Wpisy z tagiem: toffifee

poniedziałek, 06 stycznia 2014

W koncu jestem znow na blogu :) Tak poza tym Szczesliwego Nowego Roku 2014!!! Mam tylko nadzieje, ze bede miala troche wiecej czasu dla Was i dla mojego bloga :) Na przywitanie smakowity torcik z moimi ulubionymi Toffifee... Miod w gebie na poczatek Roku...

Skladniki na biszkopta:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g maki pszennej
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 25 g maki ziemniaczanej

Skladniki na krem:

  • 250 g gorzkiej czekolady, dobrej jakosci
  • 200 g masy nugatowej
  • 750 g smietany kremowki
  • 2 lyzki ciemnego kakao
  • 100 g posiekanych orzechow laskowych
  • 100 - 150 g Toffifees

Najpierw przygotujemy krem, bo potrzebuje pare godzin studzenia :)

Czekolade i mase nugatowa posiekac na drobne kawalki. Smietane kremowke podgrzac, prawie do wrzenia tylko uwarzac, zeby sie nie zagotowala, bardzo wazne!!! Zdjac z palnika. Wsypac posiekana czekolade z posiekana masa nugatowa i wymieszac, do powstania jednolitej czekoladowej masy. Odstawic na conajmniej 3 do 4 godzin do calkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod) i wysmarowac maslem.

Bialka oddzielic od zoltek. Ubic bialka z 3 lyzkami zimnej wody na sztywna piane. Dodac stopniowo cukier i ubijac. Dodac zoltka, jedno po drugim. Obie maki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac i przesiac przez sitko, zeby nie bylo grudek. Dodac do masy jajecznej i delikatnie wymieszac.

Mase wylozyc do tortownicy, wyrownac i piec przez okolo 20 - 25 minut. Upieczony biszkopt wylozyc na kratke. Ostudzony biszkopt przeciac na dwie czesci.

Orzechy laskowe podprazyc na patelni (bez dodawania tluszczu!). Mase czekoladowa ubic tak do polowy. Teraz przychodzi najtrudniejszy moment! Nie ubijac masy do sztywnosci bo sie moze szybko zwazyc! Dodac orzechy i delikatnie wymieszac.

Na talerzu polozyc dolna czesc biszkoptu, nalozyc bok tortownicy. Wylozyc 2/3 kremu, przelozyc druga czescia biszkoptu i wylac pozostaly krem. Wlozyc do lodowki na conajmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorowac ciemnym kakaem, posiekanymi orzechami i Toffifees.

Voilà i smacznego :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi