Wpisy z tagiem: Torty Ciasta z kremem Maliny Ciasta czekoladowe

piątek, 17 maja 2013

 

A wiec byl Kinder Pingui i teraz nadszedl czas na moj ulubiony Torcik. Przepyszny z lekkim smietankowym i nie slodkim kremem, do tego kwaskowe maliny mhhhnnn niebo w gebie... Do dziela ;)

Skladniki na biszkopta:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
  • 75 g maki
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Skladniki na krem:

  • 300 g swiezych malin (lub zamrozonych, wczesniej odmrozonych na bibulce)
  • 3 blaty zelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g serka kremowego "Quark"
  • 400 ml smietany kremowki
  • 6 lyzek Amaretto

Bialka oddzielic od zoltek. Bialka umiescic w misie miksera, dodac dwie lyzki zimnej wody i ubic na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodac stopniowo 100 g cukru i polowe cukru wanilowego. Dodac zoltka jedno po drugim, dalej ubijajac. Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac i delikatnie wmieszac w mase jajeczna.

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wysypac maka. Mase wlac do tortownicy i piec w temperaturze 175° przez okolo 20 minut. Biszkopt zostawic w tortownicy przez kolejne 10 minut. Zostawic na godzinke do wystudzenia.

Zelatyne umiescic w miseczce z zimna woda do namoczenia. Serek mascarpone, Quark i reszte cukru zmiksowac. Zelatyne wycisnac i rozpuscic nad kapiela wodna. Wmieszac 3 lyzki kremu serowego i zmiksowac z pozostalym kremem. Odstawic odrobine kremu do dekoracji. Do pozostalego kremu dodac maliny i delikatnie wmieszac.

Biszkopt przekroic na dwie czesci. Obydwie czesci pokropic likierem Amaretto. Wylozyc krem na jeden blat biszkoptu. Nalozyc drugi blat. Udekorowac pozostawionym kremem. Obsypac kakaem i udekorowac malinami. Wuala :) Wstawic do lodowki na kilka godzin i juz mozna sie delektowac tym pysznym smakiem ...



| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi