Wpisy z tagiem: mascarpone

niedziela, 19 czerwca 2016

Moj znajomy z pracy mi raz powiedzial, ze to ciasto mu lepiej smakuje niz to, ktore zajadal w Australii ... hmnnn ;) powiem wam szczerze, ze jest naprawde smaczne. Do oryginalu dodaje sie orzechy do ciasta, czego ja nie zrobilam i wcale za nimi nie tesknie ;) Krem z mascarpone z dodatkiem limoncello dodaje niesamowitego, swiezego smaku ... Polecam!

Skladniki na ciasto:

  • 3 jajka, sredniej wielkosci
  • 150 g brazowego cukru
  • 200 g startej marchewki
  • 150 ml oleju slonecznikowego
  • 50 g wiorkow kokosowych
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Skladniki na krem:

  • 200 ml kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 lyzki cukru waniliowego
  • 60 ml limoncello

Potrzebna bedzie tortownica o srednicy 21 cm. Orzechy pecan lub laskowe do dekoracji.

Marchewke umyc i zetrzec na drobnych oczkach. Piekarnik nagrzac do temperatury 150°C (termoobieg).

W duzej misce ubic jajka do podwojenia objetosci, stopniowo dodawac cukier i caly czas ubijac z masa bedzie gladka i puszysta. Wciaz ubijajac na wysokich obrotach wlewac cieniutkim strumieniem olej. Do powstalej masy dodac marchewke i wiorki kokosowe. Delikatnie wymieszac. Dodac przesiana make, proszek do pieczenia, sode i sol. Wszystko polaczyc, delikatnie mieszajac. Ciasto przelac do wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta tortownicy. Piec okolo godziny. Po upieczeniu wystudzic w formie. 

W miedzyczasie przygotowac krem. Mascarpone zmiksowac z cukrem waniliowym, dodac kremowke i ubijac do momentu uzyskania puszystego kremu. Wlac limoncello i delikatnie wymieszac.

Ciasto przekroic wzdluz, na spod nalozyc polowe kremu, przykryc druga polowa ciasta i nalozyc reszte kremu. Dekorowac orzechami pecan, mozna posypac cynamonem. Gotowe :) 

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Czyz to nie wyglada apetycznie? Yummy... Bomba kaloryczna ale czemus takiemu nie mozna sie oprzec :) Krucha tarta z musem czekoladowym i lekkim, puszystym kremem mascarpone. Do przelamania slodyczy swieze i soczyste truskaweczki! Polaczenie w sam raz dla mnie! Przepis od Asi z Kwestii Smaku! Polecam ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masla, schlodzonego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko

Skladniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml smietany kremowki 30% (bardzo zimnej)
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 lyzek cukru

Dodatkowo:

  • truskawki

Forme na tarte o srednicy 24 cm (u mnie 26) posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny usypujac wzgorek. Zrobic w nim wglebienie, dodac pokrojone w kosteczke maslo, cukier, sol i wbic jajko. Zagarniac palcami make do srodka, rozcierajac ja palcami z maslem. Wlac 1 lyzke wody lub mleka i czybko laczyc skladniki w kule. Ciasto kilka razy zagniesc az bedzie gladkie. Podzielic na dwie czesci, zawinac w dwa kawalki folii i wlozyc do lodowki na godzine.

Wyjac z lodowki jedna polowke ciasta i rozwalkowac ja na podsypanej maka stolnicy na placek o srednicy nieco wiekszej niz srednica formy. Zawinac ciasto na walek i tak przeniesc je do formy (jesli bedzie sie rwalo, mozna jego kawalkami wylepic forme). Ciastem wylozyc dno i boki formy. Spod podziurkowac widelcem, wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika lub na okolo 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Forme nakryc folia aluminiowa tak aby dokladnie zakrywala spod i otulala boki. Na wierzch wysypac obciazajaca sucha fasole, ryz lub migdaly, rozprowadzajac je rownomiernie po calej powierzchni. Tarte wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Serek mascarpone podzielic na 2 rowne czesci. Do jednej dodac roztopiona i ostudzona (ma byc ciepla ale nie goraca) czekolade i wymieszac na gladka mase. Rozprowadzic na kruchym spodzie. Smietanke kremowke ubic na sztywno razem z cukrem, nastepnie stopniowo (w 3 czesciach) wmieszac do drugiej polowy mascarpone. Wylozyc na czekoladowy spod, na wierzch ulozyc truskawki. Mozna udekorowac swieza mieta. Podawac natychmiast. Jesli deser ma poczekac - wstawiamy go do lodowki ale truskawki i mieta dekorujemy przed samym podaniem. Gotowe :)

czwartek, 17 lutego 2011

Pyszny wloski sernik zrobiony z ricotty i mascarpone. Dosc zbity o intensywnym migdalowo - waniliowym smaku. Bardzo latwy w przygotowaniu. Smakuje niesamowicie. Przepis od Asi z Kwestii smaku. Polecam ...

Skladniki:

  • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozruszonych (u mnie pol na pol z maslanymi)
  • 50 g roztopionego masla
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdluz na pol i wyluskana z ziarenek
  • 500 g serka ricotta
  • 125 g drobnego cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g zmielonych migdalow (bialych, bez skorek)
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 duze jajka
  • skorka starta z jednej cytryny

Ponadto:

  • platki migdalowe do posypania

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice o srednicy 20 cm (u mnie 23 cm) posmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia.

Rozkruszone ciasteczka wymieszac z maslem. Wylozyc nimi tortownice. Wstawic do lodowki. W miedzyczasie przygotowac mase serowa. Zmiksowac wszystkie skladniki na gladka mase. Wylac na przygotowany spod. Posypac platkami migdalowymi. Ustawic na blaszce i wstawic do piekarnika.

Piec okolo 45 minut na zloty kolor. Stopniowo otwierac piekarnik i studzic sernik w otwartym piekarniku. Wyjac z piekarnika po calkowitym ostudzeniu. Schladzac w lodowce przez kilka godzin. Podawac dobrze schlodzony. mozna posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

poniedziałek, 14 lutego 2011

Przegladajac dzisiaj skrzynke pocztowa, otrzymalam newsletter od Asi z tym wlasnie przepisem. Jak zawsze zagladnelam na przepis i az sie ucieszylam bo mialam wszystko w domu, no moze bez swiezej bazylii :) ale to nic nie przeszkodzilo calej reszcie. Jedzonko bardzo latwe w przygotowaniu i dosc szybkie. I jakie pyszne :) polecam kazdemu ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g serka ricotta
  • 2 pelne lyzki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 male bialko jajka

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorow bez skorek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru)
  • 1 lyzeczka suszonego oregano lub suszonej bazyli (dodalam bazylie i oregano)
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzeczki cukru
  • swieza bazylia (ja nie dodalam bo nie mialam)
  • oliwa z oliwek extra virgin

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.

Piekarnik nagrzac do 200°C.

Wymieszac skladniki nadzienia. Nadziac nim muszle i odstawic na bok.

Pomidory z puszki wlac do miski, sprawdzic czy nie maja skorek i szypulek. Pokroic nozyczkami kuchennymi lub nozem na mniejsze kawalki, wymieszac z sosem pomidorowym, oregano, doprawic sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Powstaly sos wylac do zaroodpornego naczynia, na wierzchu polozyc nadziane muszle, posypac reszta parmezanu, skropic 2 - 3 lyzkami oliwy z oliwek extra virgin i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Zapiekac okolo 25 minut, az potrawa zacznie bulgotac. Posypac swieza bazylia. Ja posypalam suszonymi ziolami tuz przed jedzeniem :) gotowe ...

wtorek, 08 lutego 2011

Tarta z karmelizowanymi orzechami wloskimi, chrupiaca, krucha, miodowa, slodka i bardzo orzechowa! Jak dla mnie smakuje wysmieniecie! Prosta do przygotowania, ladnie sie prezentuje i dlugo pozostaje swieza. Na drugi dzien jeszcze bardziej aromatyczna :) Przepis znaleziony na foolforfood.de polecam wszystkim tym, ktorzy kochaja orzechy i karmel...

Skladniki na spod (foremka na tarte o srednicy 28 cm):

  • 220 g maki pszennej
  • 110 g zimnego masla
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zoltko
  • szczypta soli

Maslo pokroic na male kawaleczki. Dodac do przesianej maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30  minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. Forme do tarty wysmarowac odrobina masla i wysypac bulka tarta. Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac specjalne kulki lub ryz, fasole lub groch. Piec okolo 10 minut. Wyjac z piekarnika i zdjac papier z kulkami, ryzem, fasola lub grochem.

Skladniki na nadzienie:

  • 100 g masla
  • 140 g miodu
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 lyzki ciemnego rumu
  • 300 g orzechow wloskich
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 zoltek

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale uwaga nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie i wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie w formie. Zdjac obrecz formy i podawac. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi