Wpisy z tagiem: czekolada

wtorek, 06 grudnia 2016

Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!! Jezeli ktos by nie mial stempli do ciasteczek to nic nie szkodzi, mozna zrobic bez.

Skladniki na okolo 40 ciastek:

  • 60 g platkow owsianych delikatnych
  • 240 g miekkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 zoltka
  • 200 g maki orkiszowej, wieloziarnistej
  • 160 g maki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g nutelli

Plastik owsiane posiekac nozem. Masio utrzec z cukrem, miodem i zoltkami na puszystka mase. Przesiac maki i dodac z platkami owsianymi, cynamonem i kardamonem. Wszystko zagniesc. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Ciasto wyjac z lodowki i porcjami rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Rozwalkowane ciasto powinno miec grubosc okolo 4 mm, tak zeby mozna bylo latwo stemplowac ciasteczka. Wycinac ciasta, stemplowac co drugie ciasto. Ukladac na blaszkach wylozonych papierem do pieczenia. 

Piec okolo 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

Ciasteczka wyjac z piekarnika, i smarowac nutella po jednej stronie, przekladac. Mozna dekorowac cukrem pudrem lub czekolada. Ciasteczka mozna tez przekladac ulubiona marmelada. Gotowe ;)

czwartek, 09 czerwca 2016

Czas na deser. Tym razem slodko i kwasnie ;) Latwe i szybkie w przygotowaniu muffinki z jagodami i kropelkami czekoladowymi. Do dziela!

Skladniki:

  • 2 1/2 cups maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 115 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3/4 cup drobnego cukru do wypiekow
  • 2 duze jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 cups jagod
  • 50 g kropelek czekoladowych, lub posiekanej czekolady

Piekarnik nagrzac do 180°C. Forme do muffinek wylozyc papliotkami, lub wysmarowac tluszczem.

Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia, sode i sol; wymieszac. W innej misce zmiksowac rozpuszczone maslo z cukrem. Dodac jajka i wymieszac, dodac mleko i ekstrakt z wanilii i raz jeszcze wymieczac. 

Mokre skladniki wlozyc do suchych; szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac jagody i czekolade delikatnie polaczyc z masa. Ciasto przelozyc do papilotek. Piec okolo 20 minut. Podawac posypane cukrem pudrem. Gotowe ;)

poniedziałek, 16 maja 2016

Kto nie lubi ciasteczek Oreo i czekolady?! Ja w kazdym badz razie uwielbiam, do tego kwasne jagody i odrobina ubitej smietany ... Boskie polaczenie ;) Przepis przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z ksiazki "Sweetie pie" autorki Hannah Miles ...

Skladniki na spod:

  • 250 g ciasteczek Oreo (czekoladowych z kremem)
  • 100 g roztopionego masla

Skladniki na nadzienie:

  • 200 g dobrej jakosci ciemnej czekolady
  • 125 g malst
  • 2 duze jajka
  • 75 g drobnego cukru do wypiekow
  • 75 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 malutka filizanka espresso
  • 100 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 100 g jagod

Ciasteczka oreo zmielic na pyl w food procesorze, dodac roztopione maslo i wymieszac. Wcisnac w forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 23 cm. Odstawic na bok.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Na nadzienie, wlozyc maslo i czekolade do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna. Odrobinke przestudzic.

W drugiej misce ubic jajka z cukrami, az masa bedzie puszysta. Dodac czekolade, ekstrakt z wanilii, przesiana make i espresso. Wszystko delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy.

Piec okolo 25 minut. Ostudzic kompletnie.

Kremowke ubic i udekorowac jagodami. Gotowe ;)

środa, 10 czerwca 2015

Z powodu zwolnienia lekarskiego, w koncu mam czas na kilka wpisow :) Zaczynam tym pysznym, super wilgotnym cisatem czekoladowym. Moj szef powiedzial, jedno z najlepszych ciast mojego dziela. Przepis pochodzi z ksiazki "Cake Making" Ruth Clemens, troche przeze mnie zmodyfikowany...

Skladniki:

  • 200 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci (conajmniej 49% kakao)
  • 140 g masla
  • 225 g brazowowego cukru (light jakby byl pod reka)
  • 85 g maki pszennej
  • 3 duze jajka
  • 3 duze dojrzale banany (okolo 300g)

Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem).

Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!

poniedziałek, 13 maja 2013

 

Jestem uzalezniona od batonikow Kinder Pingui :) i od momenu kiedy uslyszalam, ze istnieje torcik o tej nazwie postanowilam go natychmiast zrobic! Torcik marzenie i smakuje w 99% jak oryginalne batoniki! Polecam wybrobowac! Przepis mam od kolezanki, ale szczrze mowiac nie mam pojecia zrodla przepisu...

Skladniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 3 lyzki maki
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 1 lyzka oleju
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Skladniki na krem smietankowy:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 lyzeczki zelatyny

Skladniki na polewe czekoladowa:

  • 200 g czekolady (mozna dac polowe gorzkiej i polowe mlecznej
  • 50 g masla
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzeczka oleju

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec dodajac cukier. Dodac zoltka, zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszac. Na koniec wlac olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy (o srednicy 26 cm), wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 20 minut w 180°. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Przekroic na pol.

Na krem: ubic smietane na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone. Zelatyne rozpuscic w odrobince goracej wody. Dodac 2/3 lyzki kremu smietankowego i wymieszac rozga. Wmieszac w reszte kremu. Krem podzielic na pol.

Na polewe czekoladowa: wszystkie skladniki umiescic w szklanej misce i rozpuscic nad kapiela wodna. Troche przestudzic.

Polowe kremu wylozyc na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Polac polewa czekoladowa. Wlozyc na kilka minut do lodowki (lub zamrazarki) zeby polewa szybciej zastygla. Wylozyc druga polowe kremu i polac calosc reszta polewy czekoladowej. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Torcik powinno sie kroic nozem zanurzonym uprzednio w goracej wodzie. Gotowe :)


niedziela, 17 lutego 2013

Bogini Nigella Lawson zainspirowala mnie zeby zrobic to cudo dla mojego ukochanego :) jako prezent walentykowy. On uwielbia maliny i czekolade no i ja sobie pomyslalam, ze takie ciacho sto razy lepsze jest niz jakas bombonierka w ksztalcie serca :) Ten torcik jest przepyszny, smakuje wysmienicie swiezo i nie za slodkie... Moj skarb byl zaczwycony :)

Skladniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 3 duze jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypiekow
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3 lyzki ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Skladniki na krem:

  • 1/2 szklanki smietany kremowki
  • 1 szklanka malin

Skladniki na Ganache:

  • 2/3 szklanki smietany kremowki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 lyzka plynnego miodu
  • 1 szklanka malin

Piekarnik nagrzac do 170°C. Dwei tortownice w formie serca o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Jesli nie macie dwoch takich samych foremek serc nic sie nie stanie jesli podzielicie mase na pol i upieczecie dwa serca jedno po drugim.

Do malego garnka wlac mleko i dodac maslo. Podgrzac do momentu rozpuszczenia sie masla. Dodac ekstrakt z wanilii.

Make, kakao i sode przesiac do miseczki i odstawic. Kakao powinno byc bardzo dobrej jakosci, co bedzie sukcesem smaki ciasta czekoladowego.

Cukier i jajka wlozyc do miski miksera i ubic na puszysta biala mase. Dodac jeszcze gorace mleko. Dodac suche skladniki i delikatnie wymieszac.

Podzielic mase na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Piec okolo 20 minut.

Wyjac z piekarnika i poczekac az sie ochlodza.

Przygotowac krem. Ubic smietane na sztywno i dodac maliny, miazdzac je widelcem tak, zeby krem byl rozowo-bialy.

Na talerzu polozyc jeden blat ciasta, wylozyc krem i przelozyc drugim blatem ciasta.

Przygotowac Ganache. Czekolade posiekac, przelozyc do malego garnka razem ze smietana i miodem. Mieszac do momentu polaczenia sie skladnikow. Przestudzic przez pare minut i polac ciast. Udekorowac swiezymi malinami. Wstawic na okolo 2 godzin do lodowki i kroic goracym nozem. Gotowe :)


wtorek, 25 grudnia 2012

Witam wszystkich po bardzo ale to bardzo dlugiej przerwie ;) Na poczatek Wesolych i pogodnych Swiat!

Mam nadzieje, ze wszyscy ci ktorzy kochaja czekolade beda zachwyceni tym torcikiem. Nie za slodki nie za gorzki taki w sam taz no i bardzo czekoladowy ;)

Do dziela!!!

Skladniki na ciasto czekoladowe:

  • 85 g masla
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3/4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 lyzeczki ekstraktu z wanilli
  • 4 duze jajka, bialka i zoltka osobno
  • 1/3 szklanki jasnego brazowego cukru
  • szczypta soli 

Maslo, posiekana drobno czekolade, i kawe wlozyc do szklanejmiseczki i roztopic w kapieli wodnej na gladka, blyszczaca mase. Zdjac z kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do masy dodad zoltka, ekstrakt z wanilii i dokladnie wymieszac rozga. Odstawic,

W misie miksera ubic bialka ze szczypta soli, na sztywna mase. Dodawac cukier, stopniowo, lyzka po lyzce, caly czas ubijajac.

1/3 ubitych na sztywno bialek dodac do masy czekoldowej i delikatnie wymieszac, by bialka nie opadly.

Tortownice o srednicy 24 - 25 cm wylozyc papierem do pieczenia (samo dno) i posmarowac maslem. Ciasto przelozyc do tortownicy, wyrownac.

Piec w temperaturze 160° przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika, odstawic do ostudzenia. Ciasto bardzo urosnie, ale podczas studzenia powinno opasc.

Skladniki na ciemny Mousse au Chocolat:

  • 2 lyzki kakao
  • 5 lyzek cieplej wody
  • 200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 400 ml smietany kremowki 30%, schlodzonej
  • 30 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kakao wymiszac w kubeczku z ciepla woda, odstawic do przestudzenia. 

Czekolade roztopic w kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do przestudzonej czekolady dodad wode z kakao i wymieszac.

Smietane kremowke ubic z sola na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodajac cukier waniliowy.

Do masy czekoladowej dodad 1/3 ubitej smietany, delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac, uwazajac by piana nie opadla.

Gotowy mus wylac na wystudzone wczesniej ciasto, wyrownac. Wstawic do lodowki, na godzine, do schlodzenia.

W tym czasie przygotowac bialy mus czekoladowy.

Skladniki na bialy Mousse au Chocolat:

  • 1 lyzeczka zelatyny
  • 1 lyzka cieplej wody
  • 200 g bialej czekolady
  • 400 ml smietany kremowki 30%, schlodonej

Biala czekolade posiekac i umiescic w miseczce.

W innej miseczce wymieszac zelatne z woda, odstawic do napecznienia. 

Pol szklanki smietany kremowki podgrzac w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjac z palnika, dodac napeczniala zelatyne i wymieszac, do jej rozpuszczenia. Nastepnie od razu zalac posiekana wczesniej biala czekolade, mieszajac od czasu do czasu, by czekolada sie roztopila. Schlodzic do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubic pozostala kremowke. Do wystudzonej masy czekoladowej dodac 1/3 ubitej smietany, bardzo delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac.

Gotowy bialy mus wylac na zastygniety wczesniej mus z gorzkiej czekolady, wyrownac. Wstawic do lodowki na kilka godzin, do calkowitego schlodzenia. Udekorowac starta biala i cemna czekolada. Gotowe ;)


niedziela, 30 października 2011



Ojej znow mnie tu wieki nie bylo! Ostatnimi czasy nie mam czasu - moj zwiazek zakonoczony, nowe zycie zaczete, duzo pracy uff... ;) ale juz niedlugo powinno sie wszystko skonczyc i bede miala wiecej czasu dla bloga i dla mojej pasji!!! Dzis prezentuje ciasto dla Bogow i wielbicieli czekolady i kokosu. Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki i malymi zmianami w proporcjach i wykonaniu kremu! Polecam wszystkim bo ciacho jest naprawde boskie, wilgotne mocno czekoladowe z posmakiem kokosu i ten krem ach trzeba go wyprobowac!

Skladniki na ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady (70% - ja dalam Lindt, polamanej na kawalki)
  • 85 g ciemnego kakao
  • 200 ml wrzacej wody
  • 145 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masla
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Skladniki na krem:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
  • 4 lyzki Likieru Kokosowego Malibu

Skladniki na polewe:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic.

Make, sode, proszek i sol przesiac.

Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy.

Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie.

Zimne ciasto przekroic wzdluz. 

Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. 

Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Juz dawno nie bylo czegos z czekolada ;) wiec w koncu postanowilam cos upiec. Tarta mocno czekoladowa z chrupiaca kruszonka. Troche nietypowa ale za to jak smakuje! Uwaga cos mi sie wydaje ze ta Tarta to taka w sam raz dla czekoholikow ;) Przepis zaczerpniety z gazetki "Freizeitwoche" Polecam ...

Skladniki:

  • 175 g masla
  • 350 g maki pszennej
  • 3 zoltka
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 275 g cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakosci
  • 150 g smietany
  • 150 g Crème Fraíche
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego

Na przygotowanie ciasta potrzebujemy bardzo zimne maslo. 75 g zimnego masla pokrojonego w kosteczke wrzucic do food processora, przesiac 150 g maki, wbic 1 zoltko, dodac szczypte soli, cukier waniliowy i 75 g cukru. Wyrobic gladkie ciasto. Wklepac je do formy na tarte o srednicy 30 cm. Ponakluwac widelcem i wstawic do lodowki na co najmniej 45 minut.

W miedzyczasie 200 g maki, 100 g cukru, szczypte soli, 2 zoltka, 100 g masla i ekstrakt z wanilii wsypac wszystko do duzej miski i wyrobic delikatnie kruszonke. Wstawic gotowa do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. 

Czekolade posiekac i rozpuscic nad kapiela wodna. Zdjac z palnika i ostudzic odrobinke. Smietane, Crème Fraíche, 100 g cukru i mleko zmiksowac mikserem. Wbic jajka i wsypac proszek budyniu czekoladowego. Zmiksowac na gladka mase. Cieniutkim strumieniem wlewac rozpuszczona czekolade i miksowac. Gotowa miksture czekoladowa wlac na spod i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 15 - 20 minut do momentu sciecia sie masy. Posypac kruszonka i piec przez kolejne 20 do 25 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Wstawic do lodowki na jakis czas. Podawac ;)

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Czyz to nie wyglada apetycznie? Yummy... Bomba kaloryczna ale czemus takiemu nie mozna sie oprzec :) Krucha tarta z musem czekoladowym i lekkim, puszystym kremem mascarpone. Do przelamania slodyczy swieze i soczyste truskaweczki! Polaczenie w sam raz dla mnie! Przepis od Asi z Kwestii Smaku! Polecam ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masla, schlodzonego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko

Skladniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml smietany kremowki 30% (bardzo zimnej)
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 lyzek cukru

Dodatkowo:

  • truskawki

Forme na tarte o srednicy 24 cm (u mnie 26) posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny usypujac wzgorek. Zrobic w nim wglebienie, dodac pokrojone w kosteczke maslo, cukier, sol i wbic jajko. Zagarniac palcami make do srodka, rozcierajac ja palcami z maslem. Wlac 1 lyzke wody lub mleka i czybko laczyc skladniki w kule. Ciasto kilka razy zagniesc az bedzie gladkie. Podzielic na dwie czesci, zawinac w dwa kawalki folii i wlozyc do lodowki na godzine.

Wyjac z lodowki jedna polowke ciasta i rozwalkowac ja na podsypanej maka stolnicy na placek o srednicy nieco wiekszej niz srednica formy. Zawinac ciasto na walek i tak przeniesc je do formy (jesli bedzie sie rwalo, mozna jego kawalkami wylepic forme). Ciastem wylozyc dno i boki formy. Spod podziurkowac widelcem, wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika lub na okolo 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Forme nakryc folia aluminiowa tak aby dokladnie zakrywala spod i otulala boki. Na wierzch wysypac obciazajaca sucha fasole, ryz lub migdaly, rozprowadzajac je rownomiernie po calej powierzchni. Tarte wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Serek mascarpone podzielic na 2 rowne czesci. Do jednej dodac roztopiona i ostudzona (ma byc ciepla ale nie goraca) czekolade i wymieszac na gladka mase. Rozprowadzic na kruchym spodzie. Smietanke kremowke ubic na sztywno razem z cukrem, nastepnie stopniowo (w 3 czesciach) wmieszac do drugiej polowy mascarpone. Wylozyc na czekoladowy spod, na wierzch ulozyc truskawki. Mozna udekorowac swieza mieta. Podawac natychmiast. Jesli deser ma poczekac - wstawiamy go do lodowki ale truskawki i mieta dekorujemy przed samym podaniem. Gotowe :)

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Tagi