowe platkow migdalowych na kazda mase bezowa.


Piec w temperaturze 175°C przez okolo 40 minut. Placki ostudzic.

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 zoltka
  • 3 lyzki cukru migdalowego (ja dodalam waniliowego)
  • 200 g masla
  • 2 lyzki amaretto

Jedna szklanke mleka zagotowac z cukrami. druga zmiksowac z zoltkami i maka, dodaj do gotujacego sie mleka, zagotowac. Ostudzic, przykrywajac folia spozywcza. Miekkie ciasto utrzec na puch, stopniowo dodawac ostudzony budyn, caly czas ucierajac. Dodac amaretto i zmiksowac.

Gotowe ostudzone placki przelozyc masa kremowa. schlodzic przez minimum 3 godziny w lodowce.



| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi